Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Noorse Boskat: Een Krachtig en Zorgzaam Ras

De Noorse Boskat: Een Krachtig en Zorgzaam Ras

De Noorse boskat is een prachtig kattenras met een robuuste bouw en dikke vacht. Ze hebben een zorgzaam, aanhankelijk karakter. Deze katten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige en gezellige huisgenoot, die graag tijd doorbrengt met hun baasjes. In dit artikel zullen we alles bespreken over de Noorse boskat, van hun uiterlijk en karakter tot veelvoorkomende aandoeningen, levensverwachting, aanschaf en geschiedenis.

Karakter

De Noorse boskat is bekend om zijn zorgzame en aanhankelijke karakter. Deze katten zijn zeer sociaal en houden ervan om in de buurt van hun baasjes te zijn. Ze zijn ook zeer gezellig en zullen veel aandacht en knuffels willen. Dit maakt ze een geweldig gezelschap voor mensen die vaak thuis zijn en veel tijd willen doorbrengen met hun kat.

Noorse boskatten zijn ook sterk en energiek en actief, ze houden ervan om te spelen en te rennen. Ook zijn Noorse boskatten slimme katten en houden ervan om nieuwe trucjes aan te leren.

Uiterlijk Noorse Boskat

De Noorse boskat heeft een medium tot grote bouw en een stevige, robuuste body. Ze hebben een driehoekig van vorm, met een lange rechte neus en een stevige kin. Hun vacht is langer dan de gemiddelde kat, dik en zacht. De Noorse Boskat heeft twee lagen vacht, een waterafstotende ondervacht en een glanzende bovenvacht. De Noorse Boskat heeft een kraag van dikkere vacht rond zijn nek. De vacht kan een breed scala aan kleuren hebben, van wit tot zwart, met tabby patronen zoals agouti, mackerel en blotched. Een volwassen Noorse boskat weegt gemiddeld tussen de 4-9 kg, afhankelijk van het geslacht.

De vacht van de Noorse Boskat is dik, glanzend en waterafstotend, wat hen beschermt tegen de koude Scandinavische winters. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, rood, crème, blauw, zilver en rood met witte of zwarte markeringen. De Noorse Boskat heeft ook lange, stevige poten met grote, ronde voeten met haarplukjes tussen de tenen voor extra isolatie.

Kortom, de Noorse Boskat heeft een indrukwekkend uiterlijk dat past bij zijn sterke en speelse persoonlijkheid.

Verzorging

De Noorse Boskat heeft een dikke, dichte vacht die regelmatig borstelen en kammen vereist om klitten en haarballen te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun vacht in goede conditie te houden door een goede voeding te geven, voldoende water te geven en regelmatig te ontwormen en te ontvlooien.

Omdat de Noorse Boskat erg actief is, is het belangrijk om ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden, zoals interactief speelgoed en krabpalen. Ook vinden ze het vaak leuk om buiten te spelen, maar zorg er dan wel voor dat ze op een verantwoorde, veilige manier naar buiten kunnen.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Noorse boskat is rond de 12-16 jaar, dit is vergelijkbaar met andere kattenrassen.

Aanschaf

Noorse boskatten kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries, de prijzen variëren meestal van € 750 tot € 1000. Zoek een fokker die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen.

Gezondheidsrisico’s

De Noorse boskat is een relatief gezond ras, maar kan wel vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen zoals hypertrophic cardiomyopathie (HCM) en bepaalde stofwisselingsziektes.

  • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Dit is de meest voorkomende hartziekte bij katten.
  • Glycogeenstapelingsziekte type IV (GSD IV) is een erfelijke stofwisselingsziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een defect in het enzym glycogeen-branching-enzym (GBE). Hierdoor hoopt glycogeen zich op in verschillende organen en weefsels, waaronder de lever, spieren en hersenen. Deze ophoping van glycogeen leidt uiteindelijk tot schade aan deze organen en weefsels en kan leiden tot een verscheidenheid aan symptomen. Er is momenteel geen genezing voor GSD IV, wel zijn er DNA testen beschikbaar die de ziekte kunnen aantonen bij de Noorse Boskat.
  • Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening die voorkomt bij katten en die wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten. Hierdoor passen de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artritis. De diagnose van HD bij katten wordt gesteld door middel van een röntgenonderzoek van de heupgewrichten. Omdat dit een erfelijke aandoening is kunnen fokkers hierop anticiperen door niet te fokken met katten die deze aandoening hebben.

Daarnaast, zoals bij elk ras, is het belangrijk om de kat een gezonde voeding te geven en om regelmatige controles bij de dierenarts te houden om te monitoren de gezondheid van de kat. Ook is het aan te raden om de tanden van de kat regelmatig te laten controleren omdat ook tandproblemen vaak voorkomen bij katten.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Noorse Boskat gaat terug tot de tijd van de Vikingen en zelfs daarvoor. Er zijn namelijk mythen en sagen uit de Noorse mythologie waarin grote, langharige katten voorkomen. Hoewel de exacte tijd waarin deze verhalen werden verteld niet duidelijk is, suggereren ze dat huiskatten al honderden, zo niet duizenden jaren in Noorwegen voorkomen. De voorouders van de Noorse Boskat waren hoogstwaarschijnlijk kortharige katten die met Romeinse kolonisten, handelaren of kruisvaarders naar het noorden kwamen. In de loop van de tijd hebben deze katten zich aangepast aan de barre omstandigheden van Noord-Noorwegen.

De eerste pogingen om de Noorse Boskat als apart ras te laten erkennen, begonnen in de jaren dertig van de vorige eeuw. In die tijd verscheen er een Noorse Boskat voor het eerst op een kattententoonstelling in Noorwegen, nog in de huiskattenklasse. Liefhebbers van dit mooie kattenras waren bang dat het ras zou uitsterven als er niet een gericht fokprogramma werd opgezet. Zo groeide de interesse voor de Noorse Boskat en de wens om het als ras erkend te krijgen.

In 1977 werd de Noorse Boskat in Parijs door de overkoepelende Europese raskattenfederatie FIFé (Federation International Féline) als ras erkend. Dit was een belangrijk moment voor het ras, omdat het de deuren opende naar fokprogramma’s en tentoonstellingen over de hele wereld. Sindsdien zijn er vele fokkers over de hele wereld bezig met het fokken van gezonde, mooie en getypeerde Noorse Boskatten.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd de Noorse Boskat geëxporteerd naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten. TICA was de eerste organisatie die het ras erkende en accepteerde de Noorse Boskat voor kampioenschappen in 1984. Het ras bereikte de status van CFA-kampioenschap in 1993.

Vandaag de dag is de Noorse Boskat een populair kattenras over de hele wereld. Het wordt gewaardeerd om zijn unieke uiterlijk en karakter, dat vriendelijk, nieuwsgierig en speels is.

Standaardvereisten

De Noorse Boskat is een kattenras dat afkomstig is uit Noorwegen en erkend wordt door TICA (The International Cat Association). De standaardvereisten van dit ras zijn als volgt:

  • Kop: De kop is driehoekig van vorm, met een lange rechte neus en een stevige kin. De schedel is licht gewelfd en de wangen zijn vol.
  • Ogen: De ogen zijn groot, amandelvormig en schuin geplaatst. Ze kunnen elke kleur hebben, maar moeten in harmonie zijn met de vachtkleur.
  • Oren: De oren zijn groot, breed aan de basis en spits toelopend. Ze staan rechtop en hebben pluimpjes aan de uiteinden. De oren zijn hoog op de kop geplaatst en iets naar voren gericht.
  • Vacht: De vacht is halflang tot lang, met een dikke waterafstotende ondervacht en een gladde glanzende bovenvacht. De vacht is langer rond de kraag, de broek en de staart. De vacht kan elke kleur of patroon hebben, behalve chocolade, lila, cinnamon, fawn, amber of abessijnse ticking.
  • Poten: De poten zijn lang en gespierd, met grote ronde voeten. De voeten hebben pluimpjes tussen de tenen. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
  • Bouw: De bouw is stevig en evenwichtig, met een lange rechte rug en een brede borst. De kat heeft een middelgroot tot groot formaat en weegt tussen de 4 en 9 kilogram.
  • Kleuren: De kleuren zijn divers en kunnen variëren van effen tot tabby, schildpad, zilver of smoke. Ook pointed katten zijn toegestaan, mits ze blauwe ogen hebben.

Samenvatting

De Noorse boskat is een kattenras met een robuuste bouw en dikke, zachte vacht. Ze zijn zorgzaam, aanhankelijk en zeer sociaal. Het ras is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een gezellige huisgenoot die graag tijd doorbrengt met hun baasje. Ze zijn slim, sterk en energiek en houden ervan om te spelen en nieuwe trucjes te leren. De Noorse boskat heeft een dik, glanzend en waterafstotende vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten en haarballen te voorkomen. Het ras heeft een gemiddelde levensverwachting van 12-16 jaar en kan vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen zoals hypertrophic cardiomyopathie en glycogeenstapelingsziekte type IV. Het ras is beschikbaar bij fokkers en catteries voor een prijs variërend van € 750 tot € 1000.

Deel of bewaar dit voor later via: