Home » Benodigdheden » Reismand

Reismand kat

Reismand: Tips bij het kopen van een reismand

Een reismand is onmisbaar wanneer je een kat als huisdier hebt. In principe wil je je kat niet al te vaak vervoeren, maar je ontkomt er niet aan dat je wel eens naar de dierenarts moet. Voor veel katten is het in de reismand moeten een bron van stress, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer je een goede kattenreismand koopt en de tips in dit artikel volgt hoeft het geen probleem te zijn je kat te vervoeren in zijn reismand. Probeer niet je kat te vervoeren zonder reismand! Katten zijn geen honden die luisteren als je met ze op pad gaat. Als je je kat zonder reismand vervoert is de kans groot dat hij ontsnapt. Doordat je kat in een vreemde omgeving komt zal hij extra gestrest zijn en zich niet zomaar laten vangen. Een goed kattenreismand is daarom echt noodzakelijk!

De juiste reismand kopen

Een goede reismand kan het vervoeren van je kat een stuk aangenamer maken. Hier vind je waar je op moet letten bij het kopen van een reismand.

Deurtje

Een kat in het deurtje van de reismand krijgen kan best een flinke opgave zijn. Er zijn daarom ook reismanden te koop met de opening aan de bovenkant. Je kat van boven af in de reismand tillen is een stuk eenvoudiger. Wil je toch een reismand met het deurtje aan de voorkant dan kun je het deurtje naar boven zetten wanneer je je kat erin tilt. Hou er wel rekening mee dat hoe groter het deurtje is hoe makkelijker je je kat in de reismand kunt krijgen.

Verwijderbare Kap

Veel reismanden hebben een kap die je er af kunt halen. Dit lijkt in eerste instantie een beetje nutteloos, maar wanneer je kat bij de dierenarts bekeken moet worden kan hij gewoon in de onderkant van je reismand blijven zitten. Dit zal hem nog een iets veilig gevoel geven.

Grootte

Een kattenreismand moet natuurlijk groot genoeg zijn dat je kat er comfortabel in kan zitten en liggen. Echter is een te grote reismand ook weer niet goed omdat je kat meer moeite kan hebben om niet om te vallen bij het vervoeren. Ook geeft een kleinere mand een veiliger gevoel dan een heel grote mand.

Openingen

Om de reis met een reismand zo comfortabel mogelijk te maken is het goed als je kat een beetje kan kijken wat er gebeurt maar toch beschut kan zitten. Een deurtje aan de voorkant is prima, maar de kattenreismand moet niet helemaal open zijn. Een volledig gesloten reismand kan je kat ook stress geven.

Stevigheid

Het is misschien een open deur, maar hierin verschillen reismanden nog flink in kwaliteit. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je reismand tijdens het dragen valt doordat het handvat of een ander onderdeel bezwijkt onder het gewicht van je kat. Kies daarom voor een echt stevige reismand.

Tips om je kat in de reismand te krijgen

Als je een goede reismand hebt kan het alsnog een uitdaging zijn je kat in zijn reismand te krijgen. Hier lees je wat je wel en vooral ook niet moet doen.

Wel doen

 • Zet je reismand op een plek neer waar je katten ook kunnen komen. Op deze manier zullen je katten de reismand niet alleen associëren met een dierenartsbezoek.
 • Berg de reismand wanneer je terugkomt niet direct op, maar laat je kat weer wat “vertrouwen” in de reismand krijgen door hem een paar dagen te laten staan.
 • Spray de reismand eventueel in met een spray die de kat een gerust gevoel geeft.
 • Leg een handdoek of absorberende ondergrond in de reismand.
 • Probeer je kat zelf in de reismand te laten gaan door hem te lokken met snoep of een speeltje.
 • Wanneer je je kat toch in de reismand moet tillen probeer je kat er van bovenaf in te tillen door het deurtje naar boven te kantelen.
 • Laat je kat zelf uit de reismand komen wanneer je weer thuis bent.
 • Probeer tijdens het vervoeren de omgeving zo rustig mogelijk te houden. Dus liever geen muziek of blazers aan in de auto.
 • Als je er de tijd voor hebt kun je je kat ook trainen makkelijk in de reismand te gaan. Dit doe je door hem eerst te belonen als hij in het mandje ligt, dan wanneer je de deur even dicht doet. Tot slot kun je even door de woonkamer lopen met je kat en daarna weer een beloning geven.

Absoluut niet doen

 • Vervoer nooit meerdere katten in één reismand. Door de stress kan dit de relatie van je katten verstoort raken.
 • Til je kat nooit alleen aan zijn nekvel op, hiermee doe je je kat pijn.
 • Je kat snel pakken terwijl hij ligt te slapen om hem in zijn reismand te stoppen.

Conclusie

Je kat in een reismand vervoeren hoeft geen probleem te zijn. Je moet er wel voor zorgen dat je een goede reismand en dat je kat een positieve associatie krijgt met je kattenbak. Als je dit artikel gelezen hebt weet je nu waar je op moet letten.

Deel of bewaar dit voor later via: