Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Perzische Langhaar: Een majestueuze kat met prachtige vacht

De Perzische Langhaar: Een majestueuze kat met prachtige vacht

De Perzische Langhaar is een van de oudste kattenrassen en wordt al eeuwen gefokt in Iran (voormalig Perzië). Ze zijn een van de meest populaire kattenrassen ter wereld vanwege hun majestueuze uiterlijk en aanhankelijke karakter. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kenmerken van deze bijzondere kat, waaronder hun karakter, uiterlijk, veelvoorkomende aandoeningen, levensverwachting, aanschafprijs en geschiedenis.

Karakter

De Perzische langhaar is een rustige en aanhankelijke kat met een zacht karakter. Ze zijn vaak beschreven als een van de meest rustige en ontspannen rassen van katten. Ze houden van gezelschap en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Deze katten hebben de neiging om zich te hechten aan een specifiek persoon of een bepaalde groep mensen in hun huishouden, maar zullen over het algemeen ook vriendelijk zijn tegenover vreemden. Ze zijn niet bijzonder actief, maar houden wel van spelen en het krijgen van aandacht.

De Perzische langhaar staat bekend om hun zachtaardige aard, maar kan soms ook eigenwijs zijn. Ze zijn niet de meest energieke of avontuurlijke katten, maar houden van rust en ontspanning. Door hun lange en dichte vacht hebben ze wel wat meer verzorging nodig dan andere kattenrassen. Over het algemeen is de Perzische langhaar een liefdevol en gezelschapsdier dat graag dicht bij hun baasje is.

Uiterlijk Perzische Langhaar

De Perzische langhaar is een middelgrote tot grote kat met een gedrongen, gespierd lichaam en een brede borst. Ze hebben korte, gedrongen poten en een brede, ronde kop met grote, ronde ogen en korte, ronde oren.

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de Perzische langhaar is hun lange, zachte vacht. Hun dikke, zachte vacht is vaak meer dan 10 cm lang en vereist regelmatige verzorging om klitten en vilt te voorkomen. De vacht van de Perzische langhaar kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, blauw, crème, rood, zilver en goud.

De Perzische langhaar heeft een platte neus en een sterk gebogen profiel, wat resulteert in een bijna bolvormig gezicht. Hun grote, ronde ogen zijn vaak fel gekleurd en kunnen een breed scala aan kleuren hebben, waaronder groen, blauw, goud en koper. Hun staart is kort en dik en past bij de rest van hun gedrongen lichaam. Kortom, de Perzische langhaar is een prachtige kat met een uniek uiterlijk en een mooie, weelderige vacht.

Verzorging

De Perzische langhaar heeft veel vachtverzorging nodig. Hun vacht is een van de lastigste vachten om te onderhouden en moet dagelijks geborsteld worden. Het kan voorkomen dat vuil en ontlasting vast komen te zitten in het onderste gedeelte en aan de onderkant van de staart met lange haren. Het is goed om je kat te helpen bij het schoonmaken van deze gebieden. Hoewel katten zichzelf schoonhouden, kan het nodig zijn om een Perzische langhaar regelmatig te baden, vooral als ze buiten veel tijd doorbrengen of als ze gevoelig zijn voor klitten en vilt.

Vanwege de platte snuit kunnen de ogen van de Perzische langhaar gevoelig zijn voor traanvlekken. Om de ogen schoon te houden, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt met een zachte, vochtige doek. Om tandproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de tanden van de Perzische langhaar regelmatig te poetsen.

Tot slot is het voor elk ras belangrijk om te zorgen voor een gezond kattenvoer.

Gezondheidsrisico’s

Perzische langhaar katten hebben een aantal gezondheidsproblemen waarmee ze geconfronteerd kunnen worden, waaronder:

 • Brachycefalie: Dit is een aandoening waarbij het gezicht en de schedel kort en plat zijn, waardoor de snuit sterk is verkort. Het is een aangeboren afwijking die voorkomt bij bepaalde kattenrassen en ze zelfs karakteriseert. Vanwege de verkorte snuit kunnen deze katten moeite hebben met ademhalen, eten en drinken. Ook kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, oververhitting en gebitsproblemen.
 • Polycystic kidney disease (PKD): Dit is een aandoening aan de nieren. PDK wordt veroorzaakt doordat er in blaasjes(cysten) in de nieren ontstaan. Door deze blaasjes gaan de nieren steeds slechter functioneren wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Een DNA-test kan aantonen of belangrijkste oorzaak (een mutatie in het PKD-1 gen) aanwezig is.
 • Problemen met ogen: De ronde oogvorm van de Perzische langhaar kan leiden tot problemen zoals trichiasis (ingroeien van wimpers), distichiasis (extra wimpers) en entropion (ingetrokken ooglid).
 • Obesitas: De rustige en sedentaire levensstijl van de Perzische langhaar kan leiden tot gewichtstoename.

Levensverwachting Perzische Langhaar

De levensverwachting van de Perzische langhaar is ongeveer 10-18 jaar.

Aanschaf

Een Perzische langhaar kitten kan variëren van € 650 tot € 1500, afhankelijk van de kleur, het geslacht en de stamboom. Wanneer u overweegt om een Perzische langhaar aan te schaffen, is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die gezonde en goed gekarakteriseerde kittens verkoopt.

Geschiedenis Perzische Langhaar

De Perzische langhaar is een van de oudste en bekendste kattenrassen ter wereld. De oorsprong van dit ras ligt in het oude Perzië (het huidige Iran) en Turkije, waar de eerste langharige katten werden aangetroffen. Volgens een legende zou de Perzische kat afstammen van een leeuw en een aap, die samen een kat met een lange manen en een speels karakter voortbrachten.

De eerste Perzische katten werden in de zeventiende eeuw naar Europa gebracht door handelaren en reizigers. Pietro della Valle importeerde grijze Perzen vanuit Perzië naar Italië, terwijl Nicolas Fabri de Peiresec witte Perzen vanuit Turkije naar Frankrijk haalde. Deze katten werden al snel populair onder de Europese aristocratie en werden tentoongesteld op kattenshows.

In de negentiende en twintigste eeuw werd het ras verder ontwikkeld door fokkers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ze selecteerden katten met een rondere kop, een kortere snuit, een gedrongen lichaam en een weelderige vacht. Ook werden er veel verschillende kleuren en patronen gefokt, waardoor de Perzische kat nu in bijna elke kleurcombinatie bestaat. Door de selectieve fokkerij hebben fokkers een grote verscheidenheid aan vachtkleuren ontwikkeld, maar ook een steeds platter gezicht (peke-face) gecreëerd. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij de Pers. Sommige fokkers proberen daarom het oudere type (doll-face) Pers te behouden.

De Perzische langhaar is nog steeds een van de meest geliefde kattenrassen ter wereld. Het ras wordt erkend door alle grote kattenverenigingen en heeft vele prijzen gewonnen op shows. De Perzische kat heeft ook bijgedragen aan het ontstaan van andere rassen, zoals de Exotic Shorthair, de Himalayan en de Ragdoll.

Unieke eigenschappen

 • De vacht van de Perzische langhaar is een van de langste en dichtste van alle kattenrassen en vereist daarom meer verzorging dan bijna elk ander kattenras.
 • De Perzische kat kan verschillende gezichtskenmerken hebben, waarbij de “peke-face” en “doll-face” varianten de meest opvallende zijn.
  • De “peke-face” Perzische kat, ook wel bekend als de “ultra-typische” Perzische kat, heeft een zeer plat gezicht, grote ogen en een zeer kleine neusopening. Hoewel sommige mensen de peke-face mooi vinden, kan deze vorm van fokken nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat, waaronder ademhalingsproblemen en oogproblemen.
  • De “doll-face” Perzische kat, ook wel bekend als de “traditionele” Perzische kat, heeft een iets minder plat gezicht en een meer normale neusopening. Dit is eigenlijk de oorspronkelijke vorm van de Perzische kat voordat gerichte fokpraktijken werden gebruikt om het uiterlijk te veranderen. De “doll-face” Perzische kat heeft een zachtere uitstraling en minder gezondheidsproblemen dan de “peke-face” Perzische kat.

Standaardvereisten (volgens TICA)

De Perzische langhaar is een kattenras dat bekend staat om zijn lange, zijdeachtige vacht en zijn ronde, expressieve ogen. De Perzische Langhaar is erkend als ras door vele organisaties, waaronder The International Cat Association (TICA). Volgens de standaardvereisten van TICA moet een Perzische langhaar de volgende karakteristieken hebben:

 • De kop moet groot, rond en goed geproportioneerd zijn. De neus moet kort en breed zijn, met een duidelijke stop. De wangen moeten vol en rond zijn. De kin moet stevig en goed ontwikkeld zijn.
 • De ogen moeten groot, rond en wijd uit elkaar staan. Ze moeten een heldere en diepe kleur hebben die overeenkomt met de vachtkleur. De oogkleur kan variëren van blauw, groen, koper, goud tot oneven (één blauw en één ander gekleurd oog).
 • De oren moeten klein, rond en laag op de kop geplaatst zijn. Ze moeten goed behaard zijn aan de binnen- en buitenkant.
 • De vacht moet lang, dik en zijdeachtig zijn. De ondervacht moet overvloedig en veerkrachtig zijn. De vacht moet goed verzorgd worden om klitten en vervilting te voorkomen. De vachtkleur kan variëren van effen, tabby, schildpad, bicolour tot pointed (met donkerdere kleuren op de oren, poten, staart en gezicht).
 • De staart moet lang, vol en pluizig zijn. Hij moet in harmonie zijn met de rest van het lichaam.
 • De poten moeten kort, dik en stevig zijn. De voeten moeten groot, rond en harig zijn. De tenen moeten vijf aan de voorpoten en vier aan de achterpoten zijn.
 • De bouw moet gedrongen, gespierd en goed gebalanceerd zijn. Het lichaam moet massief en zwaar aanvoelen. Het gewicht kan variëren van 3 tot 7 kilogram.

Samenvatting

De Perzische Langhaar is een oud kattenras dat zijn oorsprong vind in Iran (voorheen onderdeel van Perzië) en staat bekend om zijn majestueuze uiterlijk en aanhankelijke karakter. Het ras heeft een rustig en aanhankelijk karakter en houdt van gezelschap.

De Perzische langhaar heeft een gedrongen, gespierd lichaam en een brede borst. Een van de meest kenmerkende eigenschappen van dit ras is hun lange, zachte vacht die dagelijks geborsteld moet worden. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben. Deze katten hebben een platte neus en een sterk gebogen profiel, wat resulteert in een bijna bolvormig gezicht. Hun grote, ronde ogen zijn vaak fel gekleurd en kunnen een breed scala aan kleuren hebben.

Perzische langhaar katten hebben een aantal gezondheidsproblemen waarmee ze geconfronteerd kunnen worden, waaronder Brachycefalie en erfelijke nierproblemen. De Perzische langhaar heeft veel vachtverzorging nodig en moet regelmatig geborsteld en schoongemaakt worden om klitten en vilt te voorkomen. Vanwege de platte snuit kunnen de ogen van de Perzische langhaar gevoelig zijn voor traanvlekken. De aanschafprijs van een Perzische Langhaar varieert, afhankelijk van het ras en de leeftijd, tussen de € 500 en € 2000.

Deel of bewaar dit voor later via: