Home » Gedrag » Ongewenst gedrag » Krabben aan bank, meubels, behang of kleden

Kat krabt aan meubel

Kat krabt aan de bank, meubels, behang of kleden! Dit kun je doen.

Katten hebben een natuurlijk instinct om aan dingen in hun omgeving te krabben. Maar natuurlijk wil je dat hij dit netjes op zijn krabpaal doet en niet aan je bank krabt. Er zijn twee belangrijke redenen waarom je kat aan de bank, meubels, behang of kleden krabt. Ten eerste doen katten dit om hun nagels te onderhouden. Door te krabben laat de oude buitenste laag los en kan de nieuwe scherpe binnenste laag tevoorschijn komen. Katten hebben dus een plek nodig waar ze mogen krabben. De tweede reden dat katten krabben is om hun territorium af te bakenen. Door te krabben verspreid de kat zijn geur via klieren in hun pootjes. Door zijn geur te verspreiden en zijn territorium af te bakenen voelt je kat zit veiliger en zekerder.

Voordat je allerlei dingen gaat veranderen is het goed om er over na te denken waarom je kat op ongewenste plekken krabt. Is er geen goed plek aanwezig waar de kat zijn nagels kan onderhouden? Ervaart je kat veel stress. Of is de plek waar je kat krabt simpelweg om andere redenen aantrekkelijker.

Ga niet met de plantenspuit aan de slag

Veel mensen hebben de neiging om de kat het krabben af te leren door hem te straffen. Dit heeft echter geen zin en kan zelfs averechts werken. Zoals eerder genoemd kan een kat krabben om zijn geur af te geven zodat hij zich veilig voelt. Door je kat te straffen zal hij zich alleen maar onveiliger voelen, meer stress hebben en daardoor dus ook meer behoefte om te krabben.

Aantrekkelijke krabplekken

Katten zijn redelijk eigenwijze dieren met hun eigen voorkeuren. Je kat ervan overtuigen dat de krabpaal fijner is dat je houten stoel gaat je echt niet lukken. Wat wel kan werken is een houten krabpaal kopen als alternatief voor je kat. Pas je krabpaal dus aan op de voorkeuren van je kat. In een notendop is het belangrijk dat het materiaal van je krabpaal past bij waar je kat graag op krabt (Sisal voor bank, kleden en andere stoffen meubels, hout voor houten meubel en karton voor behang of papieren voorwerpen). Verder hebben sommige katten de behoefte om op de grond te krabben terwijl andere liever verticaal krabben. Tot slot kan de plek ertoe doen, katten geven immers hun geur af door te krabben om zich veilig te voelen.

Op onze pagina over Krabpalen kun je nog veel meer tips lezen over hoe je de beste krabpaal kiest. Je kunt je krabpaal extra aantrekkelijk maken door kattenkruid of valeriaanspray te gebruiken. Hier zijn katten namelijk dol op,

Meubels of andere krabplekken onaantrekkelijk maken

Als je het eerste stuk van dit artikel hebt gelezen weet je dat katten moeten kunnen krabben. Echter wil je niet dat hij dit aan je dure kleden, bank of andere meubels doet. Als je kat hieraan blijft krabben ondanks dat hij goede alternatieven heeft is het goed deze plekken (tijdelijk) onaantrekkelijker te maken. Het kan namelijk de gewoonte geworden zijn van je kat om op deze plek te krabben. Hierdoor negeert hij de andere plekken terwijl deze eigenlijk ook prima zijn!

De beste manier om een plek onaantrekkelijk te maken is door er een materiaal op of voor te zetten wat onaantrekkelijk is voor je kat. Je kunt de bank bijvoorbeeld tijdelijk bedekken met aluminiumfolie, een vuilniszak, plexiglas en dubbelzijdig tape.
Daarnaast kun je ook de geur van ongewenste krabplekken onaantrekkelijker maken voor je kat door er voor de kat vies ruikende spray op te spuiten. Let wel op dat het voor de kat ook stress kan opleveren en test de spray altijd op een plekje om te kijken of de spray het materiaal niet aantast.

Conclusie

Krabben is natuurlijk gedrag van je kat wat je niet kunt afleren door ze te straffen. Wat je wel moet doen is d.m.v. krabpalen, krabtonnen en krabplankjes plekken maken die aantrekkelijker zijn voor je kat om te krabben. Tot slot kun je proberen je meubels onaantrekkelijk te maken door ze tijdelijk te bedekken of te marken met een afstotende geur.

Deel dit via: