Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Blauwe Rus: Een Oceaan van Rust en Liefde

blauwe rus

De Blauwe Rus: Een Oceaan van Rust en Liefde

De Blauwe Rus (Soms ook Russisch Blauw genoemd) is een prachtig kattenras met een unieke blauwe vacht en een liefdevol karakter. Deze katten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en gezellige huisgenoot, die graag tijd doorbrengt met hun baasjes. In dit artikel zullen we alles bespreken over de Blauwe Rus, van hun uiterlijk en karakter tot veelvoorkomende aandoeningen, levensverwachting, aanschaf en geschiedenis.

Karakter van de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is bekend om zijn rustige en liefdevolle karakter. Deze katten zijn zeer sociaal en houden ervan om in de buurt van hun baasjes te zijn. Ze zijn ook zeer aanhankelijk en zullen veel aandacht en knuffels willen. Dit maakt ze een geweldig gezelschap voor mensen die vaak thuis zijn en veel tijd willen doorbrengen met hun kat. Tegenover mensen die ze niet kennen kunnen ze echter meer afstandelijk zijn, maar hun favoriete mensen zullen ze door het hele huis volgen.

De Blauwe Rus is ook een slimme kat en houdt ervan om te spelen en te leren. Hoewel ze vaak rustig en geduldig zijn, hebben ze toch een speelse en nieuwsgierige aard. Ze zijn ook zeer zachtaardig en zullen nooit agressief zijn.

De Blauwe Rus houdt (meer nog dan de meeste katten) van routine. Ze houden niet van veranderingen in bijvoorbeeld het eetschema of locatie van de kattenbak.

Uiterlijk van de Blauwe Rus

Met zijn zilverachtige vacht en groene ogen is de Blauwe Rus een unieke en elegante verschijning. Het is ook het enige kattenras wat een dubbele vacht heeft waarbij de boven en ondervacht even lang zijn. Hierdoor ontstaat een fijne zachte en zijdeachtige textuur. De vacht vereist wekelijks borstelen om verkleuring en knopen te verwijderen.

De Blauwe Rus heeft een gedrongen, stevige bouw en een brede, ronde kop. Ze hebben grote, ronde ogen en opstaande oren met haarlijnen die vaak met bont zijn versierd. De Blauwe Rus is geen groot kattenras, een volwassen kat weegt gemiddeld tussen de 3-5 kg.

Verzorging

Een van de voordelen van de Blauwe Rus als huisdier is dat het ras weinig verzorging nodig heeft. De vacht heeft geen ondervacht, waardoor de kat weinig verhaart. Poets regelmatig de tanden van je kat om tandvleesproblemen te voorkomen. Geef een gezonde voeding, met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Onze beoordelingen van droogvoer en natvoer kunnen hierbij helpen.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Blauwe Rus is rond de 15-20 jaar, daarmee is de Blauwe Rus een van de langer levende kattenrassen.

Blauwe Rus Aanschaffen

Blauwe Rus kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries, de prijzen variëren meestal van € 850 tot € 1200. Het is belangrijk om uit te kijken voor fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen. Het is ook een goed idee om de kitten te ontmoeten en te spelen met de ouders van de kitten om een idee te krijgen van hun karakter en gedrag. Lees hier meer waar op kunt letten als je een kitten koopt.

De kosten voor het onderhoud van een Blauwe Rus zijn vergelijkbaar met andere rassen. Er zijn kosten voor voeding, verzorging van de tanden en reguliere dierenartsbezoeken.

Gezondheidsrisico’s

De Blauwe Rus is als regel gezond en weinig vatbaar voor ziektes. Er zijn geen specifieke aandoeningen die veel voorkomen bij dit ras. Wel zijn er aanwijzingen dat mastceltumoren bij dit ras net iets vaker voorkomen dan bij de meeste kattenrassen. Het is nog niet aangetoond dat deze aandoening erfelijk is.

Daarnaast komt Heupdysplasie (HD) voor in de genenpool van de Blauwe Rus. Dit is een erfelijke aandoening die voorkomt bij katten en die wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten. Hierdoor passen de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artritis. De diagnose van HD bij katten wordt gesteld door middel van een röntgenonderzoek van de heupgewrichten. Omdat dit een erfelijke aandoening is kunnen fokkers hierop anticiperen door niet te fokken met katten die deze aandoening hebben.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit ras is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over de oorsprong, herkomst, erkenning en fokprogramma’s van de Blauwe Rus.

Een mogelijke oorsprong is dat de Blauwe Rus afstamt van katten die door Engelse kooplieden werden meegenomen uit de omgeving van Archangelsk, een havenstad in Noord-Rusland. Deze katten zouden zich hebben aangepast aan het koude klimaat door een dichte, pluche vacht te ontwikkelen. Een andere theorie is dat de Blauwe Rus een kruising is tussen ongeregistreerde effen grijsblauwe huiskatten, Siamezen en dieren uit Rusland.

De herkomst van de Blauwe Rus is vooral te vinden in Engeland, waar het ras vanaf 1860 werd geïntroduceerd. In 1871 werd een Blauwe Rus geshowd op de eerste kattenshow in het Crystal Palace in Londen, onder de naam Archangel Cat. Het ras werd al snel populair bij kattenliefhebbers en fokkers, die het elegante lichaamstype en de zachte vacht waardeerden. In 1937 werd de Blauwe Rus erkend als een zelfstandig ras door de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF).

De erkenning van de Blauwe Rus werd echter bedreigd door de Tweede Wereldoorlog, die het rasbestand sterk verminderde. Om het ras te redden, werden er na de oorlog verschillende kruisingen gedaan met Siamezen, Britse Kortharen en Europese Kortharen. Dit had invloed op de vachtstructuur, de oogkleur en het karakter van de Blauwe Rus. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het ras weer zuiver gefokt met behulp van authentieke Russische katten.

Er zijn ook enkele legendes omtrent het ras. Zo wordt beweerd dat de Blauwe Rus een favoriet was van tsaar Nicolaas II en zijn familie, die hen als geluksbrengers beschouwden. Een andere legende is dat de Blauwe Rus model stond voor de kat Francis, het hoofdpersonage van de bekende misdaadboekenreeks Felidae.

Standaardvereisten

De Blauwe rus is een kattenras dat erkend wordt door de The International Cat Association (TICA). Dit ras heeft een aantal standaardvereisten waaraan het moet voldoen om als zodanig geregistreerd te worden. De belangrijkste kenmerken van de Blauwe rus zijn:

  • De kop: de kop is wigvormig, met een vlak voorhoofd en een rechte neus. De snuit is kort en fijn, met een duidelijke stop. De kin is sterk en in lijn met de neus.
  • De ogen: de ogen zijn groot, amandelvormig en iets schuin geplaatst. De kleur is groen, variërend van licht tot donker. De oogranden zijn zwart.
  • De oren: de oren zijn groot, breed aan de basis en puntig aan de uiteinden. Ze staan rechtop en ver uit elkaar. De binnenkant is licht behaard, de buitenkant is bedekt met fijn haar.
  • De vacht: de vacht is kort, dicht en dubbel. Het haar is fijn en zijdeachtig, met een zilverachtige glans. De kleur is blauw-grijs, egaal over het hele lichaam. Er zijn geen witte haren of vlekken toegestaan.
  • De poten: de poten zijn lang en slank, met ovale voeten. De tenen zijn lang en slank, met zwarte voetzolen.
  • De bouw: de bouw is elegant en gespierd, zonder plomp of fijn te zijn. De borst is breed, de schouders zijn hoog en schuin. De rug is recht en lang. De staart is lang en taps toelopend.
  • De kleuren: de kleuren zijn blauw-grijs, egaal over het hele lichaam. Er zijn geen witte haren of vlekken toegestaan. De neusleer is lavendel-roze, de lippen zijn zwart.

Samenvatting

De Blauwe Rus is een kattenras met een unieke blauwe vacht en een liefdevol karakter. Deze katten zijn rustig, aanhankelijk en sociaal. Ze zijn slim, speels en zachtaardig en houden van routine. De Blauwe Rus heeft een gedrongen, stevige bouw en een brede, ronde kop met groene ogen en opstaande oren. Ze hebben een gemiddeld gewicht van 3-5 kg en een levensverwachting van 15-18 jaar. Het ras vereist wekelijks borstelen van de vacht en regelmatige tandheelkundige zorg. Blauwe Rus-kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries voor €850-€1200. De kosten voor het onderhoud van een Blauwe Rus zijn vergelijkbaar met andere rassen. De Blauwe Rus is over het algemeen gezond en heeft geen specifieke gezondheidsproblemen. De geschiedenis van het ras is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over de oorsprong, erkenning en fokprogramma’s.

Deel of bewaar dit voor later via: