Home » Aanschaf » Je kat of kitten helpen wennen aan zijn nieuwe thuis

Je kat of kitten helpen wennen aan zijn nieuwe thuis

Het wennen aan een nieuw thuis kan een spannende en beangstigende ervaring zijn voor een kat of kitten. De hele omgeving (en alle mensen) die de kat kende zijn ineens anders. Geduld en begrip tijdens de eerste aanpassingsperiode kunnen erg helpen de nieuwe kat zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen.

De rit naar huis

Autorijden kan erg beangstigend zijn voor katten, zeker wanneer dit niet door de vertrouwde personen gebeurt. Vervoer de kat in ieder geval in een reismand. Als de vorige eigenaar een reismand heeft waar de kat vertrouwd mee is kan het handig zijn de kat hierin te vervoeren. Laat de kat in ieder geval niet los lopen in de auto tijdens het rijden. Probeer ook de sfeer zo rustig mogelijk te houden voor de kat. Kinderen die misschien al met de kat willen spelen kunnen voor extra stress zorgen

Thuis aangekomen

Zoals eerder gezegd heeft de kat zijn oude omgeving en de mensen daarin achtergelaten en zal hij opnieuw moeten wennen aan zijn nieuwe huis en gezin. Het duurt enkele weken voordat je kat zich aangepast heeft aan zijn nieuwe omgeving. Het is daarom ook verstandig je kat de eerste 6-8 weken binnen te houden.

Beperk de ruimt voor je kat of kitten in eerste instantie tot één kamer. Zorg dat deze kamer in eerste instantie afgesloten is voor andere huisdieren en zie er op toe dat kinderen voorzichtig en rustig omgaan met de kat. Deze kamer moet ook een kattenbak, drinkbak, voerbak en fijne plek om te slapen hebben. Ga zelf in de kamer zitten zonder de kat te overweldigen met aandacht of eisen. Laat het initiatief in eerste instantie bij de kat liggen en wacht rustig af tot hij zelf toenadering zoekt. De kat zal waarschijnlijk de omgeving gaan verkennen en misschien op hoge meubels klimmen. Schrik hier niet van en probeer de kat niet naar beneden te halen. Als hij klaar is, komt hij waarschijnlijk zelf weer naar beneden. Als de kat slaapt laat hem dan zoveel mogelijk met rust.

Als de kat zich op zijn gemak voelt kun je hem langzaam aan nieuwe delen van het huis laten verkennen. Zorg er wel voor dat hij niet in contact komt met andere dieren. Wanneer dit gebeurt kunnen de dieren schrikken en onnodig fel op elkaar reageren want het wennen niet ten goeden komt.

Het is heel normaal als de kat de eerste dagen in het nieuwe huis gedragsproblemen vertoont en angstig is. Nieuwe katten en kittens schieten vaak weg onder meubels en kunnen zich dan uren of soms zelf dagen verstoppen. Ga rustig zit en praat tegen de kat. Als je de kat uit zijn schuilplaats moet halen, zet hem dan voorzichtig op een andere rustige beschermde plek waar hij zich veilig zal voelen. Wees niet verbaasd als de kat of kitten naar je blaast als je hem uit zijn schuilplaats probeert te halen.

Kennismaken met andere huisdieren

Terwijl je nieuwe kat of kitten nog aan het wennen is op zijn eigen kamer kun je de andere dieren al wel kennis laten maken met zijn geur. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kleedjes uit te wisselen zodat ze aan elkaars geur gewend raken.

Als de dieren aan elkaars geur gewent zijn kun je ze elkaars territorium verder laten verkennen. Houd ze nog wel uit elkaar totdat je er zeker van bent dat ze ontspannen zijn op elkaars terrein. Hierna kun je de dieren langzaam aan elkaar introduceren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de deur van de kamer op een kier te zetten zodat ze elkaar wel kunnen zien maar niet bij elkaar kunnen komen.

Als je twee katten met elkaar laat kennis maken kun je er daarna voor kiezen een van de twee in een reismand of bench te doen waar hij veilig is. Laat de andere kat in dezelfde ruimte zodat ze op deze manier aan elkaar kunnen wennen. Je kunt dit een aantal keer en wisselen welke kat in de reismand zit. Verwacht wel dat deze fase gepaard zal gaan met het nodige blazen, staren, hoge ruggen en dikke staarten.

Wanneer je al een hond als huisdier hebt kun je naast bovenstaande methode ook kiezen om de hond aan te lijnen en ze op deze manier kennis te laten maken. De kat zal waarschijnlijk blazen naar de hond en misschien de neiging hebben te vluchten. Zorg ervoor dat de hond de kat niet achtervolgd of in het nauw drijft, zelf niet uit speelsheid of nieuwsgierigheid. Wanneer een kat zich bedreigd voelt door de hond kan hij hem een mep geven om een grens te stellen. Zorg ervoor dat beide dieren genoeg tijd hebben om elkaar te accepteren en forceer nooit interactie. Laat de dieren ook niet alleen tot ze elkaar tolereren. Geeft je hond extra aandacht om jaloerse reacties te voorkomen maar tolereer geen agressief gedrag naar de kat. Veel katten en honden worden uiteindelijk speelkameraadjes, terwijl andere elkaar gewoon tolereren.

Als je vogels, knaagdieren, vissen of andere prooidieren als huisdier hebt moet je ze goed beschermen tegen mogelijke intimidatie van de nieuwe kat. Omdat zij een natuurlijke prooi zijn van katten kunnen ze door alleen al de aanwezigheid van een kat stress ervaren. Zorg ervoor dat de kat niet bij het prooidier kan wanneer het in zijn hok, kooi of aquarium zit. En laat ze niet zonder toezicht tot Katten en konijnen kunnen overigens soms goed met elkaar omgaan waarbij het konijn dan vaak dominant is.

Tot slot

Het kan voorkomen dat je kat meer moeite heeft om te wennen of dat de andere dieren moeite hebben om de kat te accepteren. In dat geval kun synthetische feromoonsprays proberen en hulp inschakelen van de dierenarts en/of gedragsdeskundige. In het ergste geval kan het nodig zijn contact met de vorige eigenaar op te nemen voor terugplaatsing. Maar waarschijnlijk zijn bovenstaande tips voldoende om je kat te laten wennen en heb je hem op deze manier warm welkom geheten in zijn nieuwe huis.

Deel of bewaar dit voor later via: