Home » Aanschaf » Voor aanschaf

Voor aanschaf

Katten zijn ontzettend leuke huisdieren en zijn in vergelijking tot bijvoorbeeld honden relatief makkelijk te houden. Niet gek dus als je overweegt een kat aan te schaffen. Echter is het wel belangrijk om goed over je keuze na te denken want het is de belangrijkste keuze die je voor je kat gaat maken. Hieronder vind je waar je op moet letten zodat je je nieuwe gezinslid (want dat is een kat) een zo goed mogelijk leven kunt geven.

Lange termijn

Voordat je een kat neemt is het belangrijk na te gaan of je goed voor je kat kunt blijven zorgen. Een kat wordt gemiddeld 14 jaar, maar katten die twintig jaar worden zijn geen uitzondering. In die tijd zullen ze verzorging nodig hebben en zul je kosten moeten maken voor onderhoud en eventuele medische zorg.

Kosten

De kosten voor de aanschaf zijn heel erg afhankelijk van wat voor kat je wil. Rasloze katten zijn regelmatig gratis of bijna gratis af te halen. Aan de andere kant heb je kattenrassen waarvan een kat met stamboom enkele honderden euro’s kan kosten. Het asiel vraagt vaak tussen de 50 en 100 euro voor een kat. Ze zorgen er dan wel voor dat de kat gecastreerd/gesteriliseerd, gechipt en gevaccineerd is. Als je een kat gratis bij een particulier ophaalt zul je dit nog zelf moeten betalen. Vaak zullen deze kosten hoger uit komen dan de prijzen die een asiel vraagt. Daarnaast zul je eenmalige kosten moeten maken voor de benodigdheden zoals een eet- en drinkbak, kattenbakken, reismandje, krabpaal en wat speeltjes.

Daarnaast heb je terugkerende kosten. Zo zul je voer en kattenbakkorrels moet kopen. Zal je kat jaarlijks ingeënt moeten worden en zul je ze regelmatig een behandeling tegen vlooien, wormen en teken moeten geven. Het LICG heeft deze kosten berekend op 680 euro per jaar (omgerekend tussen de 55 en 60 euro per maand).

Verzorging

Een kat verzorgen kost niet heel veel tijd, maar je moet er wel dagelijks mee bezig zijn. Zo moet een kat minstens één of een paar keer per dag eten krijgen en de kattenbak moet dagelijks even leeggeschept worden. Daarnaast zul je regelmatig de kat even moeten borstelen. Bij langharige katten zal dit vaker nodig zijn dan bij kortharige katten.

 

Aandacht

Hoeveel aandacht een kat nodig heeft verschilt sterk per kat. Over het algemeen vinden katten het fijn als dagelijks even met ze speelt en ze regelmatig aait. Sommige katten zullen bij je op schoot komen liggen, maar niet alle katten vinden dit fijn.

Allergieën

Het aantal mensen zijn allergisch voor katten wordt geschat op 10%-20%. Een allergie kan zicht uiten door een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen. Elke kat (ook naaktkatten) verspreidt de allergenen die een allergie veroorzaken, de hoeveelheid kan wel per kat verschillen. Als je vermoed dat jij of een huisgenoot allergisch is voor katten kun je een eerst een allergietest doen.

Vakanties

Net zoals bij alle huisdieren ben je 365 dagen per jaar verantwoordelijk voor je kat. Dat betekent dus ook dat je een oppas/onderkomen zult moeten zoeken als je op vakantie of een weekendje weg gaat. Als je geen mensen in de buurt hebt die je hiervoor wil vragen is een kattenpension een optie.

Andere huisdieren

Wanneer je al een kat of hond hebt zul je ook de omgeving van je huidige huisdier(en) veranderen. Je zult tijd moeten investeren in het op een goede manier introduceren van je nieuwe kat. Hoe lang en hoeveel tijd dit kost is afhankelijk van de individuele huisdieren en kan enkele dagen tot weken duren.

Als je kleinere (prooi)dieren hebt is veiligheid het belangrijkst. Een kat heeft van nature ene jachtinstinct en kan op kleiner dieren gaan jagen. Denk hierbij aan knaagdieren zoals konijnen of cavia’s, vissen of vogels. Ook als de kat niet bij deze dieren kan kunnen ze stress ervaren omdat er een roofdier in hun omgeving is.

Opvoeden

Het is goed om na te denken over wat een kat allemaal wel of niet mag in huis. Je zult tijd moeten besteden om een kat te leren dat er bepaalde regels in jou huis gelden. Zo zul je hem moeten leren om bijvoorbeeld niet aan de bank te krabbel, in de gordijnen te klimmen en niet op het aanrecht en/of tafel te komen.

Een kitten heeft aanzienlijk meer tijd nodig dan een volwassen kat. Dit omdat een kitten veel meer moet leren en nog moet socialiseren. Denk hierbij aan het leren op de kattenbak te gaan en hoe hij om moet gaan met andere dieren en mensen, maar ook dat het niet eng is om opgetild te worden. Wanneer deze dingen niet als kitten aangeleerd worden zal het veel moeilijker zijn om dit op een latere aan te leren en soms zelfs resulteren in gedragsproblemen.

Wel of geen kat nemen?

Als je na het lezen van bovenstaande punten twijfelt is het waarschijnlijk slim om er nog een rustig een nachtje over te slapen. Het is niet erg als je er nu achter komt dat katten geen een geschikte huisdieren zijn voor jou. Als je er pas achter komt als je een kat in huis hebt is dat zowel voor de kat als voor jezelf minder leuk.

Ben je daarentegen nog net zo enthousiast bent over het nemen van een kat is een kat waarschijnlijk een geschikt huisdier voor je. Want daarnaast zijn katten vooral ook hele lieve, dankbare, vaak knuffelige en grappige dieren waar je echt een leuke band mee kunt opbouwen. Heb je besloten dat je een kat wil? Dan is het goed om een na te denken wat voor kat bij jouw past en waar je de kat zou willen kopen. Ook is het slim om alvast te kijken of je de juiste spullen al in huis hebt en hoe je ervoor kunt zorgen dat een kat snel went aan zijn nieuwe omgeving.

Deel of bewaar dit voor later via: