Home » Gedrag » Kattentaal: Herken de lichaamstaal van je kat

Kattentaal: Herken de lichaamstaal van je kat

Helaas kunnen katten of niet vertellen hoe ze zich voelen. Althans, niet met woorden. Want als je je verdiept in de lichaamstaal van katten zul je merken dat je zeker kunt achterhalen hoe een kat zich voelt. In deze mini-cursus kattentaal leer je waar je op moet letten en bespreken we een aantal typische houdingen zodat jij straks precies weet hoe je kat zich voelt.

Waar moet je op letten bij de lichaamstaal van je kat?

Veel mensen weten wel dat je moet oppassen als een kat blaast en een dikke staart heeft, maar katten geven ook continue veel subtielere signalen af. Zo kan de staart nog veel meer zeggen over het humeur, maar ook de oren (plat of overeind), snorharen (ontspannen of naar achteren) en pupillen (wijd duidt op angst, stress of focus) zeggen iets. Ook de alertheid van de kat en (ont)spanning van de spieren kunnen veel zeggen. Als je bij de verschillende plaatjes op de staart, oren, snorharen en poten let en daarnaast de tekst bij de verschillende plaatjes leest  je weet zeker dat je je kat voortaan beter zult begrijpen.

Houdingen kat

Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende houdingen van katten met uitleg wat ze betekenen.

Kattentaal: Geïntereseerde houding

Geïnteresseerd

Als je kat geïnteresseerd is is de rug horizontaal en staart ontspannen en wijst de punt omhoog. De oren staan ontspannen omhoog en de pupillen van je kat zijn smal.

Kattentaal: Vriendelijke houding

Vriendelijk

De staart staat ophoog met een krul aan het eind. Ook de oren staan ontspannen omhoog, de snorharen naar buiten en pupillen zijn smal.

Kattentaal: Oplettende houding

Oplettend

De kat zit rechtop met zijn staart naar voren. De punt van de staart is gekruld. De oren staan naar jou toe gericht en de pupillen van je kat zijn smal.

Kattentaal: Ontspannen houding

Ontspannen

Als je kat gaat liggen in een houding waaruit hij niet snel kan ontsnappen (vaak op de zij) is hij waarschijnlijk ontspannen. Dit gaat gepaard met ontspannen staart, oren en snorharen en smalle pupillen.

Kattentaal: Tevreden houding

Tevreden

Je kat is tevreden als hij ontspannen (opgekruld) ligt met zijn oren omhoog en ogen tot speeltjes. Verder liggen de pootjes ontspannen onder of naast zijn lichaam.

Kattentaal: Vertrouwde houding

Vertrouwd

Wanneer de kat op zijn rug gaat liggen betekend dat dat hij jouw volledig vertrouwt.
Let op: dit is geen uitnodiging om over zijn buikje te aaien. Of dat mag verschilt per kat. Sommige katten vinden dit absoluut niet fijn en zullen hier niet positief op reageren.

Kattentaal: Vriendschappelijke houding

Vriendelijkschappelijk

Wanneer je kat ontspannen zit en zijn oogjes naar je dichtknijpt is dit een teken van vriendschap/acceptatie.

Kattentaal: Alerte houding

Alert

De oren van de kat kunnen in de richting van geluid bewegen. Als je kat met zijn oren draait is hij waarschijnlijk alert door een bepaald geluid. De punt van de staart gaat horizontaal staan.

Kattentaal: Speelse houding

Speels

Speelse zijn actief alert, maar hebben niet voortdurend aangespannen spieren. Verder is de staart vaak gekruld, de oren niet plat en zijn ze vaak gefocust op de speelkameraad of het speeltje.

Kattentaal: Enthousias houding

Enthousiast

Het krabben aan bijvoorbeeld een krabpaal kan een teken zijn dat je kat enthousiast is. Ook wanneer katten miauwen terwijl hij continu voor je voeten loopt of je kopjes geven heb of doe je waarschijnlijk iets waar hij erg blij van wordt.

Kattentaal: Verbonden houding

Verbonden

Een kat markeert zijn geur aan zijn omgeving en mensen waarvan hij vindt dat die bij hem horen. Dit doet hij door kopjes te geven of zijn wang langs iets of iemand te wrijven. Ook als je kat met zijn staart langs je been krult, soms zelfs trillend is dit een teken van liefde en verbondenheid.

Nerveus

Wanneer je kat nerveus of licht geschrokken is buigt hij zijn achterpoten wat waardoor zijn kont dichter bij de grond is. Ook houdt hij zijn staart laag en vouwen zijn oren een beetje plat naar buiten. Zijn snorharen vouwt hij wat naar achteren en de pupillen zijn groot.

Kattentaal: Jagende houding

Op jacht

De kat buigt door al zijn pootjes om zo laag mogelijk bij de grond te blijven en heeft zijn oren gericht op het doelwit. Op deze manier sluipt hij dichter naar zijn doelwit om eventueel de aanval in te zetten. Een kat kan dit ook tijdens het spelen doen wanneer bijvoorbeeld het speeltje uit zicht verdwijnt.

Bezorgd

Je kat ligt met zijn poten onder zijn lichaam en min of meer klaar om weg te rennen. De staart is vaak stijf langs het lichaam gekruld en de oren staan licht plat naar buiten gericht. Wanneer de voorpootjes onder het lichaam naar binnen gevouwen zijn en de oortjes ontspannen staan kan je kat ook gewoon ontspannen liggen.

Kattentaal: Bange houding

Bang

De kat ligt met zijn poten onder zijn lichaam klaar om weg te rennen en maakt zich zo klein mogelijk. Zijn oren legt hij plat. Je kat heeft zich waarschijnlijk verstopt of zou zich het liefst verstoppen.

Kattentaal: Bedreigde houding

Bedreigd

De kat legt zijn oren helemaal plat en en heeft verwijde pupillen wanneer hij zich bedreigd voelt. Als de kat blaast heeft degene waartegen de kat blaast waarschijnlijk de signalen van een bange kat al genegeerd.

Kattentaal: Geschrokken houding

Geschrokken

Wanneer de kat een hoge rug en dikke staart opzet is hij ergens van geschrokken. De pupillen worden groot als de kat schrikt.

Kattentaal: Doodsbange houding

Doodsbang

Als je kat heel erg schrikt gaat naast de holle rug en dikke staart de staart ook omhoog en de oren plat. Ook hier zijn de pupillen groot. Wanneer de kat door een ander dier of mens schrikt kan hij blazen.

Kattentaal: Geïrriteerde houding

Geïrriteerd

Als je kat met zijn staart zwiept is dit meestal een teken dat je kat geïrriteerd is. De mate van zwiepen geeft de mate van irritatie aan. Dit is iets heel anders dan het kwispelen wat honden doen dus.

Kattentaal: Walgende houding

Walgend

Wanneer je kat iets vies ruikt zal hij zijn snorharen wat naar achter bewegen, zijn ogen soms tot speeltjes dichtknijpen en zo snel mogelijk afstand (kunnen) nemen van wat hij vies vindt.

Credits: Geïnspireerd op de afbeeldingen van Lili Ching en het artikel Ellis SL. Recognizing and assessing feline emotions during the consultation: History, body language and behaviour. Journal of Feline Medicine and Surgery. 2018;20(5):445-456. doi: 10.1177/1098612X18771206

Deel of bewaar dit voor later via: