Home » Verzorging » Hoe (vaak) moet je een kattenbak verschonen?

Kattenbak verschonen

Hoe (vaak) moet je een kattenbak verschonen?

Katten moeten net als andere dieren meerdere keren op een dag poepen of plassen. Gelukkig zijn katten van nature zindelijk en doen ze dit op de kattenbak. Fijn natuurlijk dat je je kat niet hoeft uit te laten, maar dat betekent niet dat je er helemaal niet naar om hoeft te kijken. Het is namelijk wel belangrijk dat je de kattenbak goed schoonhoudt en de kattenbak regelmatig verschoont.

Hou je je kattenbak goed schoon zoals hieronder beschreven, maar wil je kat nog steeds niet graag op de kattenbak? Dan kan het helpen om van kattenbakvulling te wisselen. Huiskatteninfo.nl heeft hiervoor een handig overzicht gemaakt waar je eenvoudig de belangrijkste eigenschappen kunt vergelijken.

Wat als je de kattenbak niet goed schoonmaakt

Katten zijn van nature best hygiënische dieren. Ze houden er dan ook van als de kattenbak goed schoongehouden wordt. Wij mensen houden er ook niet van als we onze behoefte op een vieze w.c. moeten doen en dat is voor katten niet anders. Als je de kattenbak niet goed schoonmaakt kan het zijn dat je kat andere plekjes gaat zoeken om zijn behoefte te doen.

Ook zal de kattenbak gaan ruiken als je hem niet goed schoonhoudt. Door de kattenbak dus goed schoon te houden voorkom je overlast van geurtjes.

Kattenbak schoonhouden

Het is dus belangrijk dat je de kattenbak goed schoonhoudt.  In principe hoeft dit niet veel werk te zijn, maar wel iets waar je regelmatig even mee bezig moet zijn. Hieronder lees je hoe en hoe vaak je de kattenbak het beste schoon kunt maken. In de periodes zit vaak een marge verwerkt omdat er allerlei factoren een rol spelen (bijvoorbeeld hoe intensief de kattenbak gebruikt wordt, welke kattenbakvulling je gebruik enzovoort). Echter als je de kattenbak ruikt is dat een teken dat je de kattenbak niet vaak genoeg schoonmaakt.

Dagelijks leegscheppen

Over het algemeen wordt geadviseerd tweemaal per dag de ontlasting uit de kattenbak te verwijderen. Als dat niet mogelijk is, lukt het waarschijnlijk ook als je één keer per dag de kattenbak leegschept.

Het leegscheppen van de kattenbak doe je met een kattenbakschepje. Dit is een schepje met gaten erin zodat de keutels van je kat erin blijven liggen maar het grit in de kattenbak blijft. Gebruik je klontvormend kattengrit dan vormen de plasjes van je kat klonten die je er ook uit kunt scheppen. Heb je geen klontvormend kattengrind dan blijven de plasjes achter en moet je wat vaker het grit verversen. De ontlasting schep je op deze manier in een zakje wat je weggooit. Eventueel vul je het grit aan als je denkt dat het niet meer voldoende is.

Grit verversen

Naast het dagelijks leegscheppen van de kattenbak is het goed om regelmatig het grit te verversen. Er blijven namelijk altijd wat resten en bacteriën achter als je de kattenbak leegschept en dit zorgt ook voor mindere hygiëne en geurtjes.

Wanneer je geen klontvormend grit gebruikt is het verstandig om wekelijks het grit te vervangen. Met klontvormend grit is het meestal ook voldoende als je dit eens in de twee weken doet, mits je hem dagelijks leegschept. Het grit verversen doe je door in een zak of container te laten glijden zodat je kattenbak helemaal leeg is. Vervolgens vul je de kattenbak weer aan met vers grit zodat je er weer 1 a 2 weken tegenaan kan.

De meeste kattenbakvulling moet bij het restafval. Maar er is ook biologisch afbreekbare kattenbakvulling, die mag wel bij het groenafval.

Grondig schoonmaken

Tot slot moet je ook de kattenbak zelf om de 2 tot 6 weken reinigen. Dit combineer je dan gelijk met het verversen van het grit. Als je het grit vervangt en de kattenbak leeg is kun je deze reinigen met heet water en afwasmiddel.

Toxoplasmose

De kattenpoep van (vooral jonge) katten kan Toxoplasmose bevatten. Dit is een eencellige parasiet waarmee mensen ook besmet kunnen raken. Over het algemeen geeft een besmetting nauwelijks tot geen klachten, maar bij een verminderde weerstand of tijdens de zwangerschap kan het wel gevaarlijk zijn voor jezelf of je ongeboren kindje. Als je eenmaal toxoplasmose hebt gehad ben je er daarnaar immuun voor. (Meer informatie is te vinden op de website van het rivm).

De kans op besmetting met toxoplasmose kun je verkleinen door wegwerp handschoentjes te dragen. Tijdens de zwangerschap wordt het afgeraden om de kattenbak zelf te verschonen maar kun je beter iemand vragen je hierbij te helpen.

Deel of bewaar dit voor later via: