Home » Gezondheid » Gewicht van katten: Hoe zorg je voor gezond gewicht van je kat

Gewicht van katten: Hoe zorg je voor gezond gewicht van je kat

Het bewaken van het gewicht van je kat is een belangrijk onderdeel van het gezond houden van je kat. Zowel overgewicht als ondergewicht kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. In dit artikel bespreken we wat het gemiddelde gewicht van katten is, hoe je kunt bepalen of je kat een gezond gewicht heeft en wat je kunt doen als je kat te zwaar of te licht is.

Gemiddelde gewicht katten

Het gewicht van een volwassen kat varieert afhankelijk van de ras en het geslacht? Een gemiddelde volwassen kat weegt tussen de 4-5 kilo. Dit geldt zowel voor huiskatten als raskatten, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Sommige rassen, zoals de Maine Coon, kunnen wel tot 9 kilo wegen. Terwijl sommige kattenrassen zoals de Singapura vaak onder de 4 kilo blijven.

Het gewicht van een kat is niet alleen afhankelijk van het ras, maar ook van de leeftijd en gezondheid. Jonge katten zullen vaak minder wegen dan volwassen katten. Het is goed regelmatig het gewicht van je kat te controleren om te zorgen dat ze op een gezonde gewicht blijven. Een manier om te bepalen of je kat op een gezonde gewicht is, is door gebruik te maken van de Body Condition Score (BCS). BCS is een methode waarbij je de vetlaag van je kat in kaart brengt. Hierdoor kun je zien of de kat overgewicht heeft of juist ondergewicht.

Body Condition Score

Het bepalen van het gewicht van een kat is belangrijk voor de gezondheid van de kat, en de Body Condition Score (BCS) is een methode om dit te doen. BCS is een visuele en tastbare manier om de vetlaag van een dier in kaart te brengen, waardoor je kunt zien of de kat overgewicht heeft of juist ondergewicht. Hou er bij het beoordelen via de BCS rekening mee dat de buikplooi soms niet goed zichtbaar doordat de kat een buikflap of hangbuik (in het engels ‘primordial pouch’) heeft.

Ernstig ondergewicht

BCS 1
BCS 2

Een kat met een BCS van 1 of 2 wordt beschouwd als ernstig ondergewicht. De botten van de ribben, heupen en schouders van de kat zijn duidelijk zichtbaar en er is geen vetlaag te zien. Ook heeft de kat maar weinig spiermassa en is de taille en buik ingevallen. Vanaf bovenaf gezien zijn er duidelijk zandlopervormen zichtbaar. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat, zoals een slechte weerstand en een verminderde energie.

Ondergewicht

BCS 3

Een kat met een BCS van 3 wordt beschouwd als ondergewicht. De ribben zijn zichtbaar bij kortharige katten en er is een duidelijke taille. Verder heeft de kat een kleine hoeveelheid buikvet. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat, zoals een slechte weerstand en een verminderde energie.

Ideaal gewicht

BCS 4
BSC 5

Een kat met een BCS van 4 of 5 wordt beschouwd als ideaal. De ribben zijn nauwelijks zichtbaar, maar wel goed voelbaar. Er is een dunne laag vet te zien op de rug en de heupen. De buik van de kat valt nog ligt naar binnen en de kat heeft nog een duidelijk taille. Een kat met een BCS van 4 of 5 is in een gezonde conditie.

Boven ideaal gewicht

BCS 6

Een kat met een BCS van 6 wordt beschouwd als boven ideaal. De ribben zijn moeilijker te voelen en er is een duidelijke laag vet te zien op de rug en de heupen. De taille van de kat is niet duidelijk meer te zien vanaf de bovenkant en de kat heeft nog een minimale buikplooi. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat, zoals obesitas en gewrichtsproblemen.

Overgewicht

BCS 7

Een kat met een BCS van 7 wordt beschouwd als overgewicht. De ribben zijn moeilijk te voelen en er is een dikke laag vet te zien op de rug, buik en heupen. De taille en buik zijn vallen niet meer naar binnen. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat, zoals obesitas en gewrichtsproblemen.

Ernstig overgewicht

BCS 8
BCS 9

Een kat met een BCS van 8 of 9 wordt beschouwd als ernstig overgewicht. De ribben zijn nauwelijks te voelen en er is een dikke laag vet te zien over het hele lichaam van de kat. De taille en de buik zijn zowel vanaf de bovenkant als zijkant naar buiten uitgezet. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat, zoals obesitas, diabetes en hartproblemen.

Het is goed om regelmatig het gewicht van je kat te controleren aan de hand van de Body Condition Score. Dit zorgt ervoor dat je kunt bijsturen om je kat op een gezond gewicht te krijgen of te houden.

Wat moet je doen als je kat te zwaar is

Als uw kat te zwaar is, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid zoals obesitas, diabetes en gewrichtsproblemen. Gelukkig zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om het gewicht van uw kat onder controle te krijgen.

Overleg ten eerste met een dierenarts over de gezondheid van uw kat. Zij kunnen u adviseren over het juiste dieet en hoeveelheid voer voor uw kat. Het is belangrijk om te kiezen voor voer met een lager vetgehalte en een hogere hoeveelheid eiwit. Er zijn ook speciaal voer voor katten met overgewicht verkrijgbaar, dat kan helpen bij het afvallen.

Houd er rekening mee dat een snelle afname van gewicht niet goed is voor katten omdat dit kan leiden tot leverproblemen. Het is beter om een geleidelijke afname van gewicht te bereiken door een combinatie van een gezond dieet en regelmatige beweging.

Probeer je kat in beweging te krijgen door regelmatig met hen te spelen of door hem vaker buiten te laten. Dit kan helpen bij het verbranden van extra calorieën en het verhogen van de spiermassa. U kunt ook een speeltje gebruiken om uw kat uit te dagen en te laten bewegen, zoals een laserpointer of een balletje.

Houd ook in de gaten hoeveel voer u uw kat geeft. Overleg met uw dierenarts over de juiste hoeveelheid voer voor uw kat. Het is belangrijk om niet te veel voer te geven, omdat dit kan leiden tot een gewichtstoename.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen, kunnen leiden tot overgewicht. Dus als uw kat lijkt te zwaar te zijn, ondanks uw inspanningen, overleg dan met uw dierenarts om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Wat moet je doen als je kat te licht is

Als uw kat te licht is, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals een verminderde weerstand en een verminderde energie. Gelukkig zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om het gewicht van uw kat op peil te houden.

Overleg altijd met een dierenarts over de gezondheid van uw kat. Zij kunnen u adviseren over het juiste dieet en hoeveelheid voer voor uw kat. Het is belangrijk om te kiezen voor voeding met een hoog vetgehalte en een hogere hoeveelheid calorieën. Er zijn ook speciaal voer voor katten met ondergewicht verkrijgbaar, dat kan helpen bij het toenemen van gewicht.

Houd er rekening mee dat een snelle toename van gewicht niet goed is voor katten, omdat dit kan leiden tot leverproblemen. Het is beter om een geleidelijke toename van gewicht te bereiken door een combinatie van een gezonde voeding en regelmatige beweging.

Houd ook in de gaten hoeveel voer je je kat geeft. Overleg met uw dierenarts over de juiste hoeveelheid voer voor jouw kat. Het is belangrijk om niet te weinig voer te geven, omdat dit kan leiden tot een gewichtsverlies.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige gezondheidsproblemen, zoals wormen of parasieten, kunnen leiden tot ondergewicht. Dus als uw kat lijkt te licht te zijn ondanks uw inspanningen, overleg dan met uw dierenarts om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Tot slot

Het is belangrijk om het gewicht van uw kat regelmatig te controleren en te bepalen of uw kat een gezonde Body Condition Score (BCS) heeft. Of je kat nu te zwaar of te licht is, er zijn stappen die je kunt nemen om het gewicht op peil te houden. Kies een gezond voer en zorg voor regelmatige beweging. Wees geduldig want een geleidelijke afname van het gewicht is het best voor je kat. Door het volgen van deze stappen, kunt u ervoor zorgen dat uw kat een gezonde BCS heeft en een lang en gelukkig leven leidt. Zowel overgewicht als ondergewicht kan veroorzaakt worden door gezondheidsproblemen. Als je hierover twijfelt neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Deel of bewaar dit voor later via: