Home » Verzorging » Vachtverzorging en Rui

Vacht kat verzorgen

Vachtverzorging en Rui

De meeste (kortharige) katten zijn goed in staat om zelf hun vacht te verzorgen. Dit doen ze door zichzelf te wassen met hun tong. Sommige katten zijn hier tot wel 5 uur per dag bezig. Katten die samen leven wassen elkaar ook vaak, net zoals een moederkat haar kittens doorgaans wast. De meeste katten zullen het dan ook waarderen als je ze een handje helpt bij het verzorgen van de vacht door ze te kammen. Bij langharige katten is het wel belangrijk dat je wat meer aandacht besteed aan de vacht omdat er ander klitten kunnen komen in de vacht.

Rui

Net al mensen verliezen katten altijd haren, maar in de lente en herfst verharen katten meer dan normaal. Dit komt omdat de temperaturen rond die tijd veranderen en de vacht van de kat zich hierop aanpast. In de winter hebben katten doorgaans een wat dikkere vacht die in de lente weer uitvalt om vervangen wordt door een dunnere zomervacht. Dit is een natuurlijk proces waar je kat doorgaans weinig last van heeft. Wel kan het zijn dat je meer haren tegenkomt en dat je kat haarballen krijgt waardoor hij kan overgeven. Door je kat (extra) te kammen wanneer hij in de rui is kun je je kat helpen zijn vacht te wisselen en kun je de meeste haren makkelijk verzamelen in de borstel.

Kammen

De meeste katten zullen het fijn vinden om gekamd te worden. Wanneer je kat in de rui is kun je je kat borstelen om hem te helpen met het vervangen van zijn vacht. Er zijn speciale kammen die bedoeld zijn voor katten, maar met een gewone (fijne) kam kan het ook prima. Vooral wanneer de kat in de rui is kan het zijn dat er veel haren in de borstel of kam blijven hangen. Dit is niet erg zolang je ervoor zorgt dat de kan soepel door de vacht kan gaan en niet blijft steken. Het kammen is ook een goed moment om de vacht van je kat te controleren op vlooien of teken.

Haarballen

Doordat katten hun vacht wassen met hun tong kan het vooral in de rui periode zijn dat ze veel haren binnenkrijgen. Meestal zullen deze haren weer gewoon uitgescheiden worden, maar ze kunnen (zeker wanneer het er meer zijn) ook gaan samenklonteren en kan je kat gaan braken door deze haarballen. Door je kat regelmatig te kammen zorg je ervoor dat je kat minder haren binnenkrijgt. Ook kattengras kan door de vele vezels helpen de klontering en het opbraken te voorkomen.

Haren opruimen

Door je kat kammen verzamel je al de nodige haren wat weer scheelt in het stofzuigen. Maar kammen kan er ook voor zorgen dat er juist veel haren op je kleding blijven zitten. Om de haren gemakkelijk van je kleding te halen zijn er weer speciale kledingrollers te koop waaraan de haren blijven plakken als je ze over je kleren rolt.

Deel dit via: