Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Sphynx: Een uniek en intrigerend kattenras

De Sphynx: Een uniek en intrigerend kattenras

Deze bijzondere kat onderscheidt zich van andere rassen door zijn unieke uiterlijk: een naaktkat met nauwelijks of geen vacht. Vaak denken mensen dat de Sphynx een hypo-allergene kat is, maar dit is niet per definitie waar (hierover meer bij unieke eigenschappen).

Maar de Sphynx is niet alleen opvallend qua uiterlijk, hij heeft ook een speciaal karakter en vraagt om specifieke verzorging. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de karaktereigenschappen, het uiterlijk en de verzorging van deze bijzondere kat, zodat je beter begrijpt wat het betekent om een Sphynx als huisdier te hebben.

Karakter

De Sphynx staat bekend om zijn unieke uiterlijk, maar ook om zijn speciale karakter. Over het algemeen worden Sphynx beschouwd als zeer sociale, speelse en aanhankelijke katten.

Ze zijn vaak erg nieuwsgierig en hebben een grote behoefte aan interactie met hun eigenaar en andere huisdieren. Ze kunnen gemakkelijk leren om trucjes te doen en zijn over het algemeen zeer intelligent. Sphynx hebben ook de reputatie erg vocaal te zijn en kunnen veel miauwen en kletsen.

Daarnaast zijn Sphynx ook erg gevoelig voor de emoties van hun eigenaar en kunnen ze erg aanhankelijk zijn als ze merken dat hun eigenaar zich verdrietig of gestrest voelt. Ze zijn vaak heel liefdevol en zullen graag bij hun eigenaar op schoot liggen of knuffelen.

Tot slot zijn Sphynx ook vaak erg actief en hebben ze veel energie. Ze zijn dol op spelen en kunnen gemakkelijk verveeld raken als ze niet voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen. Over het algemeen zijn Sphynx een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een sociale, aanhankelijke en speelse metgezel.

Uiterlijk van de Sphynx

De Sphynx is een middelgrote, kaal ogende kattenras met een uniek uiterlijk. Ze hebben een langwerpig en gespierd lichaam, met grote oren die ver uit elkaar staan en vaak naar voren gericht zijn. Hun huid is gerimpeld en plooibaar, waardoor ze er soms uit kunnen zien alsof ze veel te groot zijn voor hun lichaam. De kleur van hun huid kan variëren van roze tot zwart, afhankelijk van de individuele Sphynx.

Een Sphynx heeft grote ogen die vaak geel of groen zijn en kunnen variëren in vorm. Hun neus is recht en heeft soms wat rimpels eromheen. Sphynxen hebben geen vacht en hebben in plaats daarvan een dunne laag fijne donshaartjes over hun lichaam. Ze hebben ook vaak snorharen en wenkbrauwen, hoewel deze ook dunner en fijner zijn dan bij andere kattenrassen.

Sphynxen hebben lange slanke poten en grote voeten met tenen die soms lijken op die van een aap. Hun staart is lang en dun, met een pluim aan het uiteinde. Over het algemeen hebben Sphynxen een uniek en opvallend uiterlijk dat hen onderscheidt van andere kattenrassen.

Verzorging Sphynx

Ondanks dat Sphynx-katten geen vacht hebben, hebben ze wel specifieke verzorging nodig om hun huid gezond en schoon te houden. Sphynx-katten moeten regelmatig worden gewassen om hun huid te reinigen en overtollige oliën te verwijderen. Een bad ongeveer eens per week wordt meestal aanbevolen. Verder heeft de Sphynx een gevoelige huid die gemakkelijk kan uitdrogen. Er bestaan speciale huidverzorgingsproducten die zijn ontworpen voor katten zonder vacht.

In de winter heeft de Sphynx moeite om zich warm te houden. Je zult hem hierbij moeten helpen door te zorgen voor een warm plekje met een dekentje of in de buurt van de verwarming of kleding speciaal voor katten. In de zomer moet je opletten met de zon, omdat de Sphynx geen vacht heeft kan zijn huid makkelijk verbranden.

Wie denkt dat de Sphynx weinig verzorging nodig heeft omdat hij geen vacht heeft komt dus bedrogen uit. Juist door het ontbreken van de vacht heeft hij extra zorg nodig. Daarnaast is het zoals voor alle rassen belangrijk te zorgen voor goede voeding en tandverzorging.

Levensverwachting

Sphynxen hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 15 jaar.

Aanschaf

Kittens van de Sphynx zijn vaak te koop tussen de € 750 en € 1200, afhankelijk van het type kleur, bloedlijn en of ze geschikt zijn voor fokken of niet. Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden en zeker te zijn van een gezonde kitten met een goed karakter.

Gezondheidsrisico’s

De Sphynx als ras heeft een aantal nadelige eigenschappen doordat het een naaktkat is. Hieronder vind je de grootste gezondheidsrisico’s:

 • Warmteregulatie en zon: Eigenlijk is het ontbreken van de vacht van de Sphynx een erfelijke aandoening. Dit zorgt ervoor dat de Sphynx moeite heeft met warmte, kou en felle zon.
 • Ontbrekende snorharen: Sommige Sphynxen hebben geen snorharen. Dit is voor katten een ernstige handicap. De snorharen worden namelijk gebruikt voor het waarnemen van de omgeving en in de communicatie.
 • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Vraag of de ouders van de kittens zijn getest voor HCM, bij een aantal stambomen is dit al verplicht.
 • Malassezia dermatitis: Dit is een aandoening van de huid die wordt veroorzaakt door een overgroei van de gist Malassezia, die van nature op de huid voorkomt. Normaal gesproken veroorzaakt Malassezia geen problemen, maar als de gist zich te veel vermenigvuldigt, kan dit leiden tot huidontstekingen en irritatie. Door de afwijkende vacht heeft de Sphynx hier eerder last van. Een infectie is o.a. te behandelen met antischimmel crème of shampoo.

Zoals je hierboven kunt lezen heeft de Sphynx nogal te maken met nadelige gevolgen door zijn kaalheid. Denk er daarom goed over na voordat je besluit een kat van dit ras te kopen.

Geschiedenis

De Sphynx is waarschijnlijk niet de eerste naaktkat uit de geschiedenis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken stamt de Sphynx namelijk niet uit het oude Egypte, maar is pas in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw ontstaan in Canada. Van de Azteken is ook bekend dat zij naaktkatten hielden. Ondanks dat deze mutatie meerdere keren in de geschiedenis heeft plaats gevonden is de Sphynx wel het eerste kattenras wat speciaal gefokt is op deze eigenschap.

De eerste Sphynx-kat werd geboren in 1966 in Toronto, Canada, uit een zwarte en witte huiskat genaamd Elizabeth. Deze kat, Prune genaamd, werd teruggekruist met zijn moeder en produceerde meer haarloze kittens. Samen met enkele andere haarloze katten die later werden gevonden, vormde Prune de basis voor het fokken van de Sphynx. In de jaren zeventig werden ook in de Verenigde Staten en Europa haarloze katten ontdekt en gebruikt om het ras te verbeteren en de genenpoel te vergroten.

Unieke eigenschappen

 • Je zult het waarschijnlijk al wel gezien hebben: De Sphynx heeft geen vacht. Dit is de grote eigenschap die hem onderscheidt van andere rassen en wat zorgt voor zijn unieke uiterlijk.
 • De Sphynx heeft de naam een hypoallergene kat te zijn doordat hij geen vacht heeft. Vermoedelijk kunnen mensen allergisch zijn voor zowel de haren, als speeksel, als huidschilfers van katten. Het zou dus voor sommige mensen kunnen dat ze geen allergische reactie ervaren, maar ga hier niet zomaar van uit.

Standaardvereisten

De Sphynx is erkend als ras door vele organisaties, waaronder The International Cat Association (TICA). Volgens de standaard van TICA (The International Cat Association) moet de Sphynx de volgende kenmerken hebben:

 • Kop: middelgroot, gemodificeerde wig met afgeronde contouren, iets langer dan breed. De schedel is licht gerond met een vrij plat voorhoofd en uitstekende jukbeenderen. Sterke ronde snuit met duidelijke snorhaarkussentjes en stevige kin. In profiel een lichte tot matige verandering van richting bij de neusbrug. Enige mate van dons op de neusbrug. De nek is middellang, goed gespierd en rond, gebogen van de schouders tot de basis van de schedel. De nek is krachtig, vooral bij katers.
 • Oren: zeer groot. Breed aan de basis en open zonder binnenhaar. Rechtopstaand, niet laag of bovenop de kop geplaatst. Een kleine hoeveelheid haar is toegestaan op de onderste buitenranden en op de achterkant van het oor.
 • Ogen: groot, rond citroenvormig. Schuin naar de buitenste ooghoek. Iets meer dan een oogbreedte tussen de ogen.
 • Lichaam: middelgroot tot middellang in lengte. De borst is breed, kan neigen naar tonvormig. Buik is goed afgerond, met het uiterlijk alsof hij een grote maaltijd heeft gegeten, maar niet vet. Middelmatige botstructuur. Hard en gespierd, niet delicaat.
 • Poten en voeten: lengte in verhouding tot het lichaam. Achterpoten iets langer dan voorpoten. Voorpoten wijd uit elkaar geplaatst. Stevig en gespierd. Voeten middelgroot, ovaal van vorm met lange, slanke tenen. De voetzooltjes zijn dikker dan bij andere rassen, waardoor de kat de indruk wekt op “luchtkussentjes” te lopen. De tenen zijn erg lang, slank en prominent.
 • Staart: zwiepend, taps toelopend van lichaam tot punt (rattenstaart). Lengte in verhouding tot het lichaam. Een leeuwenstaart (plukje haar aan het uiteinde van de staart) is acceptabel.
 • Vacht: lijkt haarloos. Kan bedekt zijn met kort, fijn dons. Huid heeft suède-achtige textuur. Een gevoel van weerstand kan worden gevoeld bij het aaien van de huid van sommige katten. De huid is erg gerimpeld bij kittens. Volwassenen moeten zo veel mogelijk rimpels behouden, vooral op het hoofd, hoewel de rimpels niet zo uitgesproken moeten zijn dat ze de normale functies van de kat beïnvloeden.
 • Kleuren: alle kleuren en patronen zijn toegestaan.

Samenvatting

De Sphynx is een kattenras met een uniek uiterlijk, omdat ze naaktkatten zijn en geen vacht hebben. Ze hebben een speciaal karakter en worden beschouwd als zeer sociale, speelse en aanhankelijke katten. De verzorging van de Sphynx is anders dan andere katten, omdat ze regelmatig gewassen moeten worden en specifieke huidverzorgingsproducten nodig hebben. Sphynxen hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 15 jaar en kittens kosten tussen de € 750 en € 1200.

Deel of bewaar dit voor later via: