Home » Aanschaf » Waar moet je op letten als je een kitten koopt

Waar moet je op letten als je een kitten koopt

Je hebt besloten een kitten in huis te nemen. Leuk! Waarschijnlijk heb je dan al nagedacht of een kat bij jou past, wat voor kat je wilt, en waar je de kat wilt kopen. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen van een kitten. Want je wilt natuurlijk een gezond kitten kopen bij iemand die goed is voor zijn dieren.

Gezondheid

Als je een kitten bij een asiel koopt is deze onderzocht en door een dierenarts. Wanneer je je kitten bij een fokker of particulier koopt zijn de kittens lang niet altijd door een dierenarts bekeken. In dat geval moet je zelf beoordelen of het kitten gezond heeft. Hier zul je deels op je (onderbuik)gevoel moeten vertrouwen, maar er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten. Hiervoor kun je het best vragen of je het kitten even vast mag pakken.

 1. De oogjes moeten schoon en helder zijn. Als er vocht (langs de neus) uit het oog komt kan dit een teken van niesziekte zijn. Een geelgroene slijmerige vloeistof kan duiden op een ontsteking.
 2. Het neusje moet schoon en droog zijn. Ook hier geld dat uitvloeiing uit de neus geen goed teken is. Ook korstjes bij de neus kunnen wijzen op een ziek kitten.
 3. De oren horen schoon te zijn en vrij van oorsmeer. Bruin oorsmeer kan een teken zijn van mijt.
 4. De vacht hoort mooi glad, aaneengesloten en schoon te zijn. Kale plekken kunnen wijzen op mijt, schimmel of vlooien. Als er kleine zwarte puntjes in de vacht te zien zijn kunnen dit vlooienpoepjes zijn.
 5. De anus van de kat moet schoon zijn en de kat moet geen andere tekenen van diarree hebben. Bij twijfel kun je ook even de kattenbak bekijken.
 6. Het gewicht van een gezond kitten verschilt per ras. Gemiddeld gezien is een gewicht van ongeveer 900 gram goed voor een kitten van 8 weken. Het kitten moet niet achtergebleven zijn op de rest van de kittens in het nest.
 7. Het gedrag van een kitten hoort speels en alert te zijn.
 8. De kittens (en moederpoes) horen ontwormd te zijn. Dit hoort te gebeuren bij 2, 4, 6 en 8 weken.
 9. Als het kitten ouder is dan 9 weken dient deze te zijn ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Dit moet bij 12 weken herhaald worden (plan dit alvast als je kitten jonger is).
 10. In het geval van een raskat is het goed na te vragen of het kitten en/of ouders gecontroleerd zijn om (erfelijke) afwijkingen

Twijfel je over de gezondheid van een kitten. Dan is het slim om eerst een dierenarts naar het kitten te laten kijken voor een gezondheidscontrole.

Omgeving

 1. Een hygiënische omgeving is belangrijk voor het kitten. Het kitte moet toegang hebben tot schone voer- en drinkbakken en een schone kattenbak.
 2. De moederpoes moét aanwezig zijn (wettelijk gezien ten minste tot 7 weken). Kijk of de moeder ook een gezonde indruk op je maakt.
 3. Het is het beste als het kitten binnen opgroeit en het liefst in de woonkamer. Op deze manier wennen de kitten aan huiselijke geluiden en het de aanwezigheid van mensen. Als kittens dit niet leren kunnen ze angst en gedragsproblemen ontwikkelen.
 4. Hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Het begeleiden van een nestje kost veel tijd en energie. Een fokker met veel nestjes doet dit waarschijnlijk van wege het geld en niet uit liefde voor het ras. Wanneer een fokker meerdere nestjes heeft is het goed je af te vragen hoe hij voldoende tijd heeft voor onder andere de socialisatie van zijn kittens.

Socialisatie

Een pasgeboren kitten moet alles nog leren. Ze krijgen veel nieuwe prikkels waar ze mee moeten leren omgaan. Ook moeten ze leren dat mensen en ander huisdieren niet eng zijn.

Over het algemeen wordt er onderscheidt gemaakt tussen een eerste en een tweede socialisatie fase. De eerste fase is van week 3 tot week 7. Een kitten heeft hier nog weinig angst en kunnen dus wennen aan de verschillende prikkels. Het is belangrijk dat ze in deze fase regelmatig opgepakt worden door mensen. Daarnaast is het belangrijk dat het kitten kennis maakt met andere dingen die ze later tegen zal komen. Hierbij kun je denken aan kinderen, honden, andere katten, de reismand, maar ook de huiselijke geluiden zoals die van deuren, de stofzuiger etc.

Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de eigenaar van het nestje. Daarnaast moederpoes speelt in deze fase ook een grote rol. 

De tweede fase wordt ook wel de angstfase genoemd. Deze fase begint bij 7 weken en loopt tot de kitten ongeveer 14 weken oud is. In deze fase zal het kitten naast nieuwgierig ook wat angstiger zijn. Toch is het belangrijk dat het kitten kennis blijft maken met nieuwe prikkels en spelenderwijs veel positieve ervaringen opdoet.

Als je gaat kijken voor een kitten let dan op of het gedrag past bij de leeftijd van het kitten. Een kitten moet vooral nieuwsgierig en speels zijn. Je kunt de eigenaar ook vragen naar wat hij doet aan de socialisatie van zijn kittens.

Leeftijd

Het is wettelijk geregeld dat een kitten tot ten minste 7 weken bij de moederpoes moet blijven. Veel rasverenigingen hebben echter in hun regelement dat de kittens pas bij een leeftijd van (rond de) dertien weken naar hun nieuwe baasje mogen. Een kitten leert tot deze leeftijd nog veel van de moederpoes en broertjes en zusjes.

Tot slot

Bovenstaande punten zijn de belangrijkste dingen zijn om op te letten bij het kopen van een kitten. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je op je gevoel vertrouwd. Hoe is het contact met de verkoper, is hij ook geïnteresseerd in waar de katten terecht komen. Heb je twijfels over een of meer van bovenstaande punten? Denk er dan op zijn minst nog goed over na. Laat je in ieder geval niet onder druk zetten met tijdelijke aanbieding of het “dreigement” dat er ook andere mensen interesse hebben. Het is heel normaal om niet gelijk de knoop door te hakken maar er eerst nog een nachtje over te slapen.

Deel of bewaar dit voor later via: