Home » Voeding » Kattenbrokken

Brokjes kat

Kattenbrokken: Welke brokken zijn het beste voor mijn kat?

Er zijn nog altijd veel mensen die hun kattenbrokken bij de supermarkt kopen. Naast de bekende merken zoals Felix, Whiskas en gourmet hebben veel supermarkten zelfs een eigen huismerk kattenbrokjes. Toch raden dierenartsen het sterk af om je brokken bij de supermarkt te kopen. Waarom dat is en welke kattenbrokken je dan wel moet kopen lees je hier.

Dit artikel begint met uitleggen van achtergrondinformatie over voedingsstoffen en ingrediënten. Als je dit niet interessant vindt, kun je dit overslaan en gelijk naar de conclusie springen voor een samenvatting waar je op moet letten. Als je het lastig vindt zelf een voer te beoordelen kun je hier een lijst van kattenbrokken vinden met een beoordeling op basis van de voedingswaarden en ingrediënten. In de lijst hebben we honderden merken met elkaar vergeleken en op basis hiervan een score toegekend (5 sterren voor de beste 20%, naar 1 ster voor de slechtste 20%).

Voedingsstoffen

Net zoals de voeding van mensen bestaan kattenbrokjes uit voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten koolhydraten en vitamines en mineralen. Het lichaam van een kat is echter wel verschillend dan dat van mensen en hebben ze dus ook andere eisen aan hun dieet. Van nature eten katten heel weinig koolhydraten (vaak slechts enkele procenten) en vooral eiwitten en vetten. Een hoog percentage eiwitten en vetten wil je dus ook terugzien in voedingswaarden van je kattenbrokjes. Daarbij is een hoog percentage eiwitten weer beter dan een hoog percentage vetten.

Wanneer je de voedingswaarden op de verpakking van kattenbrokjes gaat lezen zal je zien dat koolhydraten niet genoemd zijn. Je kunt dit wel zelf uitrekenen door de percentages van de overige ingrediënten op te tellen. Het percentage wat je dan nog mist zijn koolhydraten. Kom je met alle ingrediënten samen bijvoorbeeld uit op 65% dan betekent dat dat er zo’n 35% koolhydraten in de kattenbrokjes zitten. Nogmaals, dit percentage wil je dus zo laag mogelijk hebben! De beste kattenbrokken bevatten niet meer dan 20% koolhydraten.

Als je de analytische bestanddelen bekijkt valt je waarschijnlijk nog iets op, namelijk dat ruwe as vernoemd staat. Dit betekent niet dat er daadwerkelijk as in je brokjes zit. De ruwe as zegt iets over de hoeveelheid mineralen (vaak afkomstig uit bot) er in het voer zit. Dit percentage ligt meestal tussen de 6% en 10%. Zit er minder in dan kan het zijn dat je kat niet voldoende mineralen uit zijn kattenbrokjes haalt. Is het percentage veel hoger, dan is de kans groot dat er te veel fosfor en calcium in de kattenbrokjes zit.

Op ons overzicht van kattenbrokken hebben wij al honderden verschillende kattenbrokken beoordeeld op o.a. hun voedingsstoffen. Dit is gedaan door de brokken onderling te vergelijken op basis van een formule op bovenstaande principes. Ook kun je hier de percentages koolhydraten en ruwe as bekijken.

Ingrediënten

Naast voedingswaarde is het ook belangrijk om te kijken naar de ingrediënten van de voeding. Niet alle ingrediëntenlijsten zijn even specifiek, soms worden er niet genoemd welke diersoorten er in de voeding zitten en worden er geen percentages genoemd. Dit maakt het lastig de ingrediënten lijst te analyseren. Zeker als er (een vermoeden) van voedingsallergie speelt bij je kat kun je termen als “vlees en dierlijke producten” beter vermijden. Net zoals bij de voeding die wij eten geeft op de verpakking de volgorde van ingrediënten aan wat er het meest in zit.

Omdat katten van nature carnivoren hebben dierlijke ingrediënten de voorkeur over plantaardige ingrediënten. Verder is het beter als de ingrediënten zo min mogelijk bewerkt zijn. Door de (chemische) bewerkingen gaat de kwaliteit van het eiwit namelijk achteruit.

Soms zijn katten allergisch voor bepaalde ingrediënten. Meestal gaat dit om een allergie voor een specifiek eiwit van bijvoorbeeld rund, varken, kip, graan (gluten) of soja. Het is dan verstandig om over te stappen op een voer met slecht één soort eiwit. Als je hier niet uitkomt kan de dierenarts je hierbij helpen. Ook in lijst van kattenbrokken op huiskatteninfo.nl kun je allergenen wegfilteren. Dit is dus een handige tool om (samen met de dierenarts) een brok te kiezen.

Supermarktbrokken

Nu je weet waar je op moet letten wanneer je de verpakking van kattenbrokken leest, kun je begrijpen waarom de kattenbrokken van de supermarkt worden afgeraden door dierenartsen. Deze brokjes zitten namelijk vol met koolhydraten wat helemaal niet in het oorspronkelijke dieet zit. Ze zorgen ervoor dat je kat veel calorieën eet zonder dat hij hier vol van raakt. Ook zitten deze brokken vaak vol met granen, mais, rijst of aardappelen. Dit zijn allemaal dingen die katten zelf nooit zullen eten. In sommige kattenbrokjes zit zelfs suiker toegevoegd als goedkoop conserveringsmiddel. Dit terwijl katten juist zo min mogelijk koolhydraten (zoals suikers) binnen moeten krijgen!

De reden dat deze kattenbrokjes zo zijn is omdat in de meeste mensen niet de ingrediënten lijst of voedingswaarden zullen lezen in de supermarkt. De focus van producenten ligt daarom ook niet op gezonde goede voeding voor je kat. Ze willen zo goedkoop mogelijk geproduceerde kattenbrokken. De verpakking misleidt de consument met mooie termen en van het dier waar de kattenbrok naar hoort te smaken. Maar vaak zit dit er maar minimaal in. Sommige merken maken zelfs kattenbrokken met 5% kip en 5% rund verkopen dezelfde kattenbrokken als twee verschillende producten (zowel de smaak “kip” als “rund”)!

Wanneer je een goede kattenbrok wilt maar niet elke keer naar de dierenwinkel wil, kun je het beste je brokken online bestellen. Om je te helpen bij het kiezen van een kattenbrok die voor jou het beste is hebben we een handige kattenbrok vergelijker gemaakt. Hier vergelijken we de meest verkochte kattenbrokken van verschillende webshops met elkaar.

Conclusie

Goede kattenbrokken bevatten veel eiwitten, minimaal 35%, maar hiervoor geldt hoe meer hoe beter. Verder mogen de kattenbrokjes niet meer dan 25% koolhydraten bevatten, maar minder is beter. Koolhydraten staan niet vernoemd maar kun je berekenen aan de hand van de formule 100%-andere ingrediënten (zie kopje voedingsstoffen). Vetten passen in het dieet (in tegenstelling tot koolhydraten), maar er moet niet meer vet dan eiwit in je kattenbrokjes zitten. Ruwe as ligt het best zo rond de 5-12%. In ons overzicht van kattenbrokken hebben we al deze eisen vertaald naar een beoordeling van voedingswaarden. Ook hebben we hier de koolhydraten voor je uitgerekend.

Daarnaast zijn ook ingrediënten van belang bij het bepalen van de kwaliteit van het voer. Dierlijke onbewerkte en duidelijke gespecificeerde ingrediënten hebben de voorkeur. In onze lijst van droogvoer hebben we de ingrediëntenlijsten van honderden voeren van verschillende webshops vertaald naar een beoordeling van 1 tot 5 sterren.

De supermarkt vooral focust op het verkopen van zo goedkoop mogelijk kattenbrokjes. Hierdoor zullen goede kattenbrokken vaak iets duurder zijn dan kattenbrokken van de supermarkt. Dit wil overigens niet zeggen dat duurdere brokjes altijd beter zijn. Wanneer je goede kattenbrokjes geeft zul je zien dat je katten er wat minder van nodig hebben dan supermarkt brokken.

Goede kattenbrokken

Ik snap dat de informatie over goede kattenbrokken nogal overweldigend kan zijn daarom hebben we een droogvoer vergelijker waar je kunt zien welke kattenbrokken goed zijn en welke niet. Er zijn op dit moment enkele honderden kattenbrokken te vinden en dit aantal groeit nog steeds.

Deel of bewaar dit voor later via: