Vlooien bij je kat herkennen en bestrijden
Vlooien kunnen flinke jeuk veroorzaken bij je kat. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar als je ze op tijd bestrijdt niet gevaarlijk. Als je vlooien niet behandeld zal het ongemak voor je kat steeds groter worden. Ook kan bij langdurige blootstelling je kat bloedarmoede krijgen of een vlooienallergie ontwikkelen. Wanneer je je kat regelmatig buiten komt kun je eigenlijk niet voorkomen dat hij zo nu en dan vlooien oploopt. Hoe je kunt herkennen of je kat vlooien heeft en hoe je vlooien bestrijdt lees je hier.
Wat zijn vlooien
Vlooien zijn kleine parasieten die bloed zuigen om zich te voeden. Een beet van een vlo veroorzaakt jeuk. Met het bloed wat ze zuigen kan een vlo enkele honderden tot wel duizend eitjes leggen in de vacht van je kat. Deze eitjes zullen in verloop van tijd op de grond vallen waar ze uitkomen. De larven kruipen vaak weg naar donkere beschutte plekken zoals bladeren, kieren, vloerkleden of dekens. Na ongeveer 2-3 weken verpopt de larve. Een vlo kan zich dan direct ontpoppen tot vlo, maar ook tot wel 1,5 jaar in een rust-stadium in zijn cocon blijven. Wanneer de vlo een nieuwe gastheer waarneemt (d.m.v. beweging, warmte en CO2 concentratie) werkt hij zich uit zijn cocon en gaat hij naar de gastheer toe.
Vlooien herkennen
Omdat de beet van een vlo jeuk veroorzaakt zul je zien dat je kat zich veel meer gaat krabben. Ook kunnen katten zichzelf bijten om van je jeuk af te komen. Door de haren van de vacht van je kat opzij te doen kun je op zoek gaan naar vlooien en vlooienpoepjes. Een vlooienkam kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Deze kammen zijn er namelijk voor gemaakt dat de vlooienpoepjes hierop blijven liggen. De vlooienpoepjes zijn kleine zwartje stipjes. De poepjes geven een rode kleur af als ze met water in aanraking komen. Bij twijfel kun je ze dus op een nat keuken- of wc-papier leggen en kijken of ze rood kleuren.
Vlooien bestrijden
Als je hebt vastgesteld dat je kat vlooien heeft is het belangrijk dat je de vlooien gaat bestrijden. Er zijn verschillende anti-vlooienmiddelen voor katten beschikbaar. Wanneer je kat vlooien heeft is behandeling met anti-vlooienmiddel via een pipet in de nek het meest gebruikelijk. Je druppelt het middel in de nek van je kat omdat je kat hier moeilijk bij kan komen om het middel “schoon” te likken.
Bij een vlooienplaag is het ook van belang dat je de omgeving vlo vrij maakt. Hiervoor zijn speciale omgevingssprays beschikbaar. Ook veel stofzuigen helpt om een vlooienplaag te verminderen. Gooi wel direct na het stofzuigen de zak weg, want stofzuigen door de vlooien niet.
Als je kat vlooien heeft is het goed om je kat ook te behandelen tegen lintworm. Dit omdat vlooien eitjes van de lintworm bij kunnen dragen. Wanneer je kat een vlo opeet kan hij daardoor besmet raken met de lintworm.
Voorkomen je dat je kat vlooien krijgt
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom zijn er ook vlooienbanden verkrijgbaar die voorkomen dat je kat vlooien krijgt. De vlooienbanden bevatten een licht gif wat langzaam vrij komt. Omdat dit gif minder sterk is en langzaam wordt afgegeven is het geen oplossing als je kat al vlooien heeft. Wel helpt het te voorkomen dat je kat vlooien oploopt.
Tot slot
In dit artikel hebben we je tips gegeven over het herkennen en bestrijden voor vlooien. Echter kennen wij niet de situatie van jouw kat. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat jouw kat andere symptomen heeft of niet goed tegen bepaalde bestanddelen van bestrijdingsmiddelen kan. Neem bij twijfel daarom altijd contact op met je dierenarts. Vlooien zijn een veel voorkomend probleem waar dierenartsen je ook tips over kunnen geven.