Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Britse Korthaar: Afstandelijk Maar Toch Liefdevol

De Britse Korthaar: Afstandelijk Maar Toch Liefdevol

De Britse Korthaar is een populaire huiskat in Nederland en België, en het is niet moeilijk te zien waarom. Met hun zachte, pluizige vacht en liefdevolle karakter zijn deze katten een geweldige toevoeging aan elk gezin. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over de Britse Korthaar, van hun uiterlijk en karakter tot veelvoorkomende aandoeningen en de kosten van aanschaf.

Karakter

De Britse Korthaar is bekend om zijn rustige en liefdevolle karakter. Ze zijn vriendelijke katten die graag in de buurt van mensen zijn en aandacht willen hebben. Ze zijn niet overmatig actief en zijn tevreden met een rustig leven binnenshuis. Vergeleken met andere rassen zijn ze wat onafhankelijker en minder veeleisend dan de meeste rassen. Dit maakt ze geschikt voor mensen die wat vaker weg zijn, maar toch graag een gezelschapsdier in huis willen hebben.

Dit betekent overigens niet dat ze niet van spelen houden. Het zijn speelse en alerte katten, maar ze zijn niet hyperactief. Britse kortharen hebben de neiging zich aan het hele gezin te hechten en niet aan één persoon binnen het gezin.

Ze houden er niet van om op schoot te zitten of opgepakt te worden en houden er al helemaal niet van gekust te worden. Britse Kortharen vinden het wel fijn om geaaid te worden, maar zullen ook hier afstandelijker zijn naar vreemden. Eigenlijk een typisch Britse kat dus.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Britse Korthaar is kenmerkend en wordt gekenmerkt door zijn gedrongen, stevige bouw en korte, dikke vacht. Het ras heeft een ronde kop en een brede, korte snuit met een duidelijke stop. De oren zijn klein en rond en staan ​​ver uit elkaar op het hoofd. De ogen zijn groot en rond en kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur. Ze hebben een zachte, knuffelige uitstraling en hebben vaak een serene blik.

De vacht van de Britse Korthaar is kort, dicht en pluizig, met een zachte textuur. Het kan verschillende kleuren hebben, zoals blauw, zwart, wit, rood, crème en zilver. Het patroon kan gestreept, gevlekt of effen zijn. De vacht is relatief onderhoudsvriendelijk en vereist slechts af en toe een borstelbeurt om hem schoon en glanzend te houden.

Verzorging

De Britse Korthaar heeft niet veel verzorging nodig. Vanwege de korte vacht hoef je deze niet vaak te kammen om klitten te voorkomen. Een keer per week is meestal voldoende. Poets daarnaast regelmatig de tanden van je kat om tandvleesproblemen te voorkomen. Geef een gezonde voeding, met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Onze beoordelingen van droogvoer en natvoer kunnen hierbij helpen.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Britse Korthaar is 10 tot 14 jaar.

Aanschaf

Britse Korthaar kitten zijn beschikbaar bij fokkers en catteries, de prijzen variëren meestal van € 700 tot € 1000. Het is belangrijk om uit te kijken voor fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen. Het is ook een goed idee om de kitten te ontmoeten en te spelen met de ouders van de kitten om een idee te krijgen van hun karakter en gedrag.

De kosten voor het onderhoud van een Britse Korthaar zijn vergelijkbaar met die van andere rassen. Er zijn kosten voor voeding, onderhoud van de vacht, verzorging van de tanden en reguliere dierenartsbezoeken.

Veelvoorkomende Aandoeningen

zijn echter enkele aandoeningen waarvan bekend is dat ze vaker voorkomen bij deze katten, zoals Brachycefalie en hypertrophic cardiomyopathie (HCM).

  • Brachycefalie is een aandoening waarbij het gezicht en de schedel kort en plat zijn, waardoor de snuit sterk is verkort. Het is een aangeboren afwijking die voorkomt bij bepaalde kattenrassen of zelf karakteriseerd. Vanwege de verkorte snuit kunnen deze katten moeite hebben met ademhalen, eten en drinken. Ook kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, oververhitting en gebitsproblemen.
  • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Dit is de meest voorkomende hartziekte bij katten.

Geschiedenis

De oorsprong van de Britse Korthaar ligt in het oude Rome. De Romeinen brachten hun huiskatten mee naar Groot-Brittannië toen ze het eiland veroverden in de eerste eeuw na Christus. Deze katten waren waarschijnlijk afkomstig uit Egypte of het Midden-Oosten en hadden een kortharige vacht en een stevig lichaam. Ze pasten zich goed aan aan het klimaat en de leefomstandigheden in Groot-Brittannië en vermengden zich met de inheemse wilde katten.

In de loop der eeuwen ontwikkelde zich een nieuw type kat. Deze kat had een ronde kop, grote ogen, dikke wangen, een brede borst, korte poten en een pluizige staart. De vacht was dik en zacht en kwam voor in verschillende kleuren en patronen. Deze was een geliefd huisdier, maar ook een goede muizenvanger op boerderijen en in steden.

In de negentiende eeuw begon men interesse te tonen voor het fokken en tentoonstellen van katten. De eerste kattenshow werd gehouden in Londen in 1871 en daar waren ook Britse kortharen aanwezig. Ze werden toen nog ‘Domestic Shorthairs’ genoemd. Ze werden al snel populair bij het publiek en bij fokkers, die het ras wilden verbeteren en verfijnen.

Een van de bekendste fokkers van Britse Kortharen was Harrison Weir, die ook wel de ‘vader van de kattenshow’ wordt genoemd. Hij stelde een standaard op voor het ras, waarin hij de ideale kenmerken beschreef. Weir gaf ook de voorkeur aan de blauwe kleur, die later het handelsmerk van de Britse Korthaar zou worden. Hij noemde deze kleur ‘British Blue’ en fokte vele prijswinnende exemplaren.

In 1901 werd de eerste rasvereniging voor Britse kortharen opgericht: de British Cat Club. Het ras werd officieel erkend door de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), de overkoepelende organisatie voor kattenliefhebbers in Groot-Brittannië. De Britse Korthaar werd al snel een van de meest gewilde rassen ter wereld.

De twee wereldoorlogen hadden echter een grote impact op het ras. Veel Britse Kortharen kwamen om of raakten verloren tijdens de bombardementen en voedselschaarste. Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar weinig zuivere Britse kortharen over. Om het ras te redden, moesten fokkers andere rassen inkruisen, zoals Perzen, Burmezen, Blauwe Rus en Chartreux.

Dit leidde tot een verandering in het uiterlijk en het karakter van de Britse korthaar. De kat werd groter, zwaarder, platter van gezicht en zachter van aard. Ook ontstonden er nieuwe kleuren en variëteiten, zoals lilac, chocolate, point, bicolor en tabby. Sommige fokkers waren hier niet blij mee en wilden terug naar de oorspronkelijke Britse korthaar.

In 1957 werd daarom een nieuwe rasvereniging opgericht: de British Shorthair Cat Club. Deze club streefde naar het behoud en de promotie van de traditionele Britse korthaar, die meer leek op de kat uit de tijd van Harrison Weir. Ze stelden een eigen standaard op, die verschilde van die van de GCCF.

Standaardvereisten

De Britse Korthaar is een kattenras dat bekend staat om zijn ronde kop, dikke vacht en rustige temperament. Volgens de standaardvereisten van The International Cat Association (TICA) moet een Britse Korthaar aan de volgende kenmerken voldoen:

  • Kop: rond en breed, met volle wangen en een stevige kin. De neus is kort en recht, zonder stop of dip. De snuit is niet spits of puntig.
  • Ogen: groot en rond, ver uit elkaar geplaatst. De kleur moet overeenkomen met de vachtkleur, behalve bij witte katten, die blauwe of odd-eyed (verschillend gekleurde) ogen mogen hebben.
  • Oren: klein tot middelgroot, afgerond aan de punt. Ze staan ver uit elkaar op de kop en zijn licht naar voren gekanteld.
  • Vacht: kort, dicht en pluche, met een goede ondervacht. De textuur is stevig en veerkrachtig, niet wollig of zijdeachtig. Alle kleuren en patronen zijn toegestaan, behalve de pointed (Siamees) variëteit.
  • Poten: middellang en stevig, met ronde voeten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.
  • Bouw: middelgroot tot groot, met een compact en gespierd lichaam. De borst is breed en diep, de rug is recht en de staart is middellang en dik, met een afgeronde punt.

Samenvatting

De Britse Korthaar is een populaire huiskat vanwege zijn rustige en liefdevolle karakter en zijn zachte, pluizige vacht. Ze zijn niet overmatig actief en zijn tevreden met een rustig leven binnenshuis. De Britse Korthaar is onafhankelijker en minder veeleisend dan de meeste rassen, waardoor het geschikt is voor mensen die wat vaker weg zijn, maar toch graag een gezelschapsdier in huis willen hebben. Het uiterlijk van de Britse Korthaar wordt gekenmerkt door zijn gedrongen, stevige bouw, ronde kop en brede, korte snuit. Het ras heeft een korte, dikke vacht die relatief onderhoudsvriendelijk is.

De gemiddelde levensverwachting van een Britse Korthaar is 10 tot 14 jaar en de kosten van aanschaf variëren meestal van € 700 tot € 1000. Er zijn kosten voor voeding, onderhoud van de vacht, verzorging van de tanden en reguliere dierenartsbezoeken. Er zijn enkele aandoeningen waarvan bekend is dat ze vaker voorkomen bij deze katten, zoals Brachycefalie en hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Het is belangrijk om bij aanschaf uit te kijken voor fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen.

Deel of bewaar dit voor later via: