Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Manx: Zonder Staart, Maar Met Groot Hart

De Manx: Zonder Staart, Maar Met Groot Hart

De Manx is een prachtig en uniek ras dat afkomstig is van het eiland Man in de Ierse Zee. Het ras staat bekend om zijn unieke kenmerken, waaronder het ontbreken van een staart, en zijn vriendelijke, speelse karakter. Het ontbreken van de staart zorgt echter ook voor problemen, waardoor veel rasverenigingen dit ras niet erkennen. In dit artikel zullen we alle aspecten van het ras bespreken, van zijn uiterlijk tot zijn geschiedenis en levensverwachting en gezondheidsproblemen.

Karakter

Het karakter van de Manx kan worden omschreven als vriendelijk, speels en sociaal. Deze katten zijn zeer aanhankelijk en houden ervan om bij hun eigenaren in de buurt te zijn. Ze zijn vaak erg speels en vinden het leuk om te spelen met speeltjes en andere katten. De Manx is ook een slimme kat en kan gemakkelijk worden getraind om trucs te leren en commando’s op te volgen.

Ze zijn ook zeer sociaal en doen het goed in gezelschap van andere katten, honden en kinderen. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen of mensen die vaak thuis zijn en veel tijd willen doorbrengen met hun kat.

Uiterlijk

De Manx is een middelgrote kat met een stevig en gespierd lichaam. Het ras kan variëren in grootte en gewicht, afhankelijk van het individu en de lijnen waaruit het afkomstig is. Het meest opvallende kenmerk van de Manx is echter het ontbreken van een staart. Dit is het resultaat van een genetische mutatie die al honderden jaren voorkomt bij het ras.

Naast het ontbreken van een staart hebben Manx-katten een brede, afgeronde kop en grote, ronde ogen. Ze hebben ook grote, brede oren die naar voren zijn gekanteld en die helpen bij het versterken van hun gehoor. De vacht van de Manx kan variëren in lengte en kleur, van kort en glad tot halflang en pluizig. Veel voorkomende kleuren zijn zwart, wit, oranje, rood en schildpad.

Een volwassen Manx weegt gemiddeld tussen de 4-6 kg, afhankelijk van het geslacht.

Verzorging

De verzorging van de Manx is relatief eenvoudig en vergelijkbaar met die van andere kortharige katten. Het is belangrijk om hun vacht regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en hun huid en vacht gezond te houden. Daarnaast is het belangrijk om hun oren regelmatig schoon te maken en hun tanden te poetsen om tandvleesproblemen te voorkomen.

Een ander aspect van de verzorging van de Manx is het monitoren van hun dieet. Veel kattenrassen hebben de neiging om gewichtstoename en obesitas te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk te zorgen voor gezonde voeding, niet te veel eten en voldoende lichaamsbeweging.

Veelvoorkomende aandoeningen

Er zijn enkele aandoeningen waarvan bekend is dat ze vaker voorkomen bij deze katten zoals doodgeboorte, spina bifida en Manx-syndroom.

  • Spina bifida is een aangeboren aandoening waarbij de wervelkolom niet goed is gesloten, wat kan leiden tot verlamming van de achterpoten.
  • Manx-syndroom is een aandoening die ontstaat doordat de staart ontbreekt of zeer kort is, dit kan leiden tot problemen met het bekken en de darmen.
  • De afwijkende staart van de Manx wordt veroorzaakt door een afwijkend staart-gen. Het probleem met dit gen is dat het enkel voor staartloosheid zorgt wanneer er slechts één afwijkend gen (en één normaal gen aanwezig is). Heeft een kitten twee afwijkende genen dan komt het te overlijden in de baarmoeder of vlak na de geboorte. Dit is de reden dat twee Manxen niet met elkaar gekruist mogen worden (gemiddeld 25 procent doodgeboorte). In plaats daarvan worden Manxen meestal gekruist met de Amerikaanse of Britse korthaar. Gemiddeld zal slechts de helft van het nest een Manx kat zijn.

Daarnaast zijn Manx ook vatbaar voor obesitas, dus het is belangrijk om een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging te handhaven voor deze katten. Ook een regelmatig bezoek aan de dierenarts is aangeraden om de gezondheid van de kat te monitoren en om eventuele problemen op tijd op te sporen.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Manx is rond de 10-14 jaar, dit is vergelijkbaar met andere kattenrassen.

Aanschaf

Het is lastig om een Manx kat aan te schaffen in Nederland. Het fokken met Manx katten gebeurt voornamelijk nog in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Scandinavië. Vanwege de vele gezondheidsrisico’s wordt het ook afgeraden een Manx kitten aan te schaffen of om met een Manx te fokken.

Geschiedenis

De Manx is een oud kattenras dat afkomstig is van het eiland Manx in de Ierse Zee. De oorsprong van het ras is onbekend, maar men gelooft dat ze al honderden jaren op het eiland aanwezig waren. De afwezigheid van een staart wordt toegeschreven aan een spontane genmutatie. Doordat de katten op het eiland in een relatief kleine gesloten omgeving (kleine genenpool) kon het dominante geen gemakkelijk van generatie op generatie doorgegeven worden.

De Manx werd in de 19e eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten en Europa en is sindsdien een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een uniek en vriendelijk huisdier. Hoewel het nog steeds een relatief onbekend ras is in vergelijking met sommige andere, groeit de populariteit ervan in de laatste jaren.

Rasstandaard

Het ras heeft de volgende standaardvereisten volgens TICA:

  • Kop: rond met prominente wangen en een stevige kin. De neus is kort en breed met een lichte stop.
  • Ogen: groot, rond en wijd uit elkaar. De kleur moet overeenkomen met de vachtkleur.
  • Oren: middelgroot, breed aan de basis en licht afgerond aan de punt. Ze staan ver uit elkaar en zijn iets naar buiten gericht.
  • Vacht: kort of halflang, dicht en pluche. De textuur is stevig en veerkrachtig. Alle kleuren en patronen zijn toegestaan, behalve de pointed varianten.
  • Staart: afwezig of zeer kort. Er zijn vier categorieën: rumpy (geen staart), rumpy riser (een of twee wervels onder de vacht), stumpy (een korte staart) en longy (een normale staart). Een volledige of halve staart wordt als een fout beschouwd.
  • De poten zijn stevig en gespierd. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de achterkant hoger is dan de voorkant. De voeten zijn groot en rond.
  • Bouw: compact, stevig en zwaar. De borst is breed en diep. De rug is kort en gebogen.

Samenvatting

De Manx is een kattenras afkomstig van het eiland Man in de Ierse Zee. Dit ras staat bekend om zijn unieke kenmerken, zoals het ontbreken van een staart, en zijn vriendelijke, speelse karakter. Het ras is middelgroot en heeft een stevig en gespierd lichaam. De vacht kan variëren in lengte en kleur. Het ras heeft enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, spina bifida en Manx-syndroom. De verzorging van de Manx is vergelijkbaar met andere kattenrassen. Het is belangrijk om hun vacht te borstelen, hun oren schoon te maken, hun tanden te poetsen en te zorgen voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Vanwege de vele gezondheidsrisico’s die gepaard met het fokken en ontbreken van de staart wordt afgeraden een Manx kat aan te schaffen.

Deel of bewaar dit voor later via: