Je Kat Straffen: De Do’s en Dont’s
Alle katteneigenaren zullen wel eens meegemaakt hebben dat je kat iets doet wat jij niet wilt. Hij plast bijvoorbeeld naast de kattenbak, krabt aan de bank of kijk je nog even aan voor hij iets breekbaars van de tafel of kast afgooit. De natuurlijke van mensen is dan om boos te worden of hun kat uit emotie te straffen. Echter zijn gedragsdeskundigen het erover eens dat het straffen met bijvoorbeeld een plantenspuit geen zin heeft. In dit artikel lees je waarom dit zo is en wat je dan wel moet doen om het gedrag van je kat te veranderen.
Waarom straffen alleen maar averechts werkt
De reden dat een kat straffen niet werkt is omdat de kat simpelweg niet het verband legt tussen zijn eigen gedrag en de straf. Als je een plantenspuit gebruikt om bijvoorbeeld aan de bank krabben af te leren lijkt het in eerste instantie te werken, maar niets is minder waar. Je kat loopt namelijk de volgende keer weer net zo relaxed naar de bank toe en zet zijn nagels er weer eens goed in. Pas als jij de plantenspuit pakt zal hij verschrikt opkijken en misschien zelfs vluchten. Een half uur later loopt hij misschien weer net zo relaxed naar de bank om te krabben, zich van geen kwaad bewust. Als een kat zou begrijpen dat hij gestraft werd vanwege zijn gedrag zou hij er na één of twee keer echt wel mee ophouden. Een kat snapt simpelweg gewoon niet dat jij bepaald gedrag ongewenst vindt en hem daarom straft.
Waarom straffen alleen maar averechts werkt? Omdat vanuit het punt van de kat zijn baasje zomaar uit het niets iets doet waarvan hij schrikt of hem pijn doet (bijvoorbeeld in zijn nekvel pakken). Dit is voor katten een enorme bron van stress en daarvan wordt het gedrag van je kat echt niet beter. Bovendien zal je kat je minder vertrouwen, je minder aardig vinden en misschien zelfs bang voor je worden. Dat is een situatie die niemand wil op het moment dat hij een kat neem lijkt me.
Hoe moet je dan ongewenst gedrag afleren?
Helaas is er niet één universele manier om ongewenst gedrag bij katten af te leren. Wat wel heel goed werkt is kijken waarom je kat het ongewenste gedrag vertoond en de oorzaak op te lossen. Krabt je kat bijvoorbeeld aan de bank, dan komt dat vanwege de natuurlijke behoeft om te krabben. Wanneer je een extra krabpaal in die buurt neerzet is de kans groot dat je kat die liever gebruikt. Je kunt ook proberen je kat duidelijk maken dat dat de bedoeling is door hem naar de krabpaal te tillen op het moment dat hij aan de bank krabt. Ook kun je het gedrag ontmoedigen door die plek onaantrekkelijker te maken d.m.v. een geurspray of tijdelijk de structuur te veranderen.
Je zult dus per gedrag moeten kijken waarom je kat dit doet en hoe je een alternatief kunt geven of het onaantrekkelijker te maken. Gelukkig hebben veel mensen dezelfde mening over wat ongewenst kattengedrag is en hebben wij voor veel problemen zoals (TODO) al uitgewerkt wat je kunt doen om het gedrag te veranderen.