Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Siamese kat: Onverslaanbare schoonheid en karakter in één kat

De Siamese kat: Onverslaanbare schoonheid en karakter in één kat

Het belangrijkste eigenschap van het Siamese Kattenras is de evenwichtigheid en verfijning. Bij Siamezen draait het om een harmonieus geheel waarbij er niet één ding uitspringt zoals bij sommige andere rassen juist de bedoeling is.

Karakter

Over het algemeen worden Siamese katten beschouwd als intelligente, nieuwsgierige en actieve dieren. Ze zijn actief en energiek, en houden van spelen en jagen. Ze zijn ook bekend om hun eigenzinnige persoonlijkheid en kunnen soms koppig zijn.

Siamese katten hebben vaak een sterke persoonlijkheid en kunnen erg vocaal zijn, met luide en specifieke miauwen om hun gevoelens uit te drukken. Ze zijn ook erg speels en kunnen veel energie hebben, waardoor ze graag met speeltjes spelen en rondrennen in huis.

Siamese katten zijn vaak erg sociaal en hechten zich sterk aan hun eigenaar. Ze hebben over het algemeen veel aandacht en interactie nodig van hun eigenaren om gelukkig en tevreden te blijven.

Uiterlijk

De Siamese kat heeft een opvallend uiterlijk met een slank en elegant lichaam. Ze hebben lange, dunne ledematen en een wigvormig hoofd met grote, puntige oren. Hun ogen zijn helderblauw en ovaalvormig van vorm, wat hun expressieve gezicht versterkt.

Het meest opvallende kenmerk van de Siamese kat is de kleur van hun vacht. Ze hebben een zogenaamde ‘pointed’ vacht, wat betekent dat hun gezicht, oren, poten en staart een donkerdere kleur hebben dan de rest van hun lichaam. Er zijn verschillende kleuren van de Siamese kat, maar de traditionele kleur is de ‘seal point’, waarbij de ‘points’ een diepbruine kleur hebben en de rest van de vacht crèmekleurig is.

De vacht van de Siamese kat is kort en glanzend en vereist weinig verzorging. Ze hebben over het algemeen een slanke en atletische bouw, waardoor ze er elegant uitzien en snel kunnen bewegen.

Verzorging

De Siamese kat heeft een korte, glanzende vacht die weinig verzorging vereist. Het is echter nog steeds goed om de vacht regelmatig te borstelen om losse haren en vuil te verwijderen.

Siamese katten zijn erg actief en hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je kat voldoende ruimte heeft om rond te rennen en speeltjes om mee te spelen. Ze zijn ook erg sociaal en hechten zich sterk aan hun eigenaren. Zorg ervoor dat je regelmatig tijd doorbrengt met je kat en speel interactieve spellen om hun behoefte aan aandacht te vervullen.

Net als elke andere kat heeft de Siamese kat een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Kies een kattenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd en het activiteitenniveau van je kat.

Gezondheidsrisico’s

Siamezen zijn als groep gezonde katten. Er zijn echter enkele veelvoorkomende aandoeningen waarmee Siamezen kampen. Deze omvatten:

 • Amyloïdose: Bij deze stofwisselingsziekte stapelen eiwitten zicht op in de lever, nieren of alvleesklier. Hierdoor kan Nierfalen, leverproblemen of suikerziekte ontstaan. Er zijn geen tests beschikbaar die het risico op deze aandoening kunnen aantonen.
 • Progressieve retina atrofie (PRA): Dit is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies van de kat snel achteruit kan gaan. Wanneer een kat met deze ziekte geconfronteerd wordt is de kan groot dat dit tot blindheid zal leiden. Er zijn DNA-tests beschikbaar om vast te stellen of een kat aan de aandoening lijdt.
 • Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening die voorkomt bij katten en die wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten. Hierdoor passen de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artritis. De diagnose van HD bij katten wordt gesteld door middel van een röntgenonderzoek van de heupgewrichten. Omdat dit een erfelijke aandoening is kunnen fokkers hierop anticiperen door niet te fokken met katten die deze aandoening hebben.

Levensverwachting

Siamezen hebben een gemiddelde levensverwachting van rond de15 jaar, maar ze kunnen ook 20 jaar worden. Daarmee leven Siamese katten gemiddeld het langst van alle kattenrassen.

Aanschaf Siamese Kittens

Kittens van de Siamees zijn vaak te koop tussen de € 950 en € 1250, afhankelijk van het type kleur, de bloedlijn, en of ze geschikt zijn voor fokken of niet. Het is wel belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden en zeker te zijn van een gezonde kitten met een goed karakter.

Geschiedenis

Het Siamese kattenras heeft zijn oorsprong in het voormalige Siam, het huidige Thailand. Het is een van de oudste erkende kattenrassen ter wereld. Het oudst bekende document over katten, the Cat-Book Poems, komt uit deze regio. Dit document toont afbeeldingen van katten met slanke lichamen en benen en lichtgekleurde jassen met donkere kleuren op de oren, gezichten, staarten en voeten. Hiermee tonen ze veel eigenschappen van het huidige Siamese Kattenras. Vermoed wordt dat het geschreven is in de Ayutthaya periode (1350-1767).

De Siamese kat werd gehouden in de tempels van Siam als heilige dieren. Ze waren generaties lang metgezellen van royalty’s en religieuze leiders. Daarnaast dienden ze als bewakers van kostbare documenten en kostbaarheden in de boeddhistische tempels.

In de late 19e eeuw werden Siamese katten geïntroduceerd in Europa en Noord-Amerika, waar ze al snel populair werden vanwege hun slanke bouw, opvallende blauwe ogen en levendige persoonlijkheid. De eerste Siamezen kwamen rond 1880 naar Europa, waar ze al snel populair werden onder de hogere sociale klasse. In 1871 werden Siamese katten tentoongesteld in de eerste moderne kattenshow in The Crystal Palace in Sydenham, Londen. Tijdens het evenement beschreef een journalist uit die tijd het ras minachtend als “een onnatuurlijke, nachtmerrieachtige kat.” Ondanks dit negatieve persbericht werd de Siamees al snel populair bij Britse liefhebbers.

In 1906 werd de Siamees officieel erkend als ras door de Cat Fanciers Association (CFA). Daarmee is het ook een van de oudst erkende kattenrassen ter wereld. Tegenwoordig zijn Siamese katten nog steeds een van de meest populaire kattenrassen ter wereld vanwege hun unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid. Het ras heeft in de loop der jaren enkele veranderingen ondergaan, met verschillende foklijnen die verschillende kenmerken benadrukken. Toen de fokkers steeds meer focusten op de langwerpige lichaamsbouw en hoekige gezicht kwam er een discussie op gang tussen liefhebbers van dit ras. Dit heeft ertoe geleid dat er in 2017 door het Tica een nieuw ras erkend werd, namelijk de Thai. Dit ras, ook bekend als de Traditionele Siamees, is een gematigder type Siamees met een ronder, zwaarder lichaam en korter gezicht.

Unieke eigenschappen

 • De Siamese kat gebruikt zijn luide stem graag en vaak om te communiceren met hun eigenaar. Het is een van de meest sociale kattenrassen.
 • De Siamese kattenras heeft een van de hoogste levensverwachtingen. Gemiddeld worden ze 15 jaar, maar ze kunnen ook goed 20 jaar of ouder worden.

Standaardvereisten

Volgens de TICA (The International Cat Association) zijn de standaardvereisten voor een Siamees als volgt:

 • Kop: lang en spits. Medium van grootte en in goede verhouding tot het lichaam. De totale wig begint bij de neus en loopt uit in rechte lijnen naar de punten van de oren, die een driehoek vormen, zonder onderbreking bij de snorharen. Geen bult boven de ogen. Geen dip in de neus.
 • Ogen: amandelvormig. Medium van grootte. Niet uitpuilend of teruggetrokken. Schuin naar de neus toe in harmonie met de lijnen van de wig en de oren. Niet scheel.
 • Oren: opvallend groot, puntig, breed aan de basis; die de lijnen van de wig voortzetten.
 • Vacht: kort, fijn van structuur, glanzend. Dicht tegen het lichaam aanliggend.
 • Poten: lang en slank. Achterpoten hoger dan voorpoten. In goede verhouding tot het lichaam.
 • Bouw: medium van grootte. Sierlijk, lang en slank. Een kenmerkende combinatie van fijne botten en stevige spieren. Schouders en heupen zetten dezelfde strakke lijnen voort als het buisvormige lichaam. Heupen nooit breder dan schouders. Buik strak.
 • Kleuren:
  • Lichaam: egaal, met subtiele schakeringen indien toegestaan. Er moet rekening worden gehouden met een donkerdere kleur bij oudere katten omdat Siamezen over het algemeen donkerder worden naarmate ze ouder worden, maar er moet een duidelijk contrast zijn tussen lichaamskleur en points.
  • Points: masker, oren, poten, voeten, staart dicht en duidelijk afgebakend. Allemaal dezelfde tint. Masker bedekt het hele gezicht inclusief snorhaarkussentjes en is verbonden met oren door traceringen. Masker mag niet over de bovenkant van het hoofd lopen. Geen ticking of witte haren in points.

Samenvatting Siamees

De Siamees is een prachtig en uniek kattenras met een fascinerende geschiedenis. Met zijn charmante persoonlijkheid en indrukwekkende uiterlijk, is het geen verrassing dat de Siamees zo’n populaire huisdier is. Hoewel de Siamees als groep gezonde katten is, zijn er enkele veelvoorkomende aandoeningen waarmee Siamezen kampen. Aanschaf van een Siamees kitten kan variëren in prijs, maar het is belangrijk een gerenommeerde fokker te vinden om ervoor te zorgen dat je een gezonde kitten krijgt. Als u overweegt een Siamees aan te schaffen, zorg er dan voor dat u vertrouwd bent met de standaardvereisten en dat u zich verdiept in de veelvoorkomende aandoeningen die bij dit ras komen.

Deel of bewaar dit voor later via: