Home » Kattenvoeding » Waarom mogen katten geen chocolade?

Kattenvoeding

Waarom mogen katten geen chocolade?

Chocolade is een populaire lekkernij onder mensen, maar helaas is het niet veilig voor onze huisdieren. Veel mensen weten niet dat chocolade giftig is voor katten en honden. In dit artikel gaan we dieper in op waarom chocolade zo gevaarlijk is voor onze huisdieren en hoe we chocoladevergiftiging kunnen voorkomen.In dit artikel zullen we antwoord geven op vragen zoals: waarom is chocolade giftig voor katten en honden? Hoeveel chocolade is giftig voor katten? Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging? Wat moet je doen als je kat chocolade gegeten heeft? Door dit artikel te lezen, kun je jouw huisdier beschermen tegen de gevaren van chocolade.

Waarom is chocolade giftig voor honden en katten

Chocolade bevat de stof theobromine, een methylxantine, dat giftig is voor honden en katten. Theobromine is een stof die in de natuur voorkomt in cacao-planten en wordt gebruikt in veel voedingsmiddelen en medicijnen. Bij mensen wordt theobromine geclassificeerd als een mild stimulerend middel, maar voor honden en katten kan het gevaarlijk zijn in grote hoeveelheden.

Honden en katten verwerken theobromine op een andere manier dan mensen, waardoor ze veel gevoeliger zijn voor de gevaren ervan. Honden en katten hebben een lagere activiteit van het enzym dat theobromine afbreekt in hun lichaam, waardoor de stof langer in hun bloed blijft circuleren. Dit kan leiden tot een opstapeling van theobromine in het lichaam van honden en katten, waardoor de kans op vergiftiging toeneemt.

Hoeveel chocolade is giftig voor een kat

Het antwoord op de vraag “hoeveel chocolade is giftig voor katten?” is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type chocolade en het gewicht van de kat. Echter, zelfs een kleine hoeveelheid chocolade kan giftig zijn voor een kat en symptomen van vergiftiging veroorzaken.

De hoeveelheid theobromine in chocolade varieert afhankelijk van het type chocolade. Pure chocolade, ook wel cacaomassa of bitterkoekjes genoemd, bevat de hoogste hoeveelheid theobromine (ongeveer 390 mg per ounce). Melkchocolade bevat minder theobromine (ongeveer 44-60 mg per ounce) en witte chocolade bevat helemaal geen theobromine.

Een kat van gemiddeld gewicht (ongeveer 4 kg) kan symptomen van vergiftiging ontwikkelen als ze ongeveer 20 gram pure chocolade eet. Dit komt overeen met ongeveer twee reepjes pure chocolade of één chocolade ei. Aan de andere kant, zou dezelfde kat ongeveer 100 gram melkchocolade moeten eten voordat er symptomen van vergiftiging optreden.

Het is echter belangrijk om te weten dat elke kat anders is en dat katten van verschillende gewichten en met verschillende gezondheidsproblemen verschillend kunnen reageren op chocolade. Daarom is het belangrijk om professioneel advies te vragen aan een dierenarts als u vermoedt dat uw kat chocolade heeft gegeten, zelfs als de hoeveelheid klein lijkt.

Het is ook belangrijk om te weten dat chocolade niet de enige bron is van theobromine. Andere bronnen van theobromine zijn onder andere cacao poeder, chocolade koekjes, chocolade ijs, chocolade saus, enz. Dus het is belangrijk om deze producten ook weg te houden van uw kat.

Wat zijn de verschijnselen van chocoladevergiftiging?

Chocoladevergiftiging kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die de kat heeft gegeten en hoe gevoelig de kat is voor de giftige stof theobromine. Sommige van de meest voorkomende symptomen van chocoladevergiftiging bij katten zijn:

 • Diarree en braken: Deze symptomen kunnen optreden binnen een paar uur na het eten van chocolade en kunnen worden veroorzaakt door de theobromine die de darmen irriteert.
 • Hyperactiviteit en nervositeit: De theobromine in chocolade kan de zenuwstelsel van een kat stimuleren, wat kan leiden tot hyperactiviteit en nervositeit.
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk: Chocoladevergiftiging kan leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot hartproblemen.
 • Slapeloosheid: De theobromine in chocolade kan de slaap van een kat verstoren.
 • Dehydratie: Diarree en braken kunnen leiden tot dehydratie, en in sommige gevallen kan de kat uitgedroogd raken.
 • Verminderde eetlust: Sommige katten kunnen weigeren om te eten of drinken als gevolg van chocoladevergiftiging.
 • Coma of zelfs de dood: In ernstige gevallen van chocoladevergiftiging, kan de kat in een coma raken of zelfs overlijden.

Het is belangrijk om op te merken dat de symptomen van chocoladevergiftiging niet altijd direct optreden na het eten van chocolade. Soms kunnen de symptomen pas na een paar uur of zelfs dagen optreden. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op symptomen van chocoladevergiftiging, zelfs als uw kat recent chocolade heeft gegeten. Als u vermoedt dat uw kat chocoladevergiftiging heeft, is het belangrijk om onmiddellijk professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

In sommige gevallen kan chocoladevergiftiging leiden tot hartproblemen, zoals hartritmestoornissen, en kan het leiden tot een vergiftiging van de lever of nieren. Dus, is het belangrijk om snel te handelen als u vermoedt dat uw kat chocoladevergiftiging heeft. Een dierenarts zal een dieet aanbevelen en medicatie geven om de symptomen te verminderen. In ernstige gevallen kan een dieren.

Wat moet je doen als je kat chocolade heeft gegeten?

Als je vermoedt dat je kat chocolade heeft gegeten, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Bel onmiddellijk een dierenarts. De dierenarts kan je advies geven over de volgende stappen die je moet nemen, afhankelijk van hoeveel chocolade je kat heeft gegeten en hoe lang geleden dit is gebeurd.
 2. Probeer de hoeveelheid chocolade te achterhalen die je kat heeft gegeten. Dit kan helpen bij het beoordelen van de ernst van de vergiftiging.
 3. Let op de symptomen van chocoladevergiftiging. Deze kunnen variëren van milde symptomen zoals braken en diarree tot ernstigere symptomen zoals hartkloppingen en convulsies.
 4. Volg de aanwijzingen van de dierenarts. Dit kan inhouden dat je je kat moet brengen naar de dierenkliniek voor behandeling, of dat je bepaalde medicijnen of oplossingen moet geven aan je kat thuis.
 5. Voorkom toekomstige incidenten. Zorg ervoor dat chocolade en andere giftige stoffen buiten het bereik van je kat zijn opgeslagen. Ook is het belangrijk om je kat te leren om niet aan ongezonde of gevaarlijke producten te komen.

Houd er rekening mee dat chocoladevergiftiging een ernstige aandoening is die snel professioneel medisch ingrijpen vereist. Als je vermoedt dat je kat chocolade heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Tot Slot

In samenvatting, chocolade is een giftige stof voor honden en katten. De giftige stof in chocolade is deobromine, die kan leiden tot symptomen zoals braken, diarree, hartkloppingen, convulsies en zelfs de dood. Het is belangrijk om te weten hoeveel chocolade giftig is voor katten, en hoeveel chocolade je kat heeft gegeten. Ook is het belangrijk om te weten wat de symptomen van chocoladevergiftiging zijn, zodat je snel actie kunt ondernemen als je vermoedt dat je kat chocolade heeft gegeten.

Als je vermoedt dat je kat chocolade heeft gegeten, bel dan onmiddellijk een dierenarts. Volg de aanwijzingen van de dierenarts en neem de nodige stappen om de gezondheid van je kat te beschermen. Voorkom toekomstige incidenten door chocolade en andere giftige stoffen buiten het bereik van je kat te houden.

Onthoud dat chocoladevergiftiging een ernstige aandoening is die snel professioneel medisch ingrijpen vereist. Het is belangrijk om alert te zijn en snel te handelen als je vermoedt dat je kat chocolade heeft gegeten. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je helpen voorkomen dat je kat ziek wordt of zelfs overlijdt door chocoladevergiftiging.

Deel of bewaar dit voor later via:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *