Home » Aanschaf » Adopteer je een volwassen kat of koop je een kitten?

Adopteer je een volwassen kat of koop je een kitten?

Veel mensen die een kat willen denken daarbij aan een kitten. Kittens zijn natuurlijk super schattig en het kan gek lijken om een kat te nemen die eerder van iemand anders geweest is. Toch zijn er ook een aantal redenen om te kiezen voor een volwassen kat. Hieronder vind je informatie die kan helpen bij het kiezen tussen een kat of kitten.

Kitten

Kittens zijn natuurlijk ontzettend schattig om te zien en om mee te spelen. Een kitten is net nieuw op de wereld en moet alles nog leren. Het is als verzorger jouw taak om je kitten op te voeden en te leren hoe hij met mensen en andere katten om moet gaan (socialiseren). Het voordeel hiervan is dat je de opvoeding van je kat zelf in de hand hebt en weet dat je kat altijd goed behandeld is. Het nadeel is dat de opvoeding van een kitten veel tijd in beslag neemt. Als je je kitten niet of niet goed opvoedt kan dit tot gedragsproblemen lijden die op latere leeftijd lastig zijn te verhelpen.

Kittens houden ook erg van spelen. Ze spelen graag met mensen, maar ook met andere katten. Als je nog geen kat hebt zou je kunnen overwegen twee kittens te nemen zodat ze met elkaar kunnen spelen. Bij het spelen gebruiken kittens hun nagels. Ze weten simpelweg nog niet dat ze je hiermee pijn doen. Als je kleine kinderen is het misschien verstandiger om een volwassen kat te nemen.

Volwassen kat

Als je een volwassen kat wil adopteren is het belangrijk goed te kijken naar een kat die bij jouw past. In tegenstelling tot kittens is het karakter van een volwassen kat al grotendeels gevormd. Ook moet je kijken of jouw omgeving bij de kat past. Een kat die altijd gewend is geweest naar buiten te kunnen zal waarschijnlijk niet gelukkig zijn als binnenkat in een niet al te grote woning. Verder kan het van belang zijn of de kat met andere honden en (de drukte van) kleine kinderen om kan gaan. Daarnaast is het belangrijk om te weten of er eventuele medische of gedragsproblemen zijn, of de kat speciale voeding of medicatie nodig heeft en of de kat gecastreerd/gesteriliseerd is.

Het is dus belangrijk dat je je goed laat informeren over je kat. Als je een raskat zoekt zijn er rasverenigingen die kunnen bemiddelen bij herplaatsing, maar ook in het asiel zitten veel volwassen katten. De redenen dat een kat in het asiel komt zijn heel verschillend. Het is dan ook absoluut niet gezegd dat er iets mis is met katten uit het asiel. Er zijn veel redenen buiten de kat om waarom een kat naar het asiel wordt gebracht. Hierbij kun je denken aan samenwonen, verhuizen, allergieën of ziekte bij de eigenaar. Ook komen veel katten in het asiel terecht doordat ze gevonden worden, maar de eigenaar ze niet op komt halen. Een asiel kan je informatie geven over de aanwezige katten. Ook als het verleden niet bekend is kunnen de asielmedewerkers vaak wel de karaktereigenschappen op basis van het huidig gedrag inschatten.

Het is overigens een fabel dat je met een volwassen kat niet meer een band kunnen vormen met hun nieuwe eigenaar. De dankbaarheid bij het adopteren van een volwassen kat is vaak enorm. Een band opbouwen met een volwassen kat gaat doorgaans juist sneller dan met een kitten. Ook met katten van 10 jaar of ouder kun je nog een liefde volle band opbouwen die nog vele jaren zal duren.

Hoe verder

Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je kijken waar je je kat of kitten het best kunt kopen. Wil je een kitten? Lees dan ook waar je op moet letten bij het kopen van een kitten.

Deel of bewaar dit voor later via: