Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Ragdoll: Een Perfecte, Geduldige en Zachte Huisgenoot

De Ragdoll: Een Perfecte, Geduldige en Zachte Huisgenoot

De Ragdoll is een bijzonder kattenras dat bekend staat om zijn zachtaardige karakter en unieke uiterlijk. Deze prachtige katten zijn niet alleen vriendelijk en aanhankelijk, maar ook geduldig en speels, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als huisdier voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de Ragdoll, inclusief hun karakter en uiterlijk, veelvoorkomende gezondheidsproblemen, levensverwachting, aanschaf, geschiedenis en standaardvereisten. Lees verder om alles te ontdekken over deze perfecte, geduldige en zachte huisgenoot.

Karakter

De Ragdoll is over het algemeen een vriendelijke en ontspannen kat met een zachtaardig karakter. Ze staan erom bekend zeer aanhankelijk te zijn en genieten van de aandacht van hun menselijke metgezellen.

Ze zijn ook bekend om hun rustige en geduldige houding, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ragdolls zijn over het algemeen niet agressief en vermijden conflicten als dat mogelijk is.

Ragdolls zijn ook slimme katten en kunnen gemakkelijk worden getraind om bepaalde gedragingen uit te voeren, zoals het halen van een speeltje of het komen als ze worden geroepen.

Een ander kenmerk van de Ragdoll is dat ze vaak erg speels zijn, vooral als ze nog jong zijn. Ze vinden het leuk om met speeltjes te spelen en kunnen vaak speels zijn tot op hoge leeftijd.

Kortom, de Ragdoll is een zeer vriendelijke, liefdevolle en speelse kat met een ontspannen karakter dat zeer geschikt is voor gezinnen en als huisdier.

Uiterlijk

De Ragdoll is een grote en gespierde kat met een vrij zwaar en massief lichaam. Hun lichaam is over het algemeen lang en rechthoekig van vorm, met een brede borst en een stevige nek. Hun kop is wigvormig met een ronde snuit en grote, ronde ogen die meestal blauw zijn.

Een opvallend kenmerk van de Ragdoll is hun lange, zachte vacht, die zijdeachtig aanvoelt en bijzonder dicht is. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder seal, blauw, chocolate, lilac, rood, cream en tortie.

De Ragdoll heeft ook lange, pluizige oren die breed aan de basis zijn en afgerond aan de top. Hun poten zijn krachtig en middellang, met grote, ronde poten en lange tenen. De staart van de Ragdoll is lang en pluizig, en de algehele uitstraling van deze kat is die van een grote, elegante en majestueuze kat.

Een volwassen Ragdoll weegt gemiddeld tussen de 4-9 kg. De vouwtjes zijn aanzienlijk lichter dan de mannelijke Ragdolls.

Gezondheidsrisico’s

De Ragdoll is een relatief gezond ras en heeft weinig genetische aandoeningen. Zoals bij elk ras, is het belangrijk om regelmatige controles te houden bij de dierenarts en te zorgen voor een gezonde voeding. Aandoeningen die vaker voorkomen bij dit ras zijn HCM en PKD:

 • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Voor Ragdolls zijn er DNA tests beschikbaar die de aanleg voor HCM kunnen aantonen. Vraag of de ouders van de kittens zijn getest voor HCM, bij een aantal stambomen is dit al verplicht.
 • Polycystic kidney disease (PKD): Dit is een aandoening aan de nieren. PDK wordt veroorzaakt doordat er in blaasjes(cysten) in de nieren ontstaan. Door deze blaasjes gaan de nieren steeds slechter functioneren wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Een DNA-test kan aantonen of belangrijkste oorzaak (een mutatie in het PKD-1 gen) aanwezig is.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Ragdoll is rond de 12-15 jaar.

Aanschaf

Ragdoll kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries, de prijzen variëren meestal tussen € 950 en € 1300. Het is belangrijk om uit te kijken naar fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen. Het is ook aan te raden om de kitten te ontmoeten en te spelen met de ouders van de kitten om een idee te krijgen van hun karakter en gedrag.

Geschiedenis

De Ragdoll is een relatief jong kattenras dat zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten in de jaren zestig. De grondlegster van het ras was Ann Baker, een kattenfokster die een grote, langharige kat met een zachte persoonlijkheid wilde creëren.

De eerste kat in de geschiedenis van de Ragdoll was Josephine, een witte Angora-achtige poes die regelmatig nestjes kreeg. Volgens een legende veranderde haar karakter en vacht na een auto-ongeluk, waarbij ze werd behandeld door de universiteit. Haar kittens waren daarna opvallend lief, ontspannen en aanhankelijk. Baker nam enkele van deze kittens mee en begon haar eigen fokprogramma met Josephines nakomelingen.

Baker noemde haar nieuwe ras Ragdoll, wat lappenpop betekent, omdat de katten zich volledig lieten hangen als ze werden opgetild. Ze liet de naam Ragdoll registreren als handelsmerk en stelde strenge regels op voor de fokkers die bij haar aangesloten waren. Dit leidde tot onenigheid en afsplitsingen binnen de Ragdoll-gemeenschap. In 1975 werd de International Ragdoll Cat Association (IRCA) opgericht door Denny en Laura Dayton, die het ras wilden promoten en beschermen zonder de beperkingen van Baker. Zij waren ook verantwoordelijk voor de erkenning van de Ragdoll door verschillende kattenverenigingen, zoals de Cat Fanciers’ Association (CFA) in 1993.

De Ragdoll is sindsdien uitgegroeid tot een populair en geliefd kattenras over de hele wereld. Er zijn verschillende variëteiten ontstaan in kleur, patroon en vachtlengte. De traditionele Ragdoll heeft een pointed vacht met blauwe ogen, maar er zijn ook andere kleuren en oogkleuren mogelijk. De Ragdoll heeft ook een mink, sepia of solid variant, die een donkerder en intenser gekleurde vacht heeft. Daarnaast zijn er ook langharige Ragdolls, die Ragamuffins worden genoemd.

Unieke Eigenschappen

 • Ragdoll katten laten zich vaak volledig hangen wanneer ze worden opgetild. Hieraan hebben ze ook hun naam te danken.

Standaardvereisten

De International Cat Association (TICA) heeft de volgende standaardvereisten voor de Ragdoll:

 • Bouw: Medium tot grote, stevige en musculaire bouw met ronde lijnen.
 • De kop van de Ragdoll is groot en breed, met een gelijkzijdige wigvorm waar alle zijden even lang zijn.
 • De ogen zijn groot, levendig blauw en ovaal.
 • De oren zijn middelgroot, breed uit elkaar staand en matig naar buiten gericht. Het profiel is licht gebogen met een rechte neus en een sterke kin.
 • De vacht van de Ragdoll is matig lang met veel dekharen en weinig wollige ondervacht. Het valt soepel langs het lichaam. Een kraag wordt gewaardeerd. De vacht is kort op het gezicht, langer op de kraag, korter op de schouderbladen en langer naar de staart toe.
 • De poten van de Ragdoll zijn zwaar gebouwd, matig lang en met grote ronde voeten met pluimpjes tussen de tenen. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten.
 • De staart van de Ragdoll is lang met een volle pluim.
 • De kleuren van de Ragdoll zijn seal point, blue point, chocolate point, lilac point, red point of cream point; allemaal met of zonder witte patronen zoals bicolour of mitted.

Samenvatting

De Ragdoll is een vriendelijke en zachtaardige kat met een geduldige houding en een speelse persoonlijkheid. Ze zijn gemakkelijk te trainen en vinden het leuk om met speeltjes te spelen. Het ras heeft een uniek uiterlijk met een lang, dicht, zijdezacht vacht en ronde, blauwe ogen. Hun lichaam is gespierd en massief en hun staart is lang en pluizig. Ragdolls hebben over het algemeen weinig genetische aandoeningen, hoewel Hypertrophic Cardiomyopathie (HCM) en Polycystic Kidney Disease (PKD) kunnen voorkomen. De levensverwachting van Ragdolls is ongeveer 12-15 jaar. Als je een Ragdoll wilt kopen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkoopt en om de kitten en de ouders te ontmoeten om hun karakter en gedrag te evalueren. Het ras is relatief jong en werd in de jaren zestig in de Verenigde Staten ontwikkeld door Ann Baker.

Deel of bewaar dit voor later via: