Home » Verzorging » Nagels knippen: Hoe knip je de nagels van je kat

Hoe nagels te knippen bij een kat

Nagels knippen: Hoe knip je de nagels van je kat

Katten hebben meestal 18 nagels, de voorpoten hebben er elk 5 en de achterpoten 4. De meeste katteneigenaren hebben echter nog nooit een nagel bij hun kat geknipt. Gelukkig is dit bij de meeste katten ook niet nodig en kan de kat zelf zijn nagels in goede conditie houden.

Hoe vaak moet je de nagels van je kat knippen

Meestal hoef je niet de nagels van je kat te knippen. Wanneer je kat veel buitenloop slijten de nagels op ruwe oppervlakten. Ook als de kat een krabpaal heeft en voldoende actief is kan hij zijn nagels prima zelf bijhouden.

Toch kan het voorkomen dat je kat (bijvoorbeeld door ouderdom) niet zelf meer zijn nagels bijhoudt of bij kan houden. Het is goed je kat te helpen door zijn nagels te knippen als je ziet dat je kat hier last van heeft. Hiermee voorkom je dat de nagels van je kat gaan ingroeien en er wondjes en ontstekingen ontstaan. Wanneer je kat vaak in stof of andere materialen blijft haken of als je de nagels op de vloer hoort tikken tijdens het lopen is het goed om de nagels van je kat te controleren. Wanneer je kat zijn nagels ingetrokken (meestal in rust) heeft mogen de nagels niet meer zichtbaar zijn. Je kunt ook de pootjes van je kat in je hand pakken en zachtjes op de kussentjes drukken komen de nagels naar buiten en kun je ze goed bekijken.

Wat heb je nodig om de nagels van je kat te knippen?

Voor het knippen van de nagels van je kat is een speciale nagelschaar voor katten het handigst. Deze scharen zijn speciaal bedoeld voor de ronde nagels van katten. Gebruik geen schaar of kniptang voor mensen, deze zijn bedoeld voor platte nagels en hiermee kun je je kat makkelijk pijn doen en de nagels beschadigen. Als je kat het niet erg vindt dat je met zijn nagels bezig bent en er het geduld voor heeft kun je de nagels ook met een vijl bijhouden.

Hoe knip je de nagels bij een kat

  • Zorg dat je kat fijn zit of ligt en je goed bij de pootjes kunt. Als je kat het niet fijn vindt als zijn nagels geknipt worden is het handig als er iemand bij is die helpt. Iemand die de kat kan vasthouden tijdens het knippen van de nagels.
  • Pak een pootje vast met je duim bovenop en je vingers onder de voetkussentjes.
  • Druk voorzichtig op de nagel die je wilt knippen, deze komt nu goed tevoorschijn. Kijk goed waar je moet knippen. Het is belangrijk dat je niet in het levende deel (“het leven”) van de nagel knipt want dat doet pijn en de nagel gaat bloeden. Bij zwarte nageltjes kun je lastig zien waar het levende deel begint. Je kunt dan de nagels wat langer laten of eerste zachtjes te drukken zodat je kat zijn pootje kan terugtrekken als hij het voelt.
  • Plaats de schaar recht op de nagel zodat dat de schaar boven en onder op de nagel drukt. Als de schaar op de zijkanten van de nagel drukt bij het knippen kan deze splijten. Zet de schaar ook zo haaks mogelijk op de nagel.
  • Knip de nagel en ga verder met de volgende. Vergeet hierbij niet de duimen van de voorpootjes van de kat.
Waar knippen nagel

Wat als je de nagel van je kat te kort geknipt hebt

Wanneer je de nagel van je kat te kort geknipt hebt kan dit best flink bloeden en dit kan best wel schrikken zijn. Er zijn veel verschillende tips over wat te doen als je in het leven van de nagel geknipt hebt. Van dichtschroeien met een heet mes tot helemaal niks doen. Zelf denk ik dat dichtschroeien alleen maar meer stress geeft. Wanneer je kat relatief rustig blijft zitten kun je er met een handdoek een beetje druk op houden. Wanneer je kat stress heeft kun je hem het beste even laten, een hoge hartslag en bloeddruk helpen namelijk niet bij het stoppen van het bloeden. Kijk na 5 minuten even, waarschijnlijk is het bloeden dan namelijk vanzelf gestopt. Blijft het pootje bloeden, dan kun je best even advies vragen aan je dierenarts.

De nagels door de dierenarts laten knippen

Wanneer je het lastig vindt om de nagels van je kat te knippen of als de nagels van je kat lastig te knippen zijn, kun je ook de nagels bij de dierenarts laten knippen. De kosten hiervoor liggen vaak tussen de 5 en 15 euro, maar hoeveel het knippen van de nagels precies kost kan per dierenarts verschillen. Houd er wel rekening mee dat een bezoek aan de dierenarts je kat extra stress kan geven. Dat kan natuurlijk ook gelden voor het zelf knippen van de nagels, dus dat is een afweging die je zelf voor jou situatie moet maken.

Deel of bewaar dit voor later via: