Home » Voeding » Rauw kattenvoer: De voordelen en risico’s van BARF, KVV en NRV

Rauw kattenvoer: De voordelen en risico’s van BARF, KVV en NRV

De laatste jaren is er veel discussie over de voordelen en risico’s van rauw voer voor katten. Sommige eigenaren zweren bij een rauw dieet voor hun katten, terwijl anderen de gevaren ervan benadrukken. Als katteneigenaar vraag je je misschien af of een rauw dieet geschikt is voor jouw katm en wat de voor- en nadelen zijn van deze voedingskeuze. In dit artikel bespreken we de wetenschap achter rauw voer voor katten. We zullen de mogelijke risico’s en voordelen bespreken en alternatieven voor een rauw dieet bespreken. Daarnaast zullen we ook de verschillende termen die worden gebruikt om rauw voer voor katten te beschrijven, zoals BARF, KVV en NRV, uitleggen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over wat het beste voer is voor jouw kat.

Wat is BARF, KVV en NRV

BARF, KVV, en NRV zijn allemaal termen die verwijzen naar verschillende vormen van rauw voer voor katten. Hoewel ze allemaal gebaseerd zijn op het idee dat katten van nature vleesetende dieren zijn en een dieet van onbewerkt rauw voer nodig hebben om gezond te blijven, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze drie.

Barf

BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food of Bones and Raw Food. Het BARF-dieet is gebaseerd op het idee dat katten in het wild een gevarieerd dieet eten van verschillende soorten prooidieren, en dat het BARF-dieet deze variëteit zou moeten nabootsen. Wanneer je je kat BARF wil voeren houdt dat in dat je zelf het dieet samenstelt. Je gaat dus zelf een goede verhouding maken van spiervlees, orgaanvlees, bot en eventueel kleine hoeveelheden groente en fruit. Bij deze manier van voeren is het belangrijk dat je echt goed onderzoek doet naar de juiste samenstelling. Ook kun je gebruik maken van rekenhulpen over dit onderwerp.

KVV (Kant-en-klaar Vers Vlees)

KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees. Het KVV-dieet voor katten bestaat uit rauw vlees, organen en botten. Het is bedoeld om een gemakkelijk alternatief te bieden voor het zelf samenstellen van het voer. KVV is door de fabriekant al samengesteld en verwerkt en kan direct aan je kat gegeven worden. Net zoals bij ander voer is de fabrikant verplicht aan te geven of het om een compleet of aanvullend voer gaat. Een compleet voer moet aan bepaalde eisen voldoen, zodat het alle voedingsstoffen bevat die katten nodig hebben. Wanneer je enkel aanvullend voer geeft zal je kat voedingstoffen missen. KVV is eenvoudiger dan het zelf samenstellen en is daardoor populairder bij kattenbezitters dan de andere methodes.

NRF: Natuurlijk Rauw Voer

NRV staat voor Natuurlijk Rauw Voer. Dit dieet lijkt op BARF, maar bestaat alleen uit volledige prooidieren. Hierbij kun je denken aan muizen, kuikens of ander gevogelte, vissen en andere prooidieren die katten in de natuur tegen kunnen komen. Deze manier van voeren is nog ingewikkelder dan de BARF methode. Ook hierbij is het belangrijk uitgebreid onderzoek te doen om voedingstekorten te voorkomen (zie nadelen).

Voordelen van rauw voer

Het geven van rauw voer is duurder en brengt meer risico’s mee dan het voeren van natvoer of droogvoer. Hieronder vind je de vaak genoemde voordelen van het geven van rauw voer. Voor deze claims bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing.1,2

 1. Verbeterde voedingswaarde: Rauw voer kan meer natuurlijke voedingsstoffen en enzymen bevatten dan verwerkt voedsel, omdat het niet is blootgesteld aan hoge temperaturen die deze kunnen vernietigen. Dit kan resulteren in een betere spijsvertering en een betere opname van voedingsstoffen.
 2. Betere spijsvertering: Rauw voer bevat enzymen die de spijsvertering van katten bevorderen. Het helpt ook bij het behoud van een gezonde darmflora, wat kan helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals diarree en obstipatie.
 3. Gezonde huid en vacht: Rauw voer bevat essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen die de gezondheid van de huid en vacht van katten bevorderen. Dit kan helpen bij het verminderen van huidproblemen zoals jeuk en schilfering.
 4. Verbeterde immuniteit: Rauw voer bevat voedingsstoffen die het immuunsysteem van katten ondersteunen, zoals vitamine A, vitamine E en zink. Dit kan helpen bij het verminderen van de incidentie van infecties en ziekten.
 5. Tandheelkundige voordelen: Het kauwen op rauw voer helpt bij het reinigen van de tanden van katten en kan helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesaandoeningen.
 6. Minder kans op obesitas: Rauw voer voor katten bevat minder koolhydraten en meer eiwitten, wat kan helpen bij het verminderen van de kans op obesitas bij katten.

Nogmaals willen we benadrukken we geen onderzoeken gevonden hebben die bovenstaande claims wetenschappelijk onderbouwen. We hebben enkel een onderzoek gevonden waarin deze claims door katteneigenaren die rauw voer geven vaak genoemd worden1. Hiermee zeggen we overigens ook niet dat deze claims per definitie onwaar zijn.

Nadelen van rauw voer

Er zijn verschillende mogelijke nadelen aan het voeren van rauw voer aan huisdieren, waaronder:

 1. Hygiene risico’s: Rauw vlees kan besmet zijn met ziekteverwekkers. Katten kunnen besmet raken met Salmonella, Listeria, E. coli en andere bacteriën door het eten van rauw vlees. Deze bacteriën kunnen zowel bij de kat als bij mensen die in contact komen met het voer tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Ook parasieten als Sarcocystis en Toxoplasma gondii komen regelmatig voor. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat ook in commerciële rauw voer op de Nederlandse markt deze ziekteverwekkers (relatief) vaak aanwezig zijn.
 2. Onevenwichtige voeding: Het is moeilijk om een gebalanceerd dieet te bieden aan huisdieren met alleen rauw voedsel. Dit komt omdat het moeilijk kan zijn om alle voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben. Als het rauwe voer niet goed is uitgebalanceerd, kan dit leiden tot voedingstekorten. Voedingstekorten kunnen op lange termijn tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.
 3. Kosten: Rauw voedsel kan duurder zijn dan kant-en-klaar droog of nat voer. Dit omdat het vaak hogere kwaliteit vlees vereist en er extra kosten zijn voor opslag en verwerking.
 4. Tijdrovend: Het bereiden, opslaan en samenstellen van rauw voedsel kan tijdrovend zijn.
 5. Botten: Hoewel dit argument niet voor alle typen rauwvoer opgaat kan het eten van botten in bijvoorbeeld NRV risico’s met zich mee brengen. Zo kan het wonden in de bek of perforatie van het darmkanaal veroorzaken.

Tips als je besluit rauw voer te geven

Wanneer je na het afwegen van de voor- en nadelen besloten hebt je kat rauw voer te geven vind je hieronder een aantal tips.

 1. Overleg bij twijfel met je dierenarts: Voordat je rauw voer gaat geven, is het goed te overleggen je dierenarts. Zeker wanneer je kat nierproblemen, leverproblemen of andere gezondheidsproblemen heeft kan het zijn dat een andere voedingskeuze beter is.
 2. Verzamel voordat je begint zoveel mogelijk informatie over het rauw voeren. Zoals eerder genoemd zijn er risico’s verbonden aan het voeren van rauw voer. Deze risico’s wil je natuurlijk zoveel mogelijk inperken. Door jezelf zo goed mogelijk in te lezen en goed na te denken over hoe je het aan wil pakken doe je dit. Loop niet te hard van stapel en maak weloverwogen keuzes.
 3. Begin met compleet KVV (Kant-en-klaar Vers Voer). Als je besluit om rauw voor te geven is dit de veiligste keuze om mee te beginnen. Hiermee beperk je het risico dat je kat een voedingstekort opbouwt. Echter maak zowel jij als je kat op deze manier wel kennis met rauw voer.
 4. Houd je keuken schoon: Zorg dat je je keuken goed schoon houdt als je rauw voer aan je kat geeft. Was je handen grondig voor en na het bereiden van het voer. Zorg ervoor dat het keukengerei en oppervlakken grondig worden schoongemaakt om kruisbesmetting te voorkomen.
 5. Wees voorzichtig met botjes: Als je rauw vlees met botjes aan je kat geeft, wees dan voorzichtig dat je kat zich niet kan verwonden aan de botjes.

Alternatieven voor rauw voer

Naast rauw voer kun je ervoor kiezen om natvoer of droogvoer aan je kat te geven. Deze typen voer hebben niet de risico’s die rauw voer wel hebben. Natvoer komt kwa samenstelling dichter in de buurt van rauw voer dan kattenbrokken. Dit komt omdat er bij kattenbrokken vaak toevoegingen worden gedaan om de structuur van een brok te krijgen. Een brok zorgt er dan weer voor dat een kat meer zijn gebit moet gebruiken.

Zowel natvoer als droogvoer kunnen als het gaat om voedingswaarden een goed alternatief zijn voor rauwe voeding. Een kwalitatief goed compleet natvoer heeft betere voedingswaarden heeft dan slechte of incomplete rauwe voeding. In onze overzichten van natvoer en droogvoer vind je de voedingswaarden en ingrediënten van honderden verschillende voeren. Ook zijn de voeren beoordeeld op basis van voedingswaarden en ingrediënten.

Bronnen

 1. Davies RH, Lawes JR, Wales AD. Raw diets for dogs and cats: a review, with particular reference to microbiological hazards. J Small Anim Pract. 2019;60(6):329-339. doi:10.1111/jsap.13000
 2. Freeman LM, Chandler ML, Hamper BA, Weeth LP. Current knowledge about the risks and benefits of raw meat-based diets for dogs and cats. J Am Vet Med Assoc. 2013;243(11):1549-1558. doi:10.2460/javma.243.11.1549
Deel of bewaar dit voor later via: