Home » Gezondheid » Kat ontwormen: Wat zijn wormen en hoe werkt ontwormen?

Kat worm

Kat ontwormen: Wat zijn wormen en hoe werkt ontwormen?

Zowel mensen, katten als vele andere dieren kunnen besmet raken met parasitaire wormen. Niet alle wormsoorten zijn gevaarlijk, maar vaak brengt een wormeninfectie wel risico’s en ongemak met zich mee. Iets waar je zo snel mogelijk vanaf wilt of liever nog, wilt voorkomen. Hier lees je wat deze wormen zijn, hoe je kunt herkennen als je kat worden heeft en hoe je wormen kunt bestrijden en voorkomen. Het zogeheten ontwormen.

Wat zijn parasitaire wormen?

De meest voorkomende wormen bij katten zijn de spoelworm of rondworm en de lintworm. Deze wormen leven in de darmen van de kat waar ze eitjes leggen, via de ontlasting worden deze eitjes uitgescheiden. Sommige soorten kunnen ook via de moedermelk aan zogende kittens doorgegeven worden. Ook kan een kat wormen krijgen door het eten van rauw vlees, vogels en muizen. Vlooien kunnen de worden ook bij zich dragen en je kat zo besmetten. Als je kat vlooien heeft (gehad) is het dus ook altijd slim ook te ontwormen.

Naast deze soorten zijn er ook hartwormen, die door muggen worden overgedragen. Deze soort komt vooral voor in warme landen en niet in Nederland. Longwormen leven in de longen van katten, besmetting vindt plaats door lokale besmettingshaarden en komen ook minder voor dan de darmwormen. De rest van dit artikel gaat over de bestrijding parasitaire darmwormen, neem bij twijfels altijd contact met je dierenarts op.

Symptomen van wormen

Een kat hoeft geen symptomen te vertonen wanneer het besmet is met een worm parasiet, echter kan je kat dan toch andere katten of mensen besmetten. Als je kat wel symptomen heeft zal dat zijn in problemen in de maag en darmen. Zo kan diarree of braken wijzen op een worminfectie, maar ook een bolle buik of afvallen kan wijzen op een worminfectie. Wanneer je kat deze symptomen vertoont zonder dat je dit kunt verklaren is het altijd verstandig ook contact met je dierenarts op te nemen.

Zoals eerder genoemd dragen vlooien vaak wormen bij zich. Wanneer je kat vlooien heeft (gehad) is het dus slim om te ontwormen ook als je kan (nog) geen symptomen heeft.

Hoe moet je ontwormen

Er zijn een aantal soorten producten op de markt. Zo heb je wormenkuren in de vorm van tabletten, pasta’s en druppels. Deze ontwormingsmiddelen, afhankelijk van het middel, in de nek aangebracht worden of door de kat ingenomen worden. De nekdruppels kunnen bij sommige katten zorgen voor huidirritatie. De pasta en tabletten moeten opgegeten worden, sommige katten houden hier ook totaal niet van.

Hoe vaak moet je ontwormen

Door katten regelmatig te ontwormen kun je voorkomen dat je kat problemen krijgt met een wormenbesmetting. Het licg (en de meeste dierenartsen) adviseren katten vanaf zes maanden elke drie maanden een ontwormingskuur te geven. Kittens van 3 tot 9 weken wordt geadviseerd elke twee weken een kuur te geven dat spoelwormen bestrijdt. Katten tussen de 9 weken en 6 maanden kunnen het beest maandelijks ontwormd worden.

Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je de instructies van het product opvolgt. Niet alle middelen zijn geschikt voor kittens en moeten even vaak gegeven worden. Lees daarom altijd goed de instructies van de fabrikant of vraag om advies bij je dierenarts.

Deel of bewaar dit voor later via: