Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Maine Coon: De Grote Vriendelijke Kattenreus

De Maine Coon: De Grote Vriendelijke Kattenreus

De Maine Coon is een grote en vriendelijke kattensoort die bekend staat om zijn grootte en zijn aanhankelijke karakter. Deze katten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een groot gezelschapsdier, dat liefdevol en sociaal is. In dit artikel zullen we alles bespreken over Maine Coons, van hun uiterlijk en karakter tot veelvoorkomende aandoeningen en de kosten van aanschaf.

Karakter Maine Coon

De Maine Coon is bekend om zijn aanhankelijke en vriendelijke karakter. Ze zijn knuffelige katten die graag bij hun baasjes zijn en gezelschap zoeken. Ze zijn ook zeer sociaal en doen het goed in gezelschap van andere katten, honden en kinderen. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen of mensen die vaak thuis zijn en veel tijd willen doorbrengen met hun kat.

De Maine Coon is ook een slimme kat en houdt ervan om te spelen en te leren. Ze zijn vaak nieuwsgierig en houden ervan om dingen te ontdekken en uit te vinden. Maine Coons kunnen gereserveerd zijn vreemde mensen, maar hebben geen problemen zich in de loop van tijd te hechten. Over het algemeen zijn Maine Coons niet echt schootkatten, maar zijn wel graag bij je in de buurt. Ze komen graag bij je op de bank liggen en volgen je van kamer naar kamer.

Uiterlijk Maine Coon

De Maine Coon is een grote kat met een stevige bouw. Ze hebben een lange, dikke vacht die beschikbaar is in verschillende kleuren zoals wit, zwart, blauw, crème, goud, tabby en andere patronen. De vacht van de Maine Coon is waterafstotend en vergt weinig onderhoud, maar het is wel aangeraden om hen wekelijks te borstelen.

De Maine Coon heeft grote, ronde ogen en een brede, ronde kop met een scherpe kaaklijn. Ze hebben grote, opstaande oren met een haarlijn die vaak met een bontje is versierd. Hun staart is ook lang en vol, vaak met een pluizige uitstraling.

Een van de kenmerken van de Maine Coon is hun grote grootte, ze zijn een van de grootste huiskattenrassen. Volwassen Maine Coon katten wegen gemiddeld tussen de 5-9 kg, en kunnen ook oplopen tot wel 12 kg. Daarmee behoren ze tot een van de grootste kattenrassen.

Verzorging

De Maine Coon heeft een dikke vacht die weinig onderhoud nodig heeft, maar het is wel aanbevolen om de kat wekelijks te borstelen om klitten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de tanden van de Maine Coon te verzorgen en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controle. Maine Coons hebben behoefte aan spelen en klimmen. Zorg dus dat je een grote krabpaal hebt en vaak met je kat speelt.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van een Maine Coon is 12 tot 15 jaar, dit is vergelijkbaar met andere kattenrassen.

Aanschaf Maine Coon

Maine Coon kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries, de prijzen variëren meestal van € 750 tot € 950. Zoek naar fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen. Het is ook een goed idee om de kitten te ontmoeten en te spelen met de ouders van de kitten om een idee te krijgen van hun karakter en gedrag.

De kosten voor het onderhoud van een Maine Coon zijn vaak wat hoger dan die van de meeste rassen. Er zijn kosten voor voeding, onderhoud van de vacht, verzorging van de tanden en reguliere dierenartsbezoeken. Vanwege hun grootte zal een standaard kattenbak of krabpaal waarschijnlijke niet volstaan.

Gezondheidsrisico’s Maine Coon

De Maine Coon is als regel gezond en weinig vatbaar voor ziektes. Er zijn echter enkele aandoeningen waarvan bekend is dat ze vaker voorkomen bij deze katten, zoals hypertrophic cardiomyopathie (HCM) en heup dysplasie.

 • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Voor de Maine Coon zijn er DNA test beschikbaar die de aanleg voor deze ziekte aan kunnen tonen. Vraag of de ouders van de kittens zijn getest voor HCM, bij een aantal stambomen is dit al verplicht.
 • Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening die voorkomt bij katten en die wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten. Hierdoor passen de heupkop en de heupkom niet goed op elkaar, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artritis. De diagnose van HD bij katten wordt gesteld door middel van een röntgenonderzoek van de heupgewrichten. Omdat dit een erfelijke aandoening is kunnen fokkers hierop anticiperen door niet te fokken met katten die deze aandoening hebben.

Daarnaast zijn Maine Coon ook vatbaar voor obesitas, dus het is belangrijk om een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging te handhaven voor deze katten. Ook een regelmatig bezoek aan de dierenarts is aangeraden om de gezondheid van de kat te monitoren en om eventuele problemen op tijd op te sporen.

Geschiedenis

Er zijn verschillende verhalen en legendes over hoe de Maine Coon ontstond. Hieronder vind je de meest voorkomende verhalen.

Wasbeerkat

Een van de verhalen beweert dat de Maine Coon is ontstaan uit een kruising tussen een huiskat en een wasbeer, vandaar de bijnaam “wasbeerkat”. Deze legende ontstond waarschijnlijk omdat de Maine Coon een dikke pluizige staart heeft die lijkt op die van een wasbeer. Het is echter biologisch onmogelijk dat een dergelijke kruising heeft plaatsgevonden.

Franse Koningin

Een ander verhaal is de legende van de Franse koningin Marie Antoinette, die in 1793 vluchtte tijdens de Franse Revolutie. De koningin en haar zes koninklijke katten werden door de Amerikaanse kapitein Clough naar Amerika gesmokkeld. Toen de koningin toch onthoofd werd door de guillotine zouden haar katten bij Clough in Maine zijn achtergebleven. Get onwaarschijnlijk is dat deze katten de voorouders zijn van de Maine Coon. Toch heeft deze legende bijgedragen aan de populariteit van de Maine Coon in de VS.

Vikingen

Een andere theorie is dat de Maine Coon is ontstaan uit katten die door Vikingen naar Noord-Amerika zijn gebracht. De Vikingen hadden een lange geschiedenis van het houden van katten als huisdieren en muizenvangers. Sommige historici suggereren dat de Noorse Boskat mogelijk de voorouder is van de Maine Coon.

Ontstaan in de Verenigde Staten

Feit is dat de Main Coon een van de natuurlijke kattenrassen is. En dat het ras ontstaan is in het noordoosten van de Verenigde Staten. Met zijn dikke vacht en grote lichaam is De Maine Coon is geëvolueerd om te overleven in de barre winters van de regio. Ze werden vaak gebruikt als muizenvangers op boerderijen en waren populair bij de lokale bevolking.

Vanaf de jaren 1860 begonnen sommige boeren hun “coon cats” te tentoonstellen. De gebeurde op de Skowhegan Fair in Maine, de oudste jaarlijks gehouden landbouwbeurs van het land die teruggaat tot 1818. Hier namen de boeren met hun katten deel aan wedstrijden om de titel van Maine State Champion Coon Cat. Het duurde niet lang voordat de Maine Coon aan populariteit won in heel Amerika. Daarna verspreidde het ras zich naar andere delen van de wereld.

Tegenwoordig zijn Maine Coons een van de meest populaire kattenrassen ter wereld en worden ze gewaardeerd om hun grootte, vriendelijke persoonlijkheid en prachtige uiterlijk.

Unieke eigenschappen

 • Ondanks hun grootte hebben Maine Coons een heel schattige unieke miauw. Ze geven vaak een zacht tsjilpend, trillend geluid.
 • Main Coons is een van de kattenrassen wat niet bang is voor water maar er juist erg in geïnteresseerd is.
 • Er wordt soms gezegd dat een Maine Coon een kruising is van een wasbeer en een kat. Ondanks dat hun uiterlijk zeker wat wegheeft van een wasbeer is dit biologisch niet mogelijk.

Standaardvereisten

De Maine Coon is een groot en gespierd kattenras dat bekend staat om zijn lange en pluizige vacht. Volgens de standaardvereisten van The International Cat Association (TICA) moet de Maine Coon de volgende kenmerken hebben:

 • De kop moet middelgroot tot groot zijn, met een vierkante snuit en een lichte concave curve in het profiel.
 • De ogen moeten groot en ovaal zijn, enigszins schuin geplaatst en elke kleur hebben die past bij de vachtkleur.
 • De oren moeten groot en breed aan de basis zijn, met een lichte punt aan het uiteinde. Ze moeten hoog op de kop staan en goed uit elkaar staan. Lynxpluimpjes en oorpluimpjes zijn wenselijk.
 • De vacht moet dik, zijdeachtig en waterafstotend zijn. De lengte varieert van kort op het hoofd en de schouders tot lang op de buik en de staart. De vacht heeft een ondervacht die in de winter dikker wordt.
 • De poten moeten stevig en gespierd zijn, met grote ronde voeten en pluizige haarplukken tussen de tenen. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de kat een licht hellende ruglijn heeft.
 • De bouw is rechthoekig en evenwichtig. De borst is breed en diep. De rug is recht en loopt iets af naar de achterhand. De staart is lang, breed aan de basis en taps toelopend naar de punt. De staart is volledig behaard en wordt vaak over de rug gedragen.
 • De Maine Coon kan in alle kleuren en patronen voorkomen, behalve de pointed kleuren (zoals Siamees) en de chocolade- en lilakleur. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, rood, blauw, crème, wit en zilver. De vacht kan effen, gestreept (tabby), gevlekt of schildpad zijn.

Samenvatting

De Maine Coon is een groot en vriendelijk kattenras dat bekend staat om zijn aanhankelijke karakter. Deze katten zijn slim, speels en nieuwsgierig en zijn geschikt voor gezinnen of mensen die vaak thuis zijn. Het ras heeft een lange, dikke vacht die in verschillende kleuren beschikbaar is en vereist weinig onderhoud, behalve wekelijks borstelen. Maine Coons hebben grote ogen, opstaande oren en een pluizige staart. Ze zijn een van de grootste huiskattenrassen en wegen gemiddeld tussen de 5-9 kg.

Maine Coons hebben een gemiddelde levensverwachting van 12-15 jaar en zijn beschikbaar bij fokkers en catteries voor prijzen variërend van € 750 tot € 950. De kosten voor het onderhoud van een Maine Coon iets hoger dan die van de meeste rassen. Er zijn kosten voor de voeding, vachtverzorging, tandverzorging en reguliere dierenartsbezoeken. Ook zul je bij de aanschaf van de kattenbak en krabpaal rekening moeten houden met de grootte van Maine Coons. Hoewel de Maine Coon over het algemeen gezond is, zijn er enkele aandoeningen waarvan bekend is dat ze vaker voorkomen bij dit ras, waaronder hypertrofische cardiomyopathie (HCM), heupdysplasie en obesitas.

Deel of bewaar dit voor later via: