Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Abessijn: Een speelse kat met unieke schoonheid

De Abessijn: Een speelse kat met unieke schoonheid

De Abessijn is een prachtig kattenras met een uniek uiterlijk en een levendige persoonlijkheid. Dit ras staat bekend om zijn korte, zachte vacht met een warme bruine of roodbruine kleur en zijn grote amandelvormige ogen die meestal een heldere groene of goudbruine kleur hebben.

Karakter

Het karakter van de Abessijn kan worden omschreven als levendig, speels, actief en nieuwsgierig. Deze katten hebben vaak een sterke band met hun eigenaren en zijn erg sociaal, genietend van interactie met mensen en andere huisdieren. Ze zijn intelligent en trainbaar, en staan bekend om hun vermogen om trucjes te leren en te apporteren.

Abessijnen zijn van nature nieuwsgierig en hebben een sterk verlangen om hun omgeving te verkennen. Dit kan soms leiden tot ondeugend gedrag, zoals het openen van kastdeuren en het graven in vuilnisbakken. Ze houden van spelen en hebben veel bewegingsruimte nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Hoewel Abessijnen erg aanhankelijk kunnen zijn, houden ze over het algemeen niet erg van knuffelen. Ze hebben dan de neiging zich los te worstelen. Ook zitten ze liever naast je of bij je in de buurt dan bij je op schoot.

Uiterlijk

De Abessijn is een middelgrote tot grote kattenras met een slanke en gespierde lichaamsbouw. Hun kop is wigvormig met grote, alerte oren die breed aan de basis zijn en taps toelopen naar de punt. De ogen van een Abessijn zijn groot en amandelvormig, met een heldere, alerte uitdrukking. De oogkleur varieert meestal van helder groen tot goudbruin, afhankelijk van de kleur van hun vacht.

De Abessijn is een middelgrote tot grote kattenras met een slanke en gespierde lichaamsbouw. Hun kop is wigvormig met grote, alerte oren die breed aan de basis zijn en taps toelopen naar de punt. De ogen van een Abessijn zijn groot en amandelvormig, met een heldere, alerte uitdrukking. De oogkleur varieert meestal van helder groen tot goudbruin, afhankelijk van de kleur van hun vacht.

De vacht van de Abessijn is kort, zacht en glanzend, met een warme bruine of roodbruine kleur, ook wel ‘wildkleur’ genoemd. Andere kleuren zijn ook beschikbaar, zoals blauw, lilac, fawn, rood en zilver, evenals verschillende patronen, zoals gestreept, getikt of effen.

Een opvallend kenmerk van de Abessijn is de agouti-vacht, waarbij elke individuele haar meerdere kleuren heeft. De basis van de haar is donkerder, terwijl de punt lichter is, waardoor een gestreept of getikt uiterlijk ontstaat.

De poten van de Abessijn zijn lang en slank, met kleine, ovale voeten. Hun staart is lang en dun, met een pluizige punt. Over het algemeen heeft de Abessijn een sierlijk en atletisch uiterlijk, wat past bij hun actieve en levendige karakter.

De vacht van de Abessijn is kort, zacht en glanzend, met een warme bruine of roodbruine kleur, ook wel ‘wildkleur’ genoemd. Andere kleuren zijn ook beschikbaar, zoals blauw, lilac, fawn, rood en zilver, evenals verschillende patronen, zoals gestreept, getikt of effen.

Een opvallend kenmerk van de Abessijn is de agouti-vacht, waarbij elke individuele haar meerdere kleuren heeft. De basis van de haar is donkerder, terwijl de punt lichter is, waardoor een gestreept of getikt uiterlijk ontstaat.

Verzorging

De Abessijn is een relatief eenvoudige kat om te verzorgen vanwege zijn korte, glanzende vacht. De Abessijn is een zeer actieve en speelse kat en heeft voldoende beweging nodig om gezond te blijven. Het verstrekken van speelgoed, krabpalen en andere kattenaccessoires kunnen helpen om de Abessijn te vermaken en te stimuleren. Ze zijn ook erg sociaal en hechten zich sterk aan hun eigenaars, dus interactie en speeltijd met hun menselijke familie is belangrijk.

Ten slotte is het belangrijk om de Abessijn een gezonde voeding te geven, met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Onze beoordelingen van droogvoer en natvoer kunnen hierbij helpen.

Levensverwachting

Abessijnen hebben een gemiddelde levensverwachting van 9 tot 15 jaar. Zoals bij alle kattenrassen kunnen bepaalde aandoeningen de levensverwachting beïnvloeden, zoals obesitas, nieraandoeningen en tandproblemen.

Gezondheidsrisico’s

Doordat bij raskatten de genenpool bewust beperkt wordt kunnen er bepaalde erfelijke aandoening onstaan waar een ras vaker last van heeft. Vaak kan het risico op dergelijke aandoening beperkt worden door DNA testen en door middel van een goed fokbeleid. De Abessijn heeft een aantal gezondheidsproblemen waarmee ze vaker geconfronteerd kunnen worden dan andere rassen. De aandoeningen waar de Abessijn een verhoogd risico op heeft zijn:

 • Bloedarmoede (anemie) kan voorkomen bij Abessijn katten, voornamelijk als gevolg van erfelijke aandoeningen zoals pyruvaatkinase-deficiëntie. Dit is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van de kat sneller worden afgebroken dan normaal, wat kan leiden tot bloedarmoede. Katten met deze aandoening kunnen al op jonge leeftijd ziek worden. Met DNA-test i.c.m. een goed fokbeleid kan deze ziekte voorkomen worden.
 • Progressieve retina atrofie (PRA): Dit is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies van de kat snel achteruit kan gaan. Wanneer een kat met deze ziekte geconfronteerd wordt is de kan groot dat dit tot blindheid zal leiden. Er zijn DNA-tests beschikbaar om vast te stellen of een kat aan de aandoening lijdt.
 • Amyloïdose: Bij deze stofwisselingsziekte stapelen eiwitten zicht op in de lever, nieren of alvleesklier. Hierdoor kan Nierfalen, leverproblemen of suikerziekte ontstaan. Er zijn geen tests beschikbaar die het risico op deze aandoening kunnen aantonen.
 • Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening die voorkomt bij katten en die wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten. Hierdoor passen de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artritis. De diagnose van HD bij katten wordt gesteld door middel van een röntgenonderzoek van de heupgewrichten. Omdat dit een erfelijke aandoening is kunnen fokkers hierop anticiperen door niet te fokken met katten die deze aandoening hebben.

Aanschaf

Kittens van de Abessijn zijn vaak te koop tussen de € 750 en € 1,500, afhankelijk van het type kleur, de bloedlijn, en of ze geschikt zijn voor fokken of niet. Het is wel belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden en zeker te zijn van een gezonde kittens.

Geschiedenis

De Abessijn is een van de oudste erkende kattenrassen ter wereld. De naam van dit ras verwijst naar het land Abessinië, het huidige Ethiopië. Maar de oorsprong van de Abessijn ligt waarschijnlijk in Zuidoost-Azië. Recente genetische studies geven aan dat de Abessijn afstamt van een soort dat daar voorkomt. Engelse handelaren zouden deze katten in de 19e eeuw naar Europa hebben gebracht. Een kat genaamd Zula werd aan het einde van de Abessijnse oorlog in 1868 van Abessijn naar Engeland vervoerd, maar of Zula een Abessijn was, staat ter discussie. De afbeelding van Zula toont namelijk een kat met heel kleinere oren en een ander type kop. Hierdoor beweren sommigen dat de oorspronkelijke lijnen zijn uitgestorven en dat de huidige Abessijn door de Britten is nagebootst. In 1871 werd de Abessijn voor het eerst tentoongesteld op een kattenshow in het Crystal Palace. In 1882 werd de Abessijn officieel erkend als ras in Engeland en kreeg zijn naam naar zijn vermeende land van herkomst.

Er bestaan verschillende legendes over de oorsprong van het ras, zoals dat het afstamt van de heilige katten van het oude Egypte of dat het een geschenk was van de koningin van Sheba aan koning Salomo. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze verhalen. De katten lijken wel op de katten die zijn afgebeeld op de muurschilderingen uit het oude Egypte, maar hetzelfde geldt voor de Afrikaanse wilde kat.

Rasstandaard

De Abessijn is een elegant en atletisch kattenras dat lijkt op een kleine wilde kat. Volgens de rasstandaard van TICA moet de Abessijn de volgende karakteristieken hebben:

 • De kop: wigvormig en rond, met een zachte contour zonder stop.
 • De ogen: groot en amandelvormig, in groen of goud, omgeven door donkere lijnen.
 • De oren: groot, breed en ver uit elkaar, met een brede aanloop.
 • De vacht: fijn, zacht en kort, met een getikte tekening die bestaat uit twee tot vier strepen per haar. De haarpunten zijn altijd donkerder dan de basiskleur.
 • De staart: lang en slank, met een donkere punt.
 • De poten: lang en rank, met ovale voeten.
 • De bouw: slank en gespierd, met een ranke nek en een rechte rug.
 • De kleuren: wildkleur (bruin met zwarte ticking), sorrel (rood met chocolade ticking), blauw (blauwgrijs met leisteenblauwe ticking) of fawn (beige met roze ticking).

Samenvatting

De Abessijn is een kattenras met een levendige persoonlijkheid en unieke schoonheid. Ze hebben een korte, zachte vacht in warme bruine of roodbruine kleuren en grote amandelvormige ogen in heldere groene of goudbruine tinten. De Abessijn heeft een levendig, speels, actief en nieuwsgierig karakter, waarbij de katten een sterke band hebben met hun eigenaren en intelligent zijn. Hoewel Abessijnen erg aanhankelijk kunnen zijn, houden ze over het algemeen niet erg van knuffelen. Ze hebben veel bewegingsruimte nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Door de beperkte genenpool zijn er een aantal gezondheidsrisico’s waar de Abessijn vaker mee te maken heeft. De Abessijn is een eenvoudige kat om te verzorgen maar heeft voldoende beweging en goede voeding nodig om gezond te blijven. De prijs van een Abessijn varieert tussen de 750 en 1500 euro.

Deel of bewaar dit voor later via: