Home » Kattenvoeding » Biologisch kattenvoer onder de loep: Een Interview met Yarrah

Kattenvoeding

Biologisch kattenvoer onder de loep: Een Interview met Yarrah

kat op boerderij terrein

Biologisch kattenvoer is de afgelopen jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan, gedreven door de groeiende bezorgdheid over de kwaliteit van huisdiervoeding. Eigenaren worden zich bewuster van wat hun katten eten en beschouwen biologisch voer als een gezondere keuze. Maar wat weten we eigenlijk over biologisch kattenvoer? Wat maakt een voer biologisch en waar moet kattenvoer aan voldoen om als biologisch gecertificeerd te worden?

Om hier achter te komen interviewden we Adriette, een expert in de wereld van biologische kattenvoeding met maar liefst 13 jaar ervaring bij Yarrah. Adriette deelt haar uitgebreide kennis over de producten en geeft inzicht in de voordelen van biologisch kattenvoer voor zowel huisdieren als het milieu.

Hieronder lees je het verhaal achter Yarrah, de unieke ingrediënten van hun biologische kattenvoer, en hoe het bedrijf streeft naar duurzaamheid en bewuste keuzes.

Achtergrond van Yarrah

Kunt u ons meer vertellen over het ontstaan van Yarrah en wat de drijfveer was om biologisch kattenvoer te produceren?

In eerste instantie is Yarrah begonnen met hondenvoer, omdat de oprichter zelf een hond had. Deze meneer voelde zich beter toen hij biologisch ging eten en wilde dit ook voor zijn hond: dit was in 1992 de inspiratie voor het oprichten van Yarrah. Maar wanneer je iets doet voor een hond, hoor je ook iets te doen voor een kat; dus deze voeding volgde spoedig. Het bleek al snel dat niet alleen wij, maar ook honden en katten het gewoon beter doen op ‘schone’ voeding. Geen pesticiden, GMO of hormonen in de gebruikte ingrediënten en vooral geen gebruik van
geur-, kleur- en smaakstoffen. Je kan het ook zien: de vachten van katten die onze voeding krijgen zijn superzacht en glanzend.

Ingrediënten biologisch kattenvoer

Kunt u ons meer vertellen over de specifieke ingrediënten die worden gebruikt in Yarrah’s biologische kattenvoer? Zijn deze ingrediënten anders dan die in conventioneel kattenvoer?

Een volmondig: ja!
Een belangrijk ingrediënt voor onze voeding is het vlees. Bij ons komt het van biologisch gehouden dieren, die ook zelf alleen biologisch voedsel hebben gehad. Onze voeding is daarmee vrij van sporen van pesticiden e.d. Wanneer deze dieren uiteindelijk worden geslacht, na een langer leven in betere omstandigheden, is dit in eerste instantie voor menselijke consumptie. Maar, er blijft zoveel over mèt voedingswaarde. Denk aan: het orgaanvlees, bomvol met eiwitten; de botten, vaak achtergelaten met een laagje vlees. Trouwens die botten gebruiken wij ook als een natuurlijke bron van calcium, goed voor het gebit en het skelet. Het mooie is ook dat er geen dier sterft voor een ander dier en dat alles wat bruikbaar is, daadwerkelijk gebruikt wordt; uit respect voor het productiedier.
Delen zonder voedingswaarde, zoals koppen, poten en verenmeel, worden niet gebruikt. Ik durf niet te zeggen of dat bij conventioneel kattenvoer ook het geval is…?

Hoe zorgt Yarrah ervoor dat de gebruikte ingrediënten biologisch zijn? Wat zijn de criteria waaraan deze ingrediënten moeten voldoen? Zijn er bijvoorbeeld certificeringen of keurmerken die de ingrediënten moeten hebben?

Voordat je een voeding biologisch mag noemen, moet het voldoen aan veel eisen. Om dit te waarborgen zijn er verschillende certificaten in het leven geroepen. Om te beginnen: de ingrediënten, deze moeten zijn gecertificeerd. Zo ook het slachthuis, het transport en opslag. Gecertificeerd betekent gecontroleerd. Wij worden gecontroleerd door SKAL (stichting keurmerk alternatieve landbouw, hier dien je als biologisch bedrijf geregistreerd te zijn) en wij controleren op onze beurt de toeleveranciers en alle schakels, die betrokken zijn bij het productieproces en het transport.

Kunnen huisdiereigenaren ergens specifieke informatie vinden over de herkomst van de ingrediënten die in Yarrah’s producten worden gebruikt, bijvoorbeeld op de website of verpakkingen?

Zowel op onze verpakkingen als op onze website zijn verschillende certificaten aangegeven. Meer uitleg wordt gegeven op onze website. Ook wanneer onze kwaliteitsmanager een leverancier heeft gecontroleerd, is hierover een verslag terug te vinden op onze website.

Voedingswaarden van biologisch kattenvoer

Zijn er specifieke voedingsstoffen waar Yarrah bijzondere nadruk op legt in hun kattenvoerformules

Voeding hoort te zijn uitgebalanceerd. Dit betekent dat eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen zich in de voeding bevinden. Misschien is de allerbelangrijkste eiwit, maar het gaat uiteindelijk om de balans.

Bij vegetarisch kattenvoer bestaat er een risico op een voedingstekort en kan het slim zijn om voedingssupplementen toe te voegen. Zijn er aanvullende voedingssupplementen die katteneigenaren moeten overwegen bij het voeren van biologisch kattenvoer?

Nee, al onze voedingen zijn complete voedingen. Dit betekent dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden zich in de voeding bevinden. Het extra toevoegen van voedingssupplementen kan juist de balans in onze voeding verstoren.

Hoe zorgt Yarrah ervoor dat het biologische kattenvoer alle essentiële voedingsstoffen bevat die katten nodig hebben voor een gezond leven?

Wij ontwikkelen een receptuur en controleren de voedingsstoffen. Dan volgt er een controle door een onafhankelijke diervoedingsspecialist. Vervolgens is er nog een controle door de nutritionist bij de producent. Na deze 3 controles, gaat het naar SKAL, die controleert of de voeding aan de biologische eisen voldoet. Pas daarna, wordt de receptuur daadwerkelijk ingezet voor een nieuw product.

Productie & Duurzaamheid van biologisch kattenvoer

Kunt u iets vertellen over de productieprocessen die worden gebruikt om biologisch kattenvoer te maken? Zijn er naast de ingrediënten ook verschillen in het proces vergeleken met conventioneel kattenvoer?
De uiteindelijke productielocatie is hetzelfde, maar het voortraject is heel anders. Onze ingrediënten komen van gecertificeerde (dus gecontroleerde) biologische leveranciers.

Wat zijn enkele van de uitdagingen bij het produceren van biologisch kattenvoer? Hoe gaat Yarrah om met deze uitdagingen?

De grootste uitdaging is: hoe houden we onze voeding smakelijk genoeg voor een kat? Deze eet immers met zijn neus en wij gebruiken geen chemische geurstoffen. Als geurversterker gebruiken wij biergist. Verder maken wij onze brokken extra smakelijk door baobab. Zo moeten wij vaker creatief zijn en gebruiken wij kruiden in plaats van synthetische toevoegingen. Bijvoorbeeld brandnetel als ontstekingsremmer en als bron van vele vitamines. Zeewier wordt toegevoegd als bron van vitamines A, D en E en omega 3.

Speelt duurzaamheid ook een rol in de productie, het vervoer en de verpakking van Yarrah’s kattenvoer?

Zeker, wij willen onze footprint zo klein mogelijk hebben en nog meer maken. Wij werken er voortdurend aan om te zoeken naar verpakkingen die zo goed mogelijk composteerbaar zijn. Transport en productie zijn uitbesteed en zodoende moeilijker te beïnvloeden.

Zijn er initiatieven of samenwerkingen waar Yarrah bij betrokken is om bewustwording te creëren over biologische voeding en duurzaamheid in het algemeen?

Ja, zo doen wij gastlessen op scholen en geven wij voorlichting aan dierenartsen. Verder door middel van blogs, over onze voeding en het milieu.

Welke stappen onderneemt Yarrah om duurzame landbouwpraktijken te ondersteunen en een positieve impact op het milieu te hebben?

Eigenlijk doen wij dit al doordat wij biologische ingrediënten af te nemen. Hiermee verhogen wij de vraag en ondersteunen wij de biologische (landbouw)aanbieders.

Voordelen van biologisch kattenvoer en bewustwording

Zijn de voordelen van biologisch kattenvoer puur op het milieu gericht of zijn er ook voordelen voor katten die biologisch voedsel eten?

Wanneer jouw kat gevoelig is en snel last heeft van een allergie, kan onze voeding zeker helpen. Immers veel allergieën en intoleranties worden getriggerd door chemische toevoegingen. Ook horen we vaak van onze trouwe klanten dat de vacht van Poes erg mooi is. Dus, behalve voor het milieu heeft het ook voor Poes zeker voordelen.

Hoe informeert Yarrah consumenten over de voordelen van biologisch kattenvoer en de verschillen ten opzichte van conventioneel kattenvoer?

Wij proberen onze consumenten via blogs op onze website te informeren wat betreft de voordelen van biologische voeding.

Hoe reageert de markt op biologisch kattenvoer? Ziet u een groeiende vraag naar biologische huisdierenvoeding?

Sinds de jaren 90 hebben een sterke groei gezien. Veel mensen zijn zich nu meer bewust van wat ze eten en willen ook voor hun dier alleen het beste. Nu zien wij een stabilisatie, wellicht door de gestegen prijzen.

Toekomst van Yarrah

Zijn er plannen voor nieuwe ontwikkelingen of producten binnen het assortiment van biologisch kattenvoer van Yarrah?

Wij zijn altijd bezig om ons assortiment verder uit te breiden en luisteren daarbij naar waar de markt om vraagt. Zo is de vraag naar vegetarisch kattenvoer groot, maar voordat wij deze voeding op de markt gaan brengen moeten we 100% zeker zijn dat de receptuur goed is uitgebalanceerd. Doordat de interesse in biologische producten is toegenomen, zijn er ook steeds meer biologische mogelijkheden.

Hoe ziet Yarrah de toekomst van biologisch kattenvoer in het algemeen?

Als zeer positief. Zeker met de huidige klimaatveranderingen, worden mensen zich steeds meer bewust van wat wij het milieu hebben aangedaan en zullen bewuster gaan leven. Biologisch voedsel hoort bij deze bewustere levensstijl. Honden en katten worden steeds meer gezien als leden van het gezin, dus wanneer je biologisch kiest voor jezelf dan hoor je dat ook voor hen te doen. Immers, door je dier conventioneel te voeden houd je ook de bio industrie in stand.

Afsluiting

Tot slot, wat is het belangrijkste bericht dat Yarrah aan consumenten wil overbrengen over biologisch kattenvoer en de voordelen van het voeren van biologisch voedsel aan hun huisdieren?

Wederom de keuze om bewust te leven en te eten. Daarbij houdt Yarrah niet alleen rekening met de belangen van onze huisdieren, maar ook met de belangen van de productiedieren en met de belangen van onze planeet.

Ben jij naar aanleiding van het interview nieuwsgierig geworden naar het voer van Yarrah? Op Yarrah.com vind je meer informatie over hun voer. In onze overzichten van droogvoer en natvoer kun je de beoordelingen van voedingswaarden en ingrediënten vinden.

Deel of bewaar dit voor later via:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *