Home » Kattenvoeding » Vegetarisch kattenvoer: is het een gezonde optie?

Kattenvoeding

Vegetarisch kattenvoer: is het een gezonde optie?

De trend om plantaardig te eten neemt toe, en steeds meer mensen overwegen om ook hun huisdieren vegetarisch of zelfs veganistisch te voeden. Maar is vegetarisch kattenvoer een gezonde optie voor katten? Een veel gehoord argument is dat vegetarisch kattenvoer geen taurine zou bevatten. Echter is er ook vegetarisch kattenvoer wat wel taurine bevat. In dit artikel geven we meer informatie over vegetarisch kattenvoer en geven we advies over hoe je ervoor kunt zorgen dat je kat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je besluit om dit soort voer te geven.

Wat zijn de voordelen van vegetarisch kattenvoer

De redenen dat katteneigenaren kiezen voor vegetarisch kattenvoer is dat het bijdraagt aan het voorkomen van dierenleed en het beter is voor het klimaat en het milieu. Voor elke kilo vlees is ontzettend veel voer en water nodig. Ook voor de productie van dit voer is weer ruimte nodig. Door de steeds groeiende populatie neemt de druk die de vleesindustrie op de aarde en het klimaat uitoefent steeds verder toe.

Hoewel dit zeker een geldig argument is, is het ook goed te benoemen dat er in kattenvoer vooral gebruik wordt gemaakt van reststromen van het vlees. Dit is vlees wat na de slacht overblijft omdat mensen het, om welke reden dan ook, liever niet eten. Dit betekent overigens niet dat dit vlees niet geschikt zou zijn voor menselijke consumptie. In de Europese Unie mag in kattenvoer alleen vlees gebruikt worden wat ook geschikt is voor menselijke consumptie. Dit neemt niet weg dat het vlees wat in het kattenvoer ziet alsnog afkomstig is van de voedselindustrie.

Wat zijn de aanbevelingen van het Fediaf over kattenvoer?

Voordat we dieper ingaan op vegetarisch kattenvoer, is het goed om te weten wat de aanbevelingen zijn van het Fediaf, de Europese vereniging van fabrikanten van diervoeder. Volgens het Fediaf zijn katten carnivoren, wat betekent dat ze zijn aangepast om voornamelijk dierlijke eiwitten te eten. Het Fediaf beveelt daarom aan om kattenvoer te kiezen dat hoofdzakelijk gemaakt is van dierlijke eiwitten, zoals kip, rundvlees of vis. Ze geven aan dat er complete vegetarische kattenvoeding op de markt is, maar adviseren om deze optie eerst met de dierenarts te bespreken in het kader van de individuele behoeften van de kat. Volgens het Fediaf zijn er dus gezondheidsrisico’s bij het geven van vegetarisch kattenvoer.

Kan vegetarisch kattenvoer een gezonde optie zijn?

Hoewel katten voornamelijk carnivoren zijn, kan vegetarisch kattenvoer onder bepaalde omstandigheden een gezonde optie zijn. Het maken van een gebalanceerd vegetarisch dieet voor katten is wel veel moeilijker dan het maken van een gebalanceerd dieet met dierlijke eiwitten. Dit komt omdat plantaardige eiwitten vaak minder goed opneembaar zijn voor katten en omdat ze minder/onvoldoende voedingsstoffen zoals taurine en vitamine B1 bevatten. Een studie uit de Journal of the American Veterinary Medical Association[1] heeft aangetoond dat het mogelijk is om een vegetarisch dieet te geven waarbij de kat voldoende taurine en vitamine B12 binnen krijgt. 14 van de 17 geteste katten op een vegetarisch dieet hadden bloedwaarden die binnen het referentiebereik lagen.

Ook zijn er in verschillende onderzoeken[2,3] kattenvoer geanalyseerd en beoordeeld op basis van de richtlijnen van het FEDIAF[4] en/of de AAFCO (Amerikaanse variant). In geen van deze onderzoeken kwamen de vegetarisch of veganistische voeren en ongeschonden uit: Een kwart van het geanalyseerde voer voldeed niet aan de gestelde richtlijnen door het FEDIAF. Naast taurine en B12 werden er een tekort gevonden van verschillende andere aminozuren (arginine, leucine, lysine, methionine, methionine-cystine, tryptophan), calcium en calcium:fosforverhouding en kalium.

Naar aanleiding van de resultatie van Kanakubo[3] is de bedrijven om een reactie gevraagd.[5] Van de bedrijven die gereageerd hebben zegt een deel wel te voldoen, maar geen enkel bedrijf heeft dit daadwerkelijk aangetoond (bijv. via labaratoriumonderzoek). Uit het onderzoek van Kanakubo[3] blijkt bovendien dat de etikettering niet bij alle voeren correct was. Overigens is het goed om te noemen dat uit ander onderzoek[6] blijkt dat hetzelfde geldt voor op vlees gebaseerd kattenvoer.

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat er zeker vegetarisch kattenvoer op de markt is dat voldoet aan de richtlijnen van het FEDIAF. Wel is het goed om extra kritisch te zijn op welk vegetarisch voer je geeft omdat lang niet elk voer aan deze eisen voldoet.

Waar moet je op letten bij het geven van vegetarisch kattenvoer

Als je besluit om vegetarisch kattenvoer te geven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier zijn enkele punten om in overweging te nemen:

  • Win advies in van je dierenarts. Ondanks dat het mogelijk is om een volledig vegetarisch dieet te voeren aan je kat zijn er wel degelijk gezondheidsrisico’s aan verbonden. De dierenarts kan de gezondheid van je kat evalueren en meehelpen bij het beoordelen van het kattenvoer.
  • Kies een compleet en gebalanceerd vegetarisch kattenvoer: Het is belangrijk om te kiezen voor een compleet en gebalanceerd vegetarisch kattenvoer, zodat je ervoor kunt zorgen dat je kat alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Vergelijk de etiketten van het voer met de richtlijnen van het FEDIAF.[4] Onder kop 3.2.3. vind je de hoeveelheden voedingsstoffen (waaronder taurine), die het kattenvoer moet bevatten.
  • Maak gebruik van voedingssupplementen. Als het voer niet voldoet aan de richtlijnen kun je ervoor kiezen het aan te vullen met voedingssupplementen voor katten. Zo zijn er bijvoorbeeld taurine-supplementen beschikbaar in de vorm van capsules of poeder.
  • Ga niet enkel uit van de waarden op het etiket en laat je kat regelmatig controleren. Wanneer je kat een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt kan dit tot gezondheidsrisico’s lijden. Echter is dit een geleidelijk process en zul je dus niet gelijk merken of je kat een tekort opbouwt. Blijf daarom zelf de gezondheid extra in de gaten houden en laat je kat regelmatig controleren door je dierenarts.

Conclusie

Hoewel er zeker risico’s gepaard gaan met het geven van vegetarisch kattenvoer is het zeker niet onmogelijk. We hopen dat we je met dit artikel een goede afweging kunt maken tussen de ethische voordelen en mogelijke risico’s van vegetarisch kattenvoer. Als je besluit vegetarisch kattenvoer te geven raden we je zeker aan bovenstaande vangnetten in te bouwen om de kans dat je kat een voedingstekort oploopt zo klein mogelijk te maken.

Heb je besloten om geen vegetarisch kattenvoer te geven? Dan kunnen onze overzichten van droogvoer en natvoer je helpen om een goed voer voor je kat te vinden.

Bronnen

  1. Wakefield LA, Shofer FS, Michel KE. Evaluation of cats fed vegetarian diets and attitudes of their caregivers. J Am Vet Med Assoc. 2006;229(1):70-73. doi:10.2460/javma.229.1.7
  2. Zafalon RVA, Risolia LW, Vendramini THA, et al. Nutritional inadequacies in commercial vegan foods for dogs and cats. PLoS One. 2020;15(1):e0227046. Published 2020 Jan 17. doi:10.1371/journal.pone.0227046
  3. Kanakubo K, Fascetti AJ, Larsen JA. Assessment of protein and amino acid concentrations and labeling adequacy of commercial vegetarian diets formulated for dogs and cats. J Am Vet Med Assoc. 2015;247(4):385-392. doi:10.2460/javma.247.4.385
  4. Fediaf Nutritional Guidelines October 2021. Voedingstabellen zijn te vinden onder kop 3.2.3
  5. Knight A, Leitsberger M. Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals. Animals (Basel). 2016;6(9):57. Published 2016 Sep 21. doi:10.3390/ani6090057
  6. Hill RC, Choate CJ, Scott KC, Molenberghs G. Comparison of the guaranteed analysis with the measured nutrient composition of commercial pet foods. J Am Vet Med Assoc. 2009;234(3):347-351. doi:10.2460/javma.234.3.347
Deel of bewaar dit voor later via:

2 Comments

  • TJ Hart

    Een kat in de natuur eet kleine knaagdieren, vogeltjes en vis. Vlees dus!
    Hij zal nooit diabetes krijgen of dik worden
    En wat zie je bij huiskatten?
    Waarom zou je je kat koolhydraten van granen voeren?
    Of nóg gekker…vegetarisch?
    Het is de omgekeerde wereld om je kat insuline te moeten inspuiten, nadat hij diabetes gekregen heeft door teveel koolhydraten.
    Het is erg genoeg dat de moderne westerse mens zich dit zelf aan doet.
    Zou het kunnen liggen aan de massieve winst op kattenvoer droog of uit blik?
    Heeft u een uitleg?

    • HuiskattenInfo

      Het is inderdaad waar dat katten van nature carnivoren zijn en in het wild voornamelijk vlees eten, zoals kleine knaagdieren, vogels en insecten. Hun spijsverteringssysteem is aangepast aan een dieet met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten. Dat overgewicht bij wilde katten nauwelijks voorkomt zal ongetwijfeld te maken hebben met de voeding en dat ze meer moeite moeten doen voor hun eten dan huiskatten. Het voeren van katten met koolhydraten, zoals granen, is inderdaad niet ideaal voor hun gezondheid. Granen worden vaak aan voer toegevoegd vanuit economische belangen als middel om brokken hun structuur te geven (bindmiddel). Bij onze beoordelingen van voeren zorgen meer koolhydraten ook zeker voor een lagere score.

      We raden mensen niet aan om vegetarisch kattenvoer te geven omdat katten dierlijke eiwitten nodig hebben. Echter mag iedereen hierin een eigen afweging maken en daarbij kunnen ook overwegingen m.b.t. dierenleed en klimaat een rol spelen. In het artikel onderzoeken we of het een mogelijkheid is, wat de risico’s zijn en geven we tips om de gezondheid van de kat zo goed mogelijk te waarborgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *