Home » Benodigdheden » Kattenkrabpaal

Kat krabt aan krabpaal

Kattenkrabpaal: Waar moet je op letten als je een krabpaal koopt

Katten hebben het natuurinstinct om te krabben. Een krabpaal is daarom noodzakelijk in een huishouden met Katten. Zonder krabpaal is de kans groot dat je kat of kitten zijn nagels in je bank of het behang zet. Het is goed te weten dat katten dit niet doen uit verveling of om te spelen/klieren, maar dat dit voor katten essentieel is om hun nagels in goede conditie te houden.

Elke kat of kitten heeft zijn eigen behoeften als het gaat om krabben. Het is daarom goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een krabpaal. Naast krabben is een krabpaal ook goed als speelapparaat, plek om zich terug te trekken en om hun territorium te markeren.

Materiaal

Zoals eerder genoemd heeft elke kat zijn eigen behoefte als het gaat om hun krabben. Er zijn dan ook krabpalen van verschillende materialen. De meeste katten zullen zonder krabpaal kiezen voor stoffen of leren meubels, maar er zijn ook katten die liever aan het behang of aan houten meubels krabben. Als je weet wat de voorkeur van je kat is kun je het materiaal van de krabpaal daarop afstemmen.

Als je kat het liefst aan stof krabt is een krabpaal van sisaltouw de beste keuze. Krabt je kat aan liever aan behang dan kun je het beste kijken voor een krabpaal van karton. Er bestaan ook houten krabpalen. Als je een materiaal kiest wat het meest lijkt op de voorkeur van je kat zal de krabpaal met meest gebruikt worden (en andere spullen met rust gelaten worden).

Horizontale of Verticale krabpaal

Ook hiervoor geldt dat de keuze van krabpaal het best kunt afstemmen op het gedrag van je kat. Katten die aan meubels of muren krabben zijn waarschijnlijk blijer met een verticale krabpaal. Er zijn ook katten die het liefst aan vloerkleden of deurmatten krabben. Waarschijnlijk zullen deze katten eerder gebruik maken van een horizontale krabpaal. Weet je niet wat de voorkeur is van jouw kat dan is de kans het grootst dat een verticale krabpaal het best is.

Ligplekken en speelmogelijkheden

Een krabpaal kan nog andere functies hebben naast alleen gebruikt te worden om te krabben. Speelse katten en kittens houden ervan om lekker te spelen en te klauteren. Een wat hogere krabpaal kan dan een goed idee zijn. Je kunt katten dan gemakkelijk aanleren niet in de gordijnen te klimmen maar de krabpaal te gebruiken. Ook zijn er krabpalen met speeltjes. Een andere reden om een hogere krabpaal te kiezen is dat katten een natuurlijk instinct hebben om hoog te gaan liggen. Waarschijnlijk is dit zodat ze een goed overzicht van de omgeving hebben en van oudsher veiliger waren voor vijanden. Als jouw kat graag hoger zit zul je dit ook zien in de plekken waar de kat graag in huis ligt. Vensterbanken, rugleuningen van banken en kastjes zijn vaak favoriete plekken van een kat.

Sommige (vooral de wat bangere) katten zul je dan weer erg blij maken met een krabpaal met een “holletje”. Een krabton kan dan ook een goede optie zijn, hoewel deze vaak minder speelmogelijkheden biedt.

Grootte van de krabpaal

Het belangrijkste bij de grote van een krabpaal is dat je kat zich tijdens het krabben helemaal kan uitstrekken. Daarnaast is het belangrijk dat de krabpaal niet omvalt tijdens het krabben.

Kleinere katten zullen genoeg hebben aan een wat kleinere krabpaal. Kittens en grotere katten hebben echt een wat grotere krabpaal nodig. Als je een grote of zware kat hebt is van belang dat je niet alleen kijkt naar de grote, maar ook naar de stevigheid van een krabpaal. Een krabton staat over het algemeen steviger dan een gewone krabpaal.

Waar je verder rekening mee moet houden als je meerder katten hebt is dat de krabpaal groot genoeg moet zijn dat ze hem kunnen delen. Omdat katten territoriale dieren zijn kan dit bij een kleinere krabpaal wel een tot problemen leiden. Je kunt er dan natuurlijk ook voor kiezen om extra’s plekjes te maken waar je kat kan liggen of meerdere kleinere krabpalen neer te zetten.

Plaats voor de krabpaal

Waarschijnlijk hebben je katten zelf een voorkeur voor bepaalde plekken in het huis. De meeste katten houden ervan om in de buurt van een raam te liggen, maar ook veelgebruikte doorgangen kunnen een reden zijn dat de krabpaal veel gebruikt zal worden. Ook heeft je kat waarschijnlijk bepaalde plekjes waar hij graag slaapt. Als je de krabpaal hier neerzet zal hij ook veel gebruikt worden omdat katten graag na een dutje zich even uitrekken en hun nagels scherpen.

Krabt je kat vaak op dezelfde plek, dan kan het slim zijn om hier iets neer te zetten waar je kat aan kan krabben als alternatief. Dit kan een krabpaal zijn, maar je kunt hier ook een krabplankje neerzetten en de krabpaal ergens anders.

Tot slot

Materiaal, krabvoorkeur, lig en speelmogelijkheden, grootte en favoriete plek zijn natuurlijk allemaal belangrijk voor de kat als je een krabpaal uitkiest. Maar waarschijnlijk heb je zelf ook een voorkeur qua uiterlijk, plaats en budget. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om tot een keuze te komen voor de perfecte krabpaal. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een aantal voorbeelden van een aantal goede online dierenwinkels op een rijtje gezet.

  • Krabpalen Bol.com
    Bol.com heeft veel krabpalen, vaak ook tegen scherpe prijzen.
  • Krabpalen Medpets
    Medpets verdient ook een plek in dit lijstje. Niet omdat ze onze site sponsoren, maar ook omdat ze een groot en gevarieerd aanbod hebben.

Veel succes met het vinden van de juiste krabpaal!

Deel dit via: