Home » Gedrag » Zindelijkheid » Kat of kitten zindelijk maken

Zindelijkheidstraining kitten

Kat of kitten zindelijk maken

In principe hoef je niets te doen om je kat zindelijk te maken. Ze leren als jonge kitten van hun moeder dat ze hun behoefte op de kattenbak moeten doen. Toch kan om allerlei redenen zijn dat jouw kat toch wat extra hulp nodig heeft bij het zindelijk worden. Misschien heeft jouw kitten nog nooit een kattenbak gezien of is het overweldigd door de nieuwe omgeving. Dan zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je kitten sneller zindelijk te maken.

Wanneer je kat al zindelijk was, maar opeens buiten de kattenbak plast dan is er iets anders aan de hand. Misschien dat de tips hier kunnen helpen, maar houd er wel rekening mee dat je kat al wel weet wat de bedoeling is. Katten zijn heel schone dieren die het liefst ook op de kattenbak hun behoefte doen. Het heeft dus geen zin om boos te worden op je kat of hem te straffen. Weet je niet wat de oorzaak is? Raadpleeg dan je dierenarts. Er kan namelijk ook een medische oorzaak zijn dat je kat niet meer zindelijk is. Bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis.

Zorg voldoende en juiste kattenbakken

Zorg ervoor dat je een goede kattenbak hebt die geschikt is voor jouw kat. In ons artikel over kattenbakken lees je waar je op moet letten. Voor zindelijkheidstraining is een lage open kattenbak vaak het beste.

Er wordt aangeraden om één kattenbak per kat te hebben en één kattenbak extra. Jonge kittens kunnen echter nog wel eens te druk zijn met spelen en daardoor de kattenbak niet halen. Als je merkt dat je kat te laat is kun je hem helpen sneller zindelijk te worden door op meerdere plekken kattenbakken neer te zetten. Je hebt al kleine kattenbakken voor een paar euro.

Als je kitten van de fokker komt is het goed om ook hetzelfde kattengrind te gebruiken als de fokker. Je kitten kan door de geur makkelijker de kattenbak herkennen. Je kunnen dan na een tijdje het kattengrind mengen met andere kattenbakvulling en zo langzaam overstappen.

Houd bij de keuze van kattenbakvulling ook rekening met je kat. Zo kan een geparfumeerde kattenbakvulling voor jou fijn zijn, maar voor je kat absoluut niet. Ook kan het zijn dat je kat gaat hoesten van het kattengrind, in dat geval kan een stofvrij kattengrit een beter optie zijn.

Houd de kattenbak goed schoon

Zoals eerder genoemd zijn katten schone dieren. Ze houden daarom ook absoluut niet van een vieze kattenbak. Als je de kattenbak niet goed bijhoudt kan het zijn dat je kat het vies vindt om op de kattenbak te gaan en andere plekken zoekt om zijn behoefte te doen. Het is daarom echt belangrijk dat je elke dag de kattenbak even leegschept en regelmatig helemaal schoonmaakt met geurloze zeep. In ons artikel over de kattenbak schoonmaken leggen we uitgebreider uit hoe je zorgt voor een schone kattenbak. Als het dagelijks bijhouden een lastig punt is kun je ook kijken naar makkelijk leeg te scheppen of zelfreinigende kattenbakken (mits je kat niet bang is aangelegd).

Help je kitten zindelijk te worden

Wat kan helpen om je kitten zindelijk te maken is door het simpelweg op de kattenbak te zetten als het moet plassen. Tekenen dat je kitten naar de kattenbak moet zijn miauwen en op een onrustig manier rondloopt. Ook zijn er bepaalde momenten op de dag zoals, na het eten of opstaan en voor het naar bed gaan dat kittens vaak hun behoefte doen. Als je regelmaat merkt bij je kitten kun je hem zindelijk maken door op hem op die momenten op de kattenbak te zetten.

Plasplekken

Heeft je kat toch een keer naast de kattenbak geplast? Zorg er dan voor dat de kat dit niet meer als plasplek gaat zien. Dit doe je door in eerste instantie de plek goed schoon te maken. Dit kun je doen door een Biotext oplossing, alcohol of speciale Urine-off spray. Gebruik géén ammoniak wat dit ruikt voor katten naar urine. Wanneer je het zonder schoonmaakmiddel schoonmaakt kan voor ons de geur wel weg zijn, maar de kat kan het nog steeds ruiken en daardoor als goede plek om te plassen herkennen.

Als het mogelijk is kun je ook wat (absorberend) kattengrind op de plasplek leggen voor je het schoonmaakt en dit grind vervolgens in de kattenbak scheppen. Op deze manier zal de kat de geur van de kattenbak met een plasplek associëren.

Als je kat een favoriete plasplek heeft kun je ook eens kijken tijdelijk de kattenbak op die plek neer te zetten tot je kat gewend is op de kattenbak te plassen.

Laat in ieder geval geen voorwerpen zoals kleding, handdoeken of plastic tassen op de grond liggen. Dit kan verwarrend zijn voor je kat en je kat kan denken dat hij hier juist zijn behoefte mag doen.

Deel of bewaar dit voor later via: