Home » Gezondheid » Je kat een pil geven: De beste manier om je kat een pil te geven

Kat een pil geven

Je kat een pil geven: De beste manier om je kat een pil te geven

Je kat een pil geven kan een flinke opgave zijn. Vaak lukt het de eerste keer nog wel om je kat gedwongen een pil te geven, maar heeft hij al snel in de gaten wat hem boven het hoofd hangt. Hier lees je welke manieren er zijn om je kat een pil te geven op een voor jullie beiden zo aangenaam mogelijke manier.

Voor de gek houden

De beste manier is natuurlijk als je kat “vrijwillig” de pil opeet. Hiermee voorkom je een hoop stress bij je kat en zorg je ervoor dat het geen strijd wordt om het pilletje te geven.

Pil geven samen met brokjes of snoepjes

Sommige katten kun je een pil geven door ze te laten focussen op hun brokjes of snoepjes. Als ze helemaal gefixeerd zijn op het volgende snoepje kun je de pil neerleggen. Met wat geluk eet je kat de pil op en heeft hij bij het volgende snoepje niet eens in de gaten dat hij de pil op heeft. Dit werkt overigens alleen bij gulzige katten.

Pil geven door hem te verstoppen

Grote kans dat je kat het verschil tussen een snoepje en een pilletje echt wel kent. Om je kat toch een pil te geven kun je deze verstoppen in wat lekkers. Je kunt de pil bijvoorbeeld verstoppen in wat boter, smeerkaas, smeerworst of paté. Er is ook een speciaal deeg, de easypil te koop wat speciaal gemaakt is om om een pil te kunnen kneden. Eén zakje bevat genoeg voor meerdere keren een pil geven.

Pil mengen met wat lekkers

Als je de pil kunt fijnmalen kun je deze ook verstoppen in wat lekkers met een sterke smaak. Hiervoor kun je bijvoorbeeld natvoer, kattenmelk, smeerkaas of een beetje tonijn op water uit blik gebruiken.

Je kat gedwongen een pil geven

Deze methodes hebben natuurlijk niet de voorkeur, omdat ze je kat wel wat stress kunnen bezorgen. Echter lukt het simpelweg niet om sommige fijnproevers om de tuin te leiden of wil je kat om een andere reden het voedsel met de pil niet eten.

De pil met de hand in de kat zijn bekje doen

  1. Stap een is het op een rustige manier te pakken krijgen van je kat. Hierbij is het slim om de pil al eerder uit zijn verpakking te halen of (als je met zijn tweeën bent) juist pas als je de kat opgetild hebt. Probeer vervolgens je kat een beetje gerust te stellen door hem te aaien en wikkel hem (als je alleen bent) in een handdoek zodat hij niet makkelijk weg kan schieten.
  2. Pak met je linkerhand (als je rechtshandig bent) het kopje van je kat van boven vast bij de jukbeenderen en laat je kat een beet til het hoofdje een beetje omhoog. Als je dit goed doet zie je de bek al een beetje openvallen.
  3. Pak met je andere hand de pil tussen duim en wijsvinger en duw met je middelvinger de bek een beetje open. Zo kun je de pil makkelijk in zijn bekje gooien.
  4. Doe vervolgens het bekje van je kat dicht en wrijf over zijn keel of blaas over zijn neus zodat hij het pilletje doorslikt.

De pil met een pillenschieter geven

Als je kat zich hierbij heftig verzet kan het zo zijn dat het niet lukt met de hand de pil in zijn bekje te krijgen of de pil te laten doorslikken. In dat geval kan een pillenschieter een oplossing zijn. Hiermee schiet je het pilletje met wat water achter in zijn kil zodat je kat deze wel door moet slikken.

Tot slot

Het geven van een pil aan je kat kan een flinke opgave zijn. Het is belangrijk om de ervaring voor je kat zo aangenaam mogelijk te maken, zeker wanneer je nog vaker een pil moet geven.

Deel of bewaar dit voor later via: