Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Turkse Van: De Kat die van Zwemmen Houdt

De Turkse Van: De Kat die van Zwemmen Houdt

De Turkse Van is een kattenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk, speelse karakter en liefde voor zwemmen. Deze atletische en sociale katten hebben een zijdeachtige vacht en amandelvormige ogen die vaak felblauw of amberkleurig zijn. Ze hebben dagelijkse beweging nodig en houden van spelen, zowel alleen als met hun eigenaar. Hieronder zullen we de karakteristieken van de Turkse Van bespreken, inclusief hun uiterlijk, verzorging, gezondheid en prijs, zodat je kunt bepalen of dit ras geschikt is als huisdier voor jou.

Karakter

Het kattenras Turkse Van staat bekend om zijn speelse, actieve en nieuwsgierige karakter. Ze zijn ook zeer intelligent en sociaal, en hebben een sterke behoefte aan menselijke interactie. Turkse Vans staan erom bekend dat ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, en zijn over het algemeen vriendelijk en tolerant van vreemden.

Ze zijn ook zeer atletisch en kunnen hoog springen en goed zwemmen (ja, ze houden van water). Het zijn echte jagers en hebben vaak een sterke prooidrift. Ze kunnen ook erg vocaal zijn en communiceren vaak door middel van miauwen en andere geluiden.

Turkse Vans hebben over het algemeen een zelfverzekerde persoonlijkheid en hebben veel energie. Ze hebben dagelijkse beweging nodig en houden van spelen, zowel alleen als met hun eigenaar. Het zijn over het algemeen gezonde katten met een lange levensduur, en kunnen een geweldige metgezel zijn voor mensen die op zoek zijn naar een actieve en sociale kat.

Uiterlijk

De Turkse Van heeft een uniek uiterlijk dat hen onderscheidt van andere kattenrassen. Ze hebben een middelgroot lichaam met een atletische bouw, waardoor ze snel en behendig kunnen bewegen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Turkse Van is hun dikke en zijdeachtige vacht, die bestaat uit lange en zachte haren. De vacht kan verschillende kleuren hebben, maar het meest voorkomende patroon is wit met gekleurde aftekeningen op de staart en oren. Deze aftekeningen kunnen zwart, rood, crème of blauw van kleur zijn.

Een ander opvallend kenmerk van de Turkse Van zijn hun grote en amandelvormige ogen, die vaak felblauw of amberkleurig zijn. Hun oren zijn middelgroot en breed aan de basis, met afgeronde punten.

Turkse Vans hebben ook een lange staart die vaak dikker is aan de basis en geleidelijk smaller wordt naar de punt toe. Hun poten zijn slank en stevig met pluizige voetzolen. Over het algemeen hebben ze een elegante en majestueuze uitstraling die past bij hun energieke en speelse karakter.

Verzorging

De Turkse Van heeft een halflange vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Dit komt omdat de Turkse Van een enkele vacht heeft en dus geen ondervacht heeft die klitten veroorzaakt. Af en toe borstelen en kammen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen is voldoende. Tijdens de ruiperiode, tweemaal per jaar, kan het nodig zijn om vaker te borstelen om de losse haren te verwijderen.

Omdat Turkse Vans actieve katten zijn, hebben ze ook regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Speeltijd met speelgoed en klimrekken kan hen helpen om hun energie kwijt te raken en hun geest gestimuleerd te houden.

Net zoals bij andere rassen in het belangrijk om hun tanden en tandvlees schoon te houden door regelmatig te poetsen of door het aanbieden van tandverzorgende kattensnoepjes en speeltjes. Zorg ook voor een gezonde voeding, met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Onze beoordelingen van droogvoer en natvoer kunnen hierbij helpen.

Levensverwachting

De levensverwachting van de Turkse Van is 12 tot 17 jaar. Deze levensverwachting is vergelijkbaar met die van veel andere kattenrassen. Er zijn echter enkele kattenrassen die bekend staan om het hebben van een iets langere levensverwachting, zoals de Siamese kat en de Blauwe Rus, die gemiddeld een hogere levensverwachting hebben (15 tot 20 jaar). Het is echter belangrijk op te merken dat de levensduur van een kat afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder genetica, leefomstandigheden en verzorging.

Aanschaf

Een Turkse Van kan een geweldige keuze zijn als je op zoek bent naar een actieve, sociale en speelse kat. Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Turkse Van ga dan op zoek naar en gerenommeerde fokker. Een goede fokker is lid van een rasvereniging en stelt het welzijn van zijn kittens voorop. Je kunt een Turkse Van aanschaffen voor gemiddeld € 400 tot € 650.

Gezondheidsrisico’s

Over het algemeen is de Turkse Van een relatief gezond kattenras. Net zoals bij veel rassen komt Hypertrophic cardiomyopathie (HCM) regelmatig voor. Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed.

Geschiedenis

De Turkse Van is een oud en natuurlijk kattenras dat afkomstig is uit het gebied rond het Van-meer in Oost-Turkije. Volgens de legende zwom hij aan wal vanaf de ark van Noach, die volgens de legende aan de berg Ararat in Turkije strandde. De Turkse Van is een overwegend witte kat met een langharige vacht, een grote gekleurde vlek of vlekken boven op de kop, een gekleurde staart en enkele kleine vlekjes op het lichaam. De klassieke Turkse Van is rood tabby en wit, maar ze kunnen in verschillende kleuren worden gefokt. De kat heeft een krachtig lichaam en een stevige kop.

De eerste Turkse Vans die naar Europa werden gebracht, waren twee katten die in 1955 door twee Engelse toeristen werden meegenomen naar Engeland. Daar begonnen ze met het fokken van dit ras, dat zich langzamerhand over de hele wereld verspreidde. Tot op de dag van vandaag worden er nog af en toe dieren vanuit het oorsprongsgebied geïmporteerd naar andere landen om de fokbasis te verbreden. Het ras is sinds de jaren zestig volledig erkend door de meeste overkoepelende organisaties op raskattengebied.

Unieke Kenmerken

De Turkse Van wordt ook wel zwemmende kat genoemd omdat hij goed kan zwemmen en dit ook van nature doet.

Rasstandaard

De Turkse Van is een halflangharig kattenras met een uniek patroon. Het ras is ontstaan in de hooglanden van het Van-meer in Turkije en wordt beschermd door het Turkse Instituut voor Landbouwwetenschappen en de dierentuin van Ankara. De Turkse Van heeft de volgende kenmerken:

  • Kop: stevig, breed en wigvormig met afgeronde contouren, opvallende jukbeenderen, een afgeronde snuit en een stevige kin.
  • Ogen: groot, ovaal en iets schuin geplaatst met een alerte blik. De oogkleur kan amber, blauw of verschillend zijn.
  • Oren: vrij groot, goed behaard, breed aan de basis en afgerond aan de uiteinden. Ze staan tamelijk rechtop en nogal dicht bij elkaar.
  • Lichaam: lang, stevig en goed gespierd met een brede, diepe borst. De botstructuur is gemiddeld en het ras heeft 3 tot 5 jaar nodig om volledig uit te groeien.
  • Poten: middellang, goed gespierd en eindigend in ronde voetjes met plukjes haar tussen de tenen.
  • Staart: goed behaard, in goede verhouding met het lichaam en gedragen als een pluim.
  • Vacht: lang, zacht en zijdeachtig zonder wollige ondervacht. De vacht is waterdicht en beschermt de kat tegen slecht weer en extreme klimatologische omstandigheden. De vacht heeft een lange kraag vanaf de ooraanzet en een bef.
  • Kleur: wit met een ‘Van’-patroon in de kleuren auburn, crème, zwart, blauw in effen, tabby, tortie of torbie. Het patroon bestaat uit één gekleurde vlek op de kop die niet aan de ogen komt en niet voorbij de achterkant van de oren reikt. De vlek wordt in tweeën gedeeld door een verticale witte bles. De staart is ook gekleurd. Het gekleurde gedeelte mag iets doorlopen op de rug. De rest van de vacht is krijtwit zonder gele zweem.

Samenvatting

De Turkse Van is een kattenras dat bekend staat om zijn speelse, actieve en nieuwsgierige karakter. Ze zijn zeer intelligent en sociaal, en hebben dagelijkse beweging nodig. De Turkse Van heeft een uniek uiterlijk met een middelgroot lichaam, een dikke en zijdeachtige vacht met witte kleur en gekleurde aftekeningen op de staart en oren. Ze hebben ook grote amandelvormige ogen en middelgrote oren. Het ras heeft geen ondervacht en heeft dus niet veel verzorging nodig, alleen af en toe borstelen en kammen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen is voldoende.

De levensverwachting van de Turkse Van is vergelijkbaar met die van veel andere kattenrassen, namelijk 12 tot 17 jaar. Een Turkse Van kan een geweldige keuze zijn als je op zoek bent naar een actieve, sociale en speelse kat. Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Turkse Van, zoek dan een gerenommeerde fokker die lid is van een rasvereniging en het welzijn van zijn kittens vooropstelt.

Deel of bewaar dit voor later via: