Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Devon Rex: Een Elf-achtige Kat met Korte Krullen

De Devon Rex: Een Elf-achtige Kat met Korte Krullen

Een Devon Rex is een kattenras dat gekenmerkt wordt door zijn gekrulde, zachte vacht, grote oren en grote, expressieve ogen. Hun kop heeft een elf-achtig uiterlijk. Ze hebben een slank lichaam en staan bekend om hun speelse en nieuwsgierige persoonlijkheid.

Karakter

Devon Rex-katten zijn nieuwsgierig en willen graag betrokken zijn bij alles wat er in hun omgeving gebeurt. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en avonturen en zijn vaak te vinden op hoge plekken waar ze alles goed kunnen bekijken. Ze zijn ook erg actief en hebben veel energie, wat betekent dat ze veel beweging nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

De Devon Rex staat bekend om zijn speelsheid. Deze katten houden ervan om met speelgoed te spelen, te rennen en te springen. Ze zijn ook vaak heel creatief in hun spel en kunnen zichzelf vermaken met de meest eenvoudige dingen, zoals papieren balletjes of een touwtje. Hun speelsheid maakt de Devon Rex een geweldige kameraad voor kinderen, omdat ze dol zijn op interactie en spelen.

Naast hun speelse karakter zijn Devon Rex-katten ook erg aanhankelijk. Ze vinden het leuk om in de buurt van hun eigenaar te zijn en te knuffelen. Deze katten hebben vaak een sterke band met hun menselijke familie en vinden het fijn om betrokken te zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Devon Rex-katten zijn ook zeer sociaal en kunnen goed opschieten met andere huisdieren, zoals honden of andere katten.

Een andere Karaktereigenschap van de Devon Rex is hun intelligentie. Deze katten zijn slim en kunnen vaak zelfs worden getraind om trucjes te doen, zoals apporteren of door hoepels springen. Ze leren snel en hebben vaak een grote interesse in hun omgeving en de mensen die hen omringen. Dit maakt ze uitstekende metgezellen voor mensen die graag tijd doorbrengen met hun huisdieren en hen nieuwe dingen willen leren.

Uiterlijk

Het meest opvallende kenmerk van de Devon Rex is hun vacht. Het is kort, gekruld en heeft een zachte textuur. Hun vacht heeft geen ondervacht en is daardoor minder isolerend dan de vacht van andere kattenrassen. Het haar is meestal korter op het gezicht, oren en poten, en langer op het lichaam. De kleur van de vacht kan variëren van wit tot zwart, met een breed scala aan kleuren en patronen.

Ook erg kenmerken voor de Devon Rex is hun kop. Ze hebben een afgeronde schedel en grote, puntige oren die naar voren buigen. Hun ogen zijn groot en expressief, en kunnen een verscheidenheid aan kleuren hebben, afhankelijk van het individuele dier. Hun neus is kort en breed, met een lichte welving. Hierdoor wordt het uiterlijk van hun kop vaak vergeleken met het uiterlijk van een elf.

De Devon Rex heeft een slank, langwerpig lichaam en een stevige bouw. Hun lichaam is goed gespierd en ze hebben een gebogen profiel. Het ras heeft een gemiddelde grootte, met mannetjes die meestal tussen de 3,5 en 5,5 kg wegen en vrouwtjes die tussen de 2,5 en 4 kg wegen.

Verzorging

De Devon Rex heeft een unieke vacht die speciale verzorging vereist, maar over het algemeen is de verzorging van een Devon Rex niet erg tijdrovend. De Devon Rex verbrand makkelijker in de zon dus in de zomer kun je ze beter niet in de felle zon laten. In de winter hebben ze juist weer extra behoefte aan warmte omdat ze een minder dikke vacht hebben. De vacht van een Devon Rex is erg kwetsbaar en kan beter juist niet geborsteld worden. Als de vacht vettig voelt kan een bad de vacht goed doen.

Daarnaast moet je net zoals bij alle rassen zorgen voor een goede mondhygiëne en goede voeding.

Gezonheidsrisico’s

De Devon Rex heeft meer last van gezondheidsproblemen dan de meeste kattenrassen. Dit komt deels door de bijzondere vacht van de Devon Rex en deels door een aantal erfelijke aandoeningen die vaker bij dit ras voorkomen.

 • Ontbrekende snorharen: De Devon Rex heeft geen of afwijkende snorharen. Dit is voor katten een ernstige handicap. De snorharen worden namelijk gebruikt voor het waarnemen van de omgeving en in de communicatie.
 • Polycystic kidney disease (PKD): Dit is een aandoening aan de nieren. PDK wordt veroorzaak doordat er in blaasjes(cysten) in de nieren ontstaan. Door deze blaasjes gaan de nieren steeds slechter functioneren wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Een DNA-test kan aantonen of belangrijkste oorzaak (een mutatie in het PKD-1 gen) aanwezig is.
 • Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening die voorkomt bij katten en die wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten. Hierdoor passen de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artritis. Het stellen van de diagnose HD gebeurt door middel van een röntgenonderzoek van de heupgewrichten. Omdat dit een erfelijke aandoening is kunnen fokkers hierop anticiperen door niet te fokken met katten die deze aandoening hebben.
 • Malassezia dermatitis: Dit is een aandoening van de huid die wordt veroorzaakt door een overgroei van de gist Malassezia, die van nature op de huid voorkomt. Normaal gesproken veroorzaakt Malassezia geen problemen, maar als de gist zich te veel vermenigvuldigt, kan dit leiden tot huidontstekingen en irritatie. Door de afwijken vacht heeft de Devon Rex hier eerder last van. Een infectie is o.a. te behandelen met antischimmel crème of shampoo.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Devon Rex is tussen de 9 en 13 jaar. Dit is net wat lager dan de leeftijdsverwachting van de meeste kattenrassen. De levensverwachting wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de genetica, levensstijl, voeding en gezondheidszorg.

Aanschaf

De prijs van een Devon Rex kitten kan variëren, maar gemiddeld ligt deze tussen de € 600 en € 1000. Omdat de Devon Rex vaker belast is met erfelijke gezondheidsproblemen is het goed hier extra op te letten bij de aanschaf van dit ras. Zoek een fokker die bekend staat om het fokken van gezonde en goed gesocialiseerde Devon Rex-katten. Vraag bij de fokker ook of de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen. Een rasvereniging kan eisen stellen aan hun fokkers om het verantwoord fokken te bevorderen.

Geschiedenis

De Devon Rex is ontstaan in Engeland in de late jaren 50. Hier Woonde een zwarte wilde kater met gekrulde vacht in de buurt van een verlaten tinmijn in Buckfasleigh, een klein stadje in Devonshire. Deze kater wordt als vader van het Devon Rex ras gezien, omdat het de eerste kat zou zijn met de mutatie die het ras uniek maakt.

Deze kater paarde met een lapjeskat die een nestje kreeg in de tuin van Beryl Cox. Eén van de kittens had eenzelfde gekrulde vacht als zijn vader. Beryl noemde hem Kirlee, dit kitten wordt gezien als het eerste type van dit ras. Ze dacht dat hij verwant was aan de Cornish Rex, een ander ras met een krullende vacht, maar kruisingen met Cornish Rex poezen leverden alleen kittens met een rechte vacht op. Later bleek dat Kirlee een andere genetische mutatie had die verantwoordelijk was voor zijn golvende vacht en andere kenmerken.

Beryl Cox begon een fokprogramma om de mutatie van Kirlee te behouden en te verspreiden. De Devon Rex werd uitgekruist met andere rassen, zoals de Britse korthaar, de Burmees, de Pers en de Siamees, om meer kleuren en patronen toe te voegen aan het ras. Ze stuurde enkele kittens naar fokkers in andere landen, waaronder de Verenigde Staten. Daar werd het ras in 1968 geïntroduceerd door Marion Whitehead. Het ras werd officieel erkend door de Cat Fanciers’ Association in 1979 en kreeg de kampioensstatus in 1983.

Er zijn verschillende legendes over de oorsprong van de Devon Rex. Een daarvan is dat Kirlee het resultaat was van een kruising tussen een elf en een kat. Een andere is dat hij afstamde van een buitenaardse kat die geland was op aarde. Toch is een natuurlijke mutatie de meest waarschijnlijke optie.

Feiten en Fabels

 • Steven Spielberg zou geïnspireerd zijn door zijn eigen Devon Rex kat om buitenaardse personages zoals E.T. en Yoda te creëren.
 • Door zijn unieke uiterlijk wordt de Devon Rex ook vaak elf, fee of alien kat genoemd.
 • Ook worden Devon Rex katten vaak Aapjes in een kattenpak genoemd. Dit hebben ze te danken aan hun speelse en nieuwsgierige karakter wat vaak voor grappige situaties zorgt.

Standaardvereisten

De Devon Rex is een kattenras met een unieke uitstraling. Het heeft grote ogen, een korte snuit, opvallende jukbeenderen en enorme, laaggezette oren die het een elfachtig uiterlijk geven.

Volgens de standaardvereisten van TICA moet de Devon Rex de volgende karakteristieken hebben:

 • Kop: gemodificeerde wigvorm met drie duidelijke convexe curven: buitenrand van de oorlellen, jukbeenderen en snorhaarkussens. Breed maar iets langer dan breed. Volle wangen met uitgesproken jukbeenderen en een snorhaarbreuk. In profiel een sterk gemarkeerde stop; voorhoofd dat terugbuigt naar een platte schedel.
 • Ogen: groot en wijd uit elkaar, ovaal van vorm en schuin naar de buitenranden van de oren. Elke oogkleur is toegestaan.
 • Oren: opvallend groot en zeer laag geplaatst, zeer breed aan de basis, zodat de buitenste basis van het oor buiten de lijn van de wig valt. Toelopend naar afgeronde toppen en goed bedekt met fijn haar. Met of zonder oormoffen en/of oortip pluimpjes.
 • Vacht: goed bedekt met haar, met de grootste dichtheid op de rug, zijkanten, staart, poten, gezicht en oren. Iets minder dichtheid is toegestaan op de bovenkant van het hoofd, nek, borst en buik. Kale plekken zijn een fout bij kittens en een ernstige fout bij volwassenen. De vacht is zacht, fijn, vol en gerexed (d.w.z. zonder dekharen). De vacht is kort op de rug, zijkanten, bovenpoten en staart. Het is zeer kort op het hoofd, oren, nek, poten, borst en buik.
 • Staart: lang, fijn en toelopend, goed bedekt met kort haar.
 • Poten: lang en slank. Poten klein en ovaal, met vijf tenen voor en vier achter.
 • Bouw: hard en gespierd, lenig en van middellange lengte. Breed in borst en middelfijn in beendergestel, met middelfijne maar stevige poten. Hoog gedragen op de poten met de achterpoten iets langer dan de voorpoten.
 • Kleuren: alle kleuren zijn toegestaan.

Samenvatting

De Devon Rex is een kattenras dat met een unieke gekrulde, zachte vacht. Ook hebben ze een specifieke kom kwa vorm met grote oren en grote, expressieve ogen. Hierdoor hebben ze een elfachtig uiterlijk. Deze katten hebben een slank lichaam en staan bekend om hun speelse en nieuwsgierige persoonlijkheid, waarbij ze altijd op zoek zijn naar nieuwe ervaringen en avonturen. Devon Rex-katten zijn ook zeer aanhankelijk en kunnen in het algemeen goed opschieten met andere huisdieren. De verzorging van een Devon Rex vereist speciale aandacht voor hun kwetsbare vacht en goede mondhygiëne en voeding. Helaas heeft de Devon Rex meer last van gezondheidsproblemen dan de meeste kattenrassen, waaronder polycystic kidney disease (PKD) en het ontbreken van snorharen, wat een ernstige handicap is voor katten.

Deel of bewaar dit voor later via: