Home » Gezondheid » Sterilisatie kat: waarom en wanneer laat je je kat steriliseren?

Sterilisatie kat: waarom en wanneer laat je je kat steriliseren?

Als katteneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je harige vriend. Naast de dagelijkse verzorging en voeding is het ook belangrijk om na te denken over de gezondheid van je kat op de lange termijn. Een van de meest voorkomende ingrepen bij katten is sterilisatie. Maar waarom zou je je kat laten steriliseren en wanneer is het de juiste tijd om dit te doen?

In dit artikel bespreken we de voordelen van sterilisatie bij katten, de juiste leeftijd om dit te doen en wat je kunt verwachten van de ingreep en de herstelperiode. We geven je ook tips om je kat comfortabel te houden tijdens het herstelproces en hoe je eventuele complicaties kunt voorkomen.

Voordelen van sterilisatie bij katten

Sterilisatie, ook wel castratie genoemd bij mannelijke katten, is een operatie waarbij de geslachtsorganen van de kat worden verwijderd. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan deze ingreep:

Voorkomen van ongewenste zwangerschappen

Een van de belangrijkste redenen om je kat te laten steriliseren is om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Wanneer je je kat niet steriliseert, kan ze meerdere keren per jaar krols worden. Tijdens deze periode zal ze veelvuldig miauwen en kan ze agressief of rusteloos gedrag vertonen. Ook zullen mannelijke katten haar opmerken en kunnen er ongewenste zwangerschappen ontstaan. Door je kat te steriliseren voorkom je dit soort situaties en draag je bij aan het voorkomen van overpopulatie van katten.

Verminderen van risico’s op gezondheidsproblemen

Bovendien kan sterilisatie bij katten helpen bij het verminderen van risico’s op gezondheidsproblemen op de lange termijn. Vrouwelijke katten hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op het ontwikkelen van baarmoeder- of borstkanker als ze niet worden gesteriliseerd. Bij mannelijke katten kan sterilisatie helpen bij het voorkomen van testikelkanker en prostaatproblemen.

Verminderen van agressief gedrag

Sterilisatie kan ook helpen bij het verminderen van agressief gedrag bij mannelijke katten. Ongecastreerde mannelijke katten hebben vaak de neiging om territoriaal en dominant gedrag te vertonen, wat kan leiden tot agressie tegenover andere katten en zelfs mensen.

Verbeteren van hygiëne

Een ander voordeel van sterilisatie is dat het kan bijdragen aan de verbetering van de hygiëne van je kat. Ongecastreerde mannelijke katten kunnen bijvoorbeeld markeringsgedrag vertonen, waarbij ze urine overal in huis spuiten om hun territorium af te bakenen. Door je kat te steriliseren, wordt dit gedrag verminderd of zelfs helemaal gestopt.

Wanneer laat je je kat steriliseren?

Nu je weet waarom sterilisatie belangrijk is voor de gezondheid van je kat, vraag je je misschien af ​​wanneer het de juiste tijd is om je kat te laten steriliseren. Over het algemeen is het aan te raden om je kat te laten steriliseren voordat ze de leeftijd van zes maanden bereikt. Op deze leeftijd zijn ze seksueel volwassen en kunnen ze zich voortplanten. Door je kat te steriliseren voordat ze de kans krijgen om zwanger te worden, voorkom je ongewenste zwangerschappen en verminder je de kans op gezondheidsproblemen.

Als je echter een volwassen kat hebt die nog niet is gesteriliseerd, is het nooit te laat om het te laten doen. Veel dierenartsen raden aan om je kat te steriliseren voordat ze de leeftijd van vijf jaar bereikt. Na deze leeftijd neemt de kans op complicaties toe en kan het herstelproces langer duren.

Kosten sterilisatie kat

Sommige katteneigenaren maken zich zorgen over de kosten van sterilisatie, maar het is belangrijk om te overwegen dat de kosten van het hebben van een nest kittens veel hoger kunnen zijn dan de kosten van sterilisatie. Daarnaast zijn er veel dierenklinieken en organisaties die sterilisatieprogramma’s aanbieden voor een lager tarief, of zelfs gratis, voor mensen met een laag inkomen. Ook is het mogelijk een kattenverzekering af te sluiten die sterilisatie vergoed.

De kosten van castratie van een kater liggen vaak rond de 75 euro. Voor de sterilisatie van een poes is moet je rekenen op 125 tot 200 euro. Dit zijn de prijzen voor een traditionele sterilisatie. De kosten voor laparoscopische sterilisatie (kijkoperatie) liggen 75 tot 100 euro hoger. De voordelen van een laparoscopische sterilisatie ten opzichte van een traditionele operatie zijn bij katten beperkt. Het kan soms geadviseerd worden bij kattenrassen die gevoelig zijn voor narcose.

Voorbereiding op sterilisatie

Voordat je kat wordt gesteriliseerd, kun je enkele stappen te nemen om te zorgen dat ze gezond en veilig de operatie ingaat. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je kat voor te bereiden op sterilisatie:

1. Plan de operatie op de juiste leeftijd

Het is belangrijk om je kat op de juiste leeftijd te laten steriliseren. Over het algemeen is het beste moment om dit te doen wanneer ze tussen de vier en zes maanden oud is. Op deze leeftijd zijn ze oud genoeg om de operatie goed te doorstaan, maar nog jong genoeg om de meeste voordelen van sterilisatie te krijgen.

2. Praat met de dierenarts

Voordat je de operatie plant, moet je met je dierenarts praten over alle aspecten van de procedure. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er tijdens de operatie gebeurt, hoe lang het duurt en wat je kat kan verwachten tijdens het herstelproces.

3. Vasten

Je kat moet vasten voorafgaand aan de operatie. Dit betekent dat je haar gedurende 12 uur vóór de operatie geen eten mag geven. Het is ook belangrijk om haar toegang tot water te beperken gedurende de laatste paar uur vóór de operatie.

4. Maak het comfortabel voor je kat

Na de operatie zal je kat waarschijnlijk enige tijd nodig hebben om te herstellen. Zorg ervoor dat ze een comfortabele plek heeft om te rusten en herstellen, met een warme en gezellige plek om te liggen. Zet haar kattenbak, water en eten binnen handbereik.

5. De dag van de operatie

Op de dag van de operatie controleert de dierenarts je kat om ervoor te zorgen dat ze gezond genoeg is om de operatie te ondergaan. Daarna wordt ze onder anesthesie gebracht en wordt de operatie uitgevoerd.

De sterilisatieprocedure

Nu we de voorbereidingen hebben besproken, is het tijd om uit te leggen wat er precies gebeurt tijdens de sterilisatieprocedure. De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en duurt meestal niet langer dan een half uur.

Tijdens de operatie maakt de dierenarts een kleine incisie in de buik van de kat. De eierstokken worden verwijderd en de eileiders worden afgebonden. Bij mannelijke katten wordt de operatie ook onder algemene verdoving uitgevoerd. De dierenarts maakt een kleine incisie in de balzak en verwijdert de testikels. Beide procedures worden als veilig beschouwd en hebben weinig complicaties.

Na de operatie wordt de kat naar de herstelruimte gebracht om bij te komen van de verdoving. Afhankelijk van de reactie van de kat op de verdoving, kan het enkele uren duren voordat de kat wakker wordt. De dierenarts zal de kat nauwlettend in de gaten houden totdat deze wakker wordt. Zodra de kat wakker is, kan de eigenaar de kat mee naar huis nemen.

Verzorging na sterilisatie

Ondanks dat sterilisatie is kleine ingreep is, is het wel een operationele ingreep. Je kat heeft daarom even de tijd nodig om daarvan te herstellen. Hieronder lees je wat je kunt doen om herstel te bevorderen. Heb je twijfels of vragen over het herstel van je kat? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

6.1. Herstelperiode

De herstelperiode varieert van kat tot kat, maar de meeste katten hebben minstens een week nodig om volledig te herstellen van de operatie. Houd er rekening mee dat je kat tijdens deze periode niet zo actief zal zijn als normaal.

6.2. Pijnbestrijding

Uw dierenarts kan je pijnstillers voorschrijven om je kat comfortabel te houden tijdens het herstelproces. Volg altijd de instructies van je dierenarts voor het toedienen van medicatie.

6.3. Eten en drinken

Uw kat kan de eerste dag na de operatie misselijk zijn en niet willen eten of drinken. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken, maar blijf wel voldoende water aanbieden. De dag na de operatie kunt je je kat geleidelijk aan weer voer geven, maar beperk het voedsel tot kleine, licht verteerbare maaltijden.

6.4. Kattenbakgebruik

Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot een schone en comfortabele kattenbak met lage instap tijdens de herstelperiode. Het is belangrijk om stofvrije kattenbakvulling te gebruiken om irritatie te voorkomen en infectie te vermijden.

6.5. Wondverzorging

Controleer regelmatig de wond om te zien of er tekenen van infectie zijn, zoals roodheid, zwelling, of pus. Als je vermoedt dat er sprake is van infectie, neem dan contact op met je dierenarts. Het is belangrijk om je kat niet te laten likken of bijten aan de wond, omdat dit kan leiden tot infectie en vertraging van het herstelproces. De dierenarts kan een medische kraag aanbevelen om dit te voorkomen.

6.6. Activiteitsniveau

Houdt je kat tijdens de herstelperiode rustig en moedig beperkte beweging aan. Vermijd springen, klimmen of rennen om te voorkomen dat de wond openscheurt. Beperk de toegang tot trappen en speel geen wilde spelletjes met je kat. Geef je kat voldoende tijd om te herstellen voordat je het normale activiteitsniveau hervat.

Tot slot

In dit artikel hebben we besproken waarom sterilisatie belangrijk is voor katten, wanneer het het beste kan worden uitgevoerd en je kunt voorbereiden op de procedure. We hebben ook beschreven wat er gebeurt tijdens de sterilisatieprocedure, hoe katten moeten worden verzorgd na de operatie.

De dierenarts voert de sterilisatie uit, volg dus altijd de adviezen van je dierenarts op. In dit artikel hebben we je meer informatie hebben gegeven over wat sterilisatie van je kat inhoudt. We hopen dat dit je helpt om goed voorbereid en zonder al te veel spanningen je kat te ondersteunen bij de sterilisatie.

Deel of bewaar dit voor later via: