
Stress bij katten: Hoe herken je stress bij je kat en wat te doen
Net zoals bij mensen komt stress bij katten regelmatig voor. En net zoals bij mensen kan het erngstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Alleen daarom al is het goed om te weten hoe je stress bij katten kunt herkennen en hoe je je kat kunt helpen als het stress ervaart.
In dit artikel gaan we dieper in op stress bij katten. We bespreken hoe je stress kunt herkennen, wat de oorzaken zijn, hoe stress je kat kan beïnvloeden en hoe je stress kunt voorkomen en verminderen bij katten. Als eigenaar van een kat, is het belangrijk om de signalen van stress te kennen zodat je snel kunt handelen en je huisdier de hulp kunt bieden die hij of zij nodig heeft.
Wat zijn de oorzaken van stress bij katten
Er zijn verschillende oorzaken van stress bij katten. Hieronder zullen we een aantal van de meestvoorkomende oorzaken opnoemen.
- Veranderingen: Een van de belangrijkste oorzaken is veranderingen in de omgeving of routine. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een nieuw huisdier in huis komt. Andere veelvoorkomende redenen zijn als er een nieuwe baby in huis komt of als er een verhuizing plaatsvindt. Deze veranderingen kunnen leiden tot angst en onzekerheid bij katten, waardoor stress ontstaat.
- Aanwezigheid van andere huisdieren of mensen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er gasten op bezoek komen of als er een ander huisdier in huis komt wonen. Katten zijn territoriale dieren en kunnen stress ervaren als hun territorium wordt bedreigd of als er onbekende dieren of mensen in hun omgeving zijn. Dit kan leiden tot gedragsproblemen zoals agressie of angst.
- Medische aandoeningen kunnen ook leiden tot stress bij katten. Katten die bijvoorbeeld pijn hebben of katten met een chronische ziekte kunnen hiervan stress ervaren. Ook katten met een gebrek aan mentale en fysieke stimulatie kunnen stress ervaren.
- Kattenbak: Verkeerd geplaatste of onderhouden kattenbakken kunnen ook stress veroorzaken bij katten. Als de kattenbak niet schoon is of als de bak te klein of te vol is, kan dit leiden tot stress. Ook als katten geen privacy hebben wanneer ze hun behoefte doen, kan dit leiden tot stress. Heb je meerdere katten? Dan is het belangrijk om voldoende kattenbakken te hebben. Als vuistregel voor het aantal kattenbakken wordt aangehouden om het aantal katten plus één te nemen.
- Aandacht: Stress kan ook ontstaan door onvoldoende aandacht van de eigenaar. Katten zijn sociale dieren en hebben de neiging om zich eenzaam te voelen als ze geen gezelschap hebben. Daarom is het goed regelmatig met je kat te spelen.
- Uitdaging: Sommige katten kunnen ook stress ervaren als gevolg van verveling of gebrek aan mentale uitdaging of activiteit. Katten moeten regelmatig hun energie kwijt kunnen door actief ergens mee bezig te zijn. Buitenkatten zullen hier minder snel last van hebben dan binnenkatten.
- Gebrek aan routine: Katten weten graag wat er gaat gebeuren. Dus als er geen routine is kunnen ze stress ervaren. Je kunt ervoor zorgen dat hun katten een vast eet- en speeltijdschema hebben, en dat er voldoende tijd wordt besteed aan het spelen en ontspannen met andere katten.
Hoe kan stress je kat beïnvloeden
Stress kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en welzijn van katten. Hieronder vind je de meest voorkomende gevolgen van stress bij katten.
- Verminderde Eetlust: Een van de meest voorkomende gevolgen van stress bij katten is een vermindering van de eetlust. Katten die stress ervaren, kunnen weigeren om te eten of kunnen minder eten dan normaal. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsproblemen.
- Huid en vacht problemen: Stress kan ook leiden tot problemen met de huid en het haar. Katten die stress ervaren, kunnen overmatig likken of krabben, wat kan leiden tot haaruitval, infecties of schade aan de huid.
- Blaas en kattenbakproblemen: Katten die stress ervaren, kunnen buiten de kattenbak plassen of poepen. Ook is stress een veelvoorkomende oorzaak van blaasontsteking (zonder bacteriële oorzaak).
- Gedragsproblemen: Stress kan ook leiden tot gedragsproblemen zoals angst, agressie en verlies van sociale interactie. Katten die stress ervaren, kunnen angstig of agressief worden, of kunnen zich terugtrekken en minder sociaal zijn. Dit kan leiden tot problemen met andere huisdieren of mensen in het huis.
- Verminderde weerstand: Stress kan ook leiden tot vermindering van de immuunfunctie. Katten die stress ervaren, kunnen vatbaarder zijn voor ziekten en infecties.
- Slaapproblemen: Tot slot kan stress leiden tot slaapproblemen. Katten die stress ervaren, kunnen moeite hebben om in slaap te vallen of kunnen vaak wakker worden. Dit kan leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen.
Hoe voorkom je stress bij je huiskat
Er zijn verschillende manieren om stress bij katten te voorkomen. Een van de belangrijkste manieren is door het bieden van voldoende mentale en fysieke stimulatie. Je kunt je kat helpen door bijvoorbeeld voldoende speelgoed aan te bieden, voldoende krabpalen/klimconstructies te hebben. Zorg er vooral ook voor dat je regelmatig met je kat speelt. Daarnaast is het creëren van een veilige, comfortabele en rustige plek voor je kat om te slapen en te ontspannen ook cruciaal in het voorkomen van stress. Zorg dat deze plek vrij is van lawaai, (flitsend/flikkerend) licht of andere prikkels die stress kunnen veroorzaken.
Het is ook belangrijk om te zorgen voor een gezond en gebalanceerd dieet voor je kat. Een gezonde voeding kan helpen om de gezondheid en welzijn van je kat te verbeteren en kan bijdragen aan het voorkomen van stress.
Als je van plan bent een nieuw huisdier in huis te nemen is het belangrijk om dit geleidelijk aan te doen. Dit kan helpen om de stress voor je kat te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het laten ruiken van de geuren van het nieuwe huisdier voordat je het echt in neemt.
Hoe kun je katten helpen stress te verminderen
Er zijn verschillende manieren om stress bij katten te verminderen, afhankelijk van de oorzaak van de stress. Een van de eerste stappen die eigenaars kunnen nemen, is het identificeren van de oorzaak van de stress. Dit kun je doen door het gedrag van je kat goed te observeren. Weet je wat de oorzaak is van de stress bij je kat? Dan kun je daar mogelijk iets aan doen. Zo kun je extra kattenbakken toevoegen, zorgen voor een rustige ruimte of een vaste routine aanhouden.
Een andere manier om stress bij katten te verminderen is door het gebruik van verdampers. Verdampers zijn apparaatjes die geurstoffen verspreiden die katten kunnen helpen ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld het feromoon zijn wat katten afgeven wanneer ze kopjes geven. Verdampers kunnen worden gebruikt in de kamer van de kat of in de kamers waar de kat veel tijd doorbrengt. Daarnaast zijn er ook anti-stress pasta’s, pillen, halsbanden en voer beschikbaar. Het is alleen de vraag of elke dag een pil geven de stress niet alleen maar groter maakt. Hieronder vind je een aantal anti-stress producten.
Blijft je kat stress hebben en weet je niet goed wat je eraan kunt? Dan kan een dierenarts of een kattengedragsdeskundige wellicht uitkomst bieden. Zij kunnen helpen met het identificeren van de oorzaken van de stress en meedenken over de oplossing.