Home » Voeding » Katten en Melk: Mogen Katten Melk?

Melk katten

Katten en Melk: Mogen Katten Melk?

Het is algemeen bekend dat katten dol zijn op melk, er zijn zelfs kinderliedjes die we onze kinderen leren waar we “lekkere melk” voor een poesje hebben. Maar misschien heb je ook wel eens gehoord dat je een kat geen ‘gewone koemelk mag geven. Deze twee standpunten staan haaks op elkaar. In dit artikel lees je hoe het nu echt zit met katten en melk en wat de achterliggende redenen zijn.

Mogen katten melk?

Het korte antwoord is “Nee”. Je kun katten beter geen koemelk geven. Wel is er speciale kattenmelk wat je wel aan je kat kunt geven.

Koemelk en Lactose

De reden volwassen katten geen melk mogen is omdat ze dit niet kunnen verteren. Volwassen katten zijn namelijk lactose intolerant en in koemelk zit volop lactose. Kittens maken nog wel het enzym aan wat nodig is om lactose te verteren, maar ook kittens kun je beter geen koemelk geven. Het is voor kittens namelijk veel beter als ze melk bij de moederpoes drinken. Koemelk voldoet namelijk niet aan de voedingsbehoefte van kittens omdat er minder calorieën en minder eiwitten in zitten dan in moedermelk. Bovendien krijgen kittens antistoffen binnen door bij de moederpoes te drinken en dat is weer positief voor de weerstand van kittens. Als je kitten niet genoeg bij de moederpoes drinkt kun je speciaal melkpoeder kopen als aanvullende voeding.

Andere producten die veel lactose bevatten zijn andere zuivelproducten die van melk gemaakt zijn zoals kaas of slagroom. Ook deze producten kun je dus beter niet aan je kat geven.

Klachten

Wanneer je een volwassen kat toch gewone koemelk geeft kan dit verschillende maag- en darmklachten geven. Veelvoorkomende klachten na het drinken van melk zijn buikpijn, overgeven en diarree. Overigens is het niet gezegd dat je kat deze klachten krijgt als hij melk gedronken heeft. Als je kat klachten heeft zonder dat je weet waarom kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Kattenmelk

Toch is er nog hoop voor de katten. Er is namelijk speciale kattenmelk te koop die katten wel mogen drinken! Kattenmelk is geen melk afkomstig van katten, maar melk waar de lactose uit verwijderd is. Veel kattenmelk bevat echter nog wel wat lactose (vaak rond de 5%), het kan dus zijn dat je kat hier in grote hoeveelheden ook nog wel wat klachten van krijgt. Je kunt kattenmelk natuurlijk ook verder aanlengen met water zodat je kat meer vocht binnenkrijgt.

Deel of bewaar dit voor later via: