Is je kat krols? Lees hier alles over krolse katten
In dit artikel gaan we het hebben over krolse katten en hun gedrag. Veel katteneigenaren zullen het wel herkennen: het moment dat hun poes begint te miauwen en te rollen op de grond, en onrustig door het huis loopt. Dit kan een teken zijn dat de kat krols is.
Krolsheid is een natuurlijk fenomeen dat voorkomt bij vrouwelijke katten. Het is een fase in de reproductiecyclus van de kat en kan gepaard gaan met gedragsveranderingen. In deze periode is de kat extra vruchtbaar en zal ze alles in het werk stellen om een partner te vinden.
In dit artikel zullen we daarom dieper ingaan op de oorzaken en symptomen van krolsheid en bespreken we tips en adviezen om het gedrag van je krolse kat te begrijpen en eventueel te verminderen.
Wat is krolsheid en wat zijn de oorzaken?
Krolsheid is de periode waarin een vrouwelijke kat klaar is om te paren. Dit betekent dat ze op zoek gaat naar een mannetje en zich klaarmaakt voor de voortplanting. Tijdens deze periode produceert de kat hormonen die ervoor zorgen dat haar voortplantingsorganen zich klaarmaken voor de paring.
De oorzaken van krolsheid zijn voornamelijk hormonaal van aard. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer een kat in de vruchtbare leeftijd komt, zal ze oestrogeen produceren. Dit hormoon zorgt ervoor dat de voortplantingsorganen van de kat zich klaarmaken voor de voortplanting.
De duur van de krolsheid kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Als de kat niet wordt gedekt, zal de krolsheid uiteindelijk vanzelf overgaan. Dit kan echter wel gepaard gaan met enige overlast voor de eigenaar, zoals miauwen en onrustig gedrag.
Krolsheid is geen ziekte of aandoening is maar een natuurlijk proces is in het leven van een kat. Echter kan het wel vervelend zijn voor de eigenaar en het kan resulteren in ongewenst gedrag van de kat. In de volgende secties zullen we ingaan op de symptomen en gedragingen van krolse katten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
De Symptomen: Gedragsveranderingen van een krolse kat
Als katteneigenaar is het belangrijk om de symptomen van krolsheid te herkennen, zodat je weet wat er aan de hand is met je kat en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Hieronder staan enkele symptomen van een krolse kat:
- Miauwen/Roepen: Een van de meest opvallende symptomen van een krolse kat is miauwen. Krolse katten kunnen extreem luid en aanhoudend miauwen/roepen, vooral ‘s nachts. Dit miauwen is bedoeld om mannelijke katten aan te trekken maar kan vervelend zijn voor de eigenaar.
- Rollen: Krolse katten kunnen zich over de vloer rollen en hun rug krullen om hun geslachtsdelen te tonen. Dit is ook bedoeld om mannelijke katten aan te trekken.
- Sprongen: Je kat kan ook gaan springen en zich vreemd gedragen als ze krols is. Dit kan omvatten het aanbieden van haar achterkant aan mannelijke katten of het maken van vreemde bewegingen met haar staart.
- Kwijlen: Krolse katten kunnen meer kwijlen dan normaal, vooral als ze een mannelijke kat ruiken.
- Geslachtsdelen: Krolse katten kunnen hun geslachtsdelen vaker likken en schoonmaken dan normaal.
- Rusteloosheid: Krolse katten zijn vaak onrustig en kunnen meer bewegen dan normaal.
- Veranderingen in eetlust: Sommige krolse katten hebben een verhoogde eetlust, terwijl andere juist minder eten.
- Markeringen: Je kat kan ook gaan sproeien als ze krols is. Dit is een manier om mannelijke katten te laten weten dat ze vruchtbaar is en op zoek is naar een partner.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle krolse katten alle symptomen vertonen. Sommige katten zijn stiller dan andere, terwijl andere meer bewegen dan normaal. Daarnaast kan de duur van de krolsheid variëren van enkele dagen tot enkele weken. Het is dus belangrijk om de symptomen van je eigen kat te herkennen en hierop in te spelen. In de volgende sectie bespreken we hoe je het gedrag van een krolse kat het beste kunt aanpakken.
Hoe klinkt een krolse kat?
Zoals eerder genoemd kan een poes gaan roepen of miauwen als ze krols is. Dit is een heel typisch geluid wat maar lastig te omschrijven is. Maar als je dit yotube filmpje bekijkt zul je het geluid ongetwijfeld direct herkennen.
Wat kun je doen om je krolse kat te helpen?
Nu je meer weet over het krolse gedrag van katten, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om je krolse kat te helpen en de situatie wat dragelijker te maken. Hier zijn enkele tips die je kunt proberen:
Houd je kat binnen
Een krolse kat kan verleid worden om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar een partner. Dit kan leiden tot ongewenste zwangerschappen, gevechten met andere katten en zelfs ongelukken. Het is dus het beste om je krolse kat binnen te houden, vooral als je geen plannen hebt om haar te laten paren.
Geef je kat extra aandacht
Krolse katten hebben vaak extra behoefte aan aandacht en knuffels. Probeer daarom wat meer tijd vrij te maken voor je kat en geef haar wat extra liefde en aandacht. Speel met haar, borstel haar vacht en geef haar af en toe wat lekkers om haar te verwennen.
Zorg voor afleiding
Een krolse kat kan zich behoorlijk vervelen als ze niet kan paren. Zorg daarom voor voldoende afleiding, zoals speeltjes en krabpalen. Hiermee kan ze haar energie kwijt en voorkom je dat ze zich gaat vervelen en onrustig wordt.
Gebruik een feromoonverdamper
Een feromoonverdamper kan helpen om je krolse kat wat rustiger te maken. Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen die katten produceren om te communiceren met andere katten. Een feromoonverdamper bootst deze geurstoffen na en kan helpen om de stress van je kat te verminderen.
Overweeg sterilisatie
Als je niet van plan bent om je kat te laten fokken, kan sterilisatie een goede optie zijn. Hierbij worden de eierstokken van de kat verwijderd, waardoor ze niet meer krols zal worden en ook niet meer zwanger kan worden. Bovendien heeft sterilisatie nog andere voordelen, zoals het verminderen van de kans op baarmoederontsteking en het voorkomen van kanker.
Conclusie
Krolse katten kunnen soms een uitdaging zijn, vooral als je niet begrijpt wat er aan de hand is. Het gedrag van krolse katten is een natuurlijk en gezond onderdeel is van hun voortplantingscyclus. Door aandacht te besteden aan hun gedrag en hen de nodige zorg en aandacht te geven, kunnen je je katten helpen zich comfortabel en veilig te voelen tijdens deze periode.
Als je niet van plan bent te fokken met je kat is sterilisatie is een effectieve manier om het krolse gedrag voorkomen of verminderen. Het kan niet alleen helpen om ongewenste nestjes te voorkomen, maar ook om de algehele gezondheid en welzijn van katten te verbeteren.
En vergeet niet, als je ooit vragen of zorgen hebt over het gedrag van je kat, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dierenarts of kattengedragsspecialist voor advies.