Home » Aanschaf » Kat Chippen: Waar, Hoe en Waarom Je Kat Laten Chippen

Kat Chippen: Waar, Hoe en Waarom Je Kat Laten Chippen

In dit artikel zullen we bespreken waarom het chippen van je kat essentieel is. We leggen uit hoe het helpt bij het terugvinden van vermiste katten. Daarna leggen de procedure van het chippen uit. We zullen ook ingaan op de kosten van het chippen, het belang van het registreren van de chip en of chippen verplicht is.

Waarom je je kat moet laten chippen

Je wilt er natuurlijk alles aan doen om je kat veilig te houden. Het laten chippen van je kat is een belangrijke stap in. In deze sectie zullen we bespreken waarom het chippen van je kat zo essentieel is.

Vermissing

Het is een triest feit dat veel katten vermist raken. Ze kunnen verdwalen, per ongeluk opgesloten worden in een schuur of garage, of zelfs gestolen worden. Het kan een verontrustende en emotionele ervaring zijn om je kat kwijt te raken, en het is vaak moeilijk om ze terug te vinden zonder een vorm van identificatie.

Volgens recente statistieken zijn er duizenden vermiste katten in Nederland en België. Veel van deze katten worden nooit herenigd met hun eigenaren omdat ze niet kunnen worden geïdentificeerd. Het is daarom van groot belang dat je proactief bent en maatregelen neemt dit te voorkomen.

Hoe een chip helpt bij vermissing

Het chippen van je kat biedt een betrouwbare en effectieve methode om je huisdier te identificeren als het vermist raakt. Een microchip is een klein apparaatje ter grootte van een rijstkorrel dat onder de huid van je kat wordt geplaatst. Het bevat een uniek identificatienummer dat gekoppeld is aan jouw contactgegevens.

Wanneer een vermiste kat wordt gevonden en naar een dierenarts, dierenasiel of een andere instantie wordt gebracht, kan de chip worden gescand met een speciaal afleesapparaat. Het identificatienummer verschijnt op het scherm, waarna de eigenaar kan worden geïnformeerd en herenigd kan worden met hun kat. Deze chips hebben al talloze katteneigenaren geholpen hun vermiste maatje terug te vinden.

Stel je voor dat je vermiste kat wordt gevonden door een behulpzame buurman of een voorbijganger en naar een dierenarts wordt gebracht. Zonder een vorm van identificatie kan het moeilijk zijn om te bepalen wie de rechtmatige eigenaar is. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van identiteitsverwarring, waarbij de gevonden kat per ongeluk aan de verkeerde eigenaar wordt gegeven.

Door je kat te laten chippen, voorkom je dergelijke identiteitsverwarring. Het unieke identificatienummer op de chip zorgt ervoor dat de juiste eigenaar kan worden geïdentificeerd en herenigd met zijn of haar geliefde huisdier. Het is een eenvoudige maar doeltreffende manier om verwarring en mogelijke verdrietige situaties te voorkomen.

Nu we hebben besproken waarom het chippen van je kat belangrijk is, laten we eens kijken naar de procedure zelf en hoe het chippen van een kat in zijn werk gaat.

Het chippen van je kat: de procedure

Het chippen van je kat is een eenvoudige en relatief snelle procedure die meestal wordt uitgevoerd door een dierenarts. In deze sectie zullen we de basisprincipes van het chippen van een kat bespreken, inclusief wat een chip is, hoe het werkt en wat je kunt verwachten tijdens de procedure.

Wat is een chip en hoe werkt het?

Een microchip is een klein elektronisch apparaatje ter grootte van een rijstkorrel. Het bestaat uit een behuizing van biocompatibel glas, waarin zich een uniek identificatienummer bevindt. Het nummer koppel je aan jouw contactgegevens, zoals je naam, adres en telefoonnummer bij een registratiedienst. Meer hierover later in het artikel.

Wanneer de chip eenmaal is geïmplanteerd, blijft hij gedurende het hele leven van je kat op zijn plaats zitten. De chip heeft geen batterij en zendt geen signalen uit. In plaats daarvan wordt het identificatienummer afgelezen door een speciaal afleesapparaat dat over de huid van je kat wordt gehouden. Dit maakt het mogelijk om de chip te scannen en de eigenaar te identificeren.

Chip kat

Hoe wordt een chip geplaatst?

Het plaatsen van de chip is een eenvoudige procedure die meestal wordt uitgevoerd door een dierenarts. De dierenarts zal de chip meestal tussen de schouderbladen met een injectiespuit. Dit proces is vergelijkbaar met een gewone injectie en duurt slechts enkele seconden.

Het chippen van je kat is over het algemeen pijnloos en vereist geen verdoving. Hoewel je kat mogelijk een lichte prik of druk voelt tijdens het inbrengen van de chip, zijn de meeste katten er niet al te bezorgd over.

Nu je bekend bent met de procedure van het chippen van je kat, ben je wellicht ook nieuwsgierig naar de kosten van het chippen van je kat.

Wat kost het om een kat te laten chippen?

Over het algemeen liggen de gemiddelde kosten voor het chippen van een kat tussen de € 25 en € 50. Dit omvat meestal de kosten van de chip zelf en de procedure van het inbrengen van de chip. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke dierenartspraktijk of het asiel. Deze kosten zijn eenmalig, maar de voordelen van de registratie zijn blijvend. Sommige kattenverzekeringen vergoeden het laten chippen van je kat volledig of gedeeltelijk.

Daarnaast kan het zijn dat je nog kosten maakt voor het registreren van je kat bij een registratiedienst. Dit is vaak slechts een paar euro en hangt af van de keuze van de registratiedienst. Er zijn ook diensten waar registratie gratis is. Hieronder lees je meer over het registreren van de chip

Chip registreren

Na het chippen van je kat is het essentieel om de chip van je kat te registreren. De chip zelf bevat enkel een nummer, maar met alleen dit nummer kan je kat niet bij jou terug gebracht worden. Daarom moet je het nummer koppelen aan jouw contactgegevens.

In Nederland zijn er verschillende dierenregistratiediensten waar je je kat kunt registreren. Deze diensten zorgen ervoor dat de chipgegevens van je kat in één centrale database worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor dierenartsen, asielen en andere betrokken partijen. Het RVO bepaald welke registratiediensten dieren kunnen registreren. Sommige diensten zijn specifiek voor honden, maar bij de meeste diensten is ook het registreren van katten mogelijk.

Om je kat te registreren, moet je meestal het chipnummer en je contactgegevens verstrekken. Het up-to-date houden van de chipgegevens van je kat is van groot belang. Als je contactinformatie niet correct is, kan het moeilijk zijn om je te bereiken wanneer je kat gevonden wordt. Door ervoor te zorgen dat je gegevens actueel zijn, vergroot je de kans op een succesvolle hereniging.

Is het verplicht je kat te laten chippen

Nederland

In Nederland is het chippen van katten nog niet verplicht voor alle katten, maar dit gaat veranderen. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in januari 2023 aangekondigd dat hij een landelijke chip- en registratieplicht voor katten wil invoeren. De minister heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de chipplicht voor katten ingaat en wie de kosten ervan betaalt. Hij wil eerst nog verder onderzoek doen naar de uitvoering, handhaafbaarheid en kosten van de chipplicht. De chipplicht zal gelden voor alle katten, ook voor binnenkatten die normaal gesproken niet buiten komen.

België

In België is het chippen en registreren van katten sinds 2017 al verplicht. Oudere katten hoeven niet gechipt te worden tenzij ze van eigenaar wisselen. Meer informatie vind je op vlaanderen.be.

Conclusie

Het chippen van je kat is een verstandige keuze die helpt om je huisdier te beschermen en de kans op een succesvolle hereniging te vergroten als het vermist raakt. Door je kat te laten chippen, voorzie je hem of haar van een uniek identificatienummer dat gekoppeld is aan jouw contactgegevens. Dit maakt het mogelijk om je te informeren en herenigen wanneer je kat wordt gevonden.

In Nederland is het chippen van je kat nog niet verplicht. Wel zijn er serieuze plannen om dit te veranderen. In België is het chippen en registreren van katten al sinds 2017 verplicht.

Het laten chippen van je kat is over het algemeen een eenvoudige en pijnloze procedure. De kosten van het chippen variëren, maar vallen doorgaans tussen de € 25 en € 50. Het registreren van de chip is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de juiste contactgegevens gekoppeld zijn aan het identificatienummer van je kat. Sommige kattenverzekeringen bieden een vergoeding voor het laten chippen van je kat.

Door je kat te laten chippen en de chip te registreren, draag je bij aan de veiligheid, bescherming en zorg voor je huisdier. Het is een investering die van onschatbare waarde kan zijn mocht je kat vermist raken en gevonden worden.

Deel of bewaar dit voor later via: