Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Exotic Kat: Waar twee werelden samenkomen

De Exotic Kat: Waar twee werelden samenkomen

De Exotic, ook wel Exotic Shorthair genoemd, staat bekend om zijn unieke uiterlijk en lieve karakter. Het ras is afgeleid van de Perzische langhaar en de Amerikaanse Korthaar. Een exotic kat onderscheidt zich door zijn dikke pluche vacht en grote kop met platte neus en ronde ogen die ver uit elkaar staan.

Karakter

De Exotic Shorthair, staat bekend om zijn rustige en aanhankelijke karakter. Deze katten zijn zeer sociaal en houden van gezelschap, waardoor ze vaak goed overweg kunnen met andere huisdieren en kinderen.

Exotics zijn over het algemeen ook vrij geduldig en tolerant, waardoor ze minder snel gestrest of geïrriteerd raken dan sommige andere kattenrassen. Dit maakt ze ook geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met katten of die een rustige huisgenoot zoeken.

Daarnaast staan Exotics bekend om hun speelse en nieuwsgierige aard, waardoor ze graag met speelgoed en andere voorwerpen spelen. Ze hebben vaak ook een goed ontwikkelde jachtinstinct en vinden het leuk om op speelgoedmuizen en andere kleine speeltjes te jagen.

Al met al is de Exotic een vriendelijke, sociale en speelse kat die uitstekend geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe huisgenoot die graag knuffelt en gezelschap houdt.

Uiterlijk

De Exotic Shorthair heeft een kenmerkend uiterlijk dat lijkt op dat van de Perzische kat. Het is een middelgrote tot grote kat met een gedrongen lichaamsbouw en korte, gespierde poten. De kop van de Exotic is rond en breed, met een plat gezicht en grote, ronde ogen die ver uit elkaar staan. De oren zijn klein en rond, en staan laag op de kop.

Het meest opvallende kenmerk van de Exotic Shorthair is zijn dikke, pluche vacht, die kort en dicht op de huid ligt. De vacht voelt zacht en fluweelachtig aan en kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, zwart, crème, blauw, rood en zilver. Sommige Exotics hebben ook een bicolour of tweekleurige vacht met witte en gekleurde vlekken.

Over het algemeen heeft de Exotic een ronde, knuffelbare uitstraling en een vriendelijke, teddybeerachtige uitstraling. Zijn gedrongen bouw en dikke, zachte vacht maken hem tot een populaire keuze bij kattenliefhebbers over de hele wereld.

Verzorging

Een Exotic Shorthair kan met minder verzorging toe dan bijvoorbeeld de Pers. Hij wordt dan ook wel eens “de Perzische kat van de luie man genoemd”. Om klitten te vermijden kan je de kat eens per week borstelen. Verder is belangrijk om de ogen van de kat schoon te houden. Zorg dat de kat altijd toegang heeft tot water en kwaliteitsvoer. Breng de kat jaarlijks naar de dierenarts om de gezondheid te controleren.

Levensverwachting

De levensverwachting van exotische katten kan variëren afhankelijk de gezondheid van de individuele kat. Exotics hebben een gemiddelde levensverwachting van 8 tot 15 jaar.

Gezondheidsrisico’s

Exotics zijn over het algemeen gezonde katten, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele aandoeningen waarop u moet letten. Ten eerste kan de platte snuit voor gezondheidsproblemen zorgen. Daarnaast komt de erfelijke aandoening PKD voor in de genenpool van dit ras.

 • Brachycefalie: Dit is een aandoening waarbij het gezicht en de schedel kort en plat zijn, waardoor de snuit sterk is verkort. Het is een aangeboren afwijking die voorkomt bij bepaalde kattenrassen en ze zelfs karakteriseert. Vanwege de verkorte snuit kunnen deze katten moeite hebben met ademhalen, eten en drinken. Ook kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, oververhitting en gebitsproblemen.
 • Polycystic kidney disease (PKD): Dit is een aandoening aan de nieren. PDK wordt veroorzaakt doordat er in blaasjes(cysten) in de nieren ontstaan. Door deze blaasjes gaan de nieren steeds slechter functioneren wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Een DNA-test kan aantonen of belangrijkste oorzaak (een mutatie in het PKD-1 gen) aanwezig is.

Aanschaf

Kittens van dit ras kosten ongeveer € 700 tot € 1500. Bij het aanschaffen van een kitten van dit ras, is het belangrijk om een ​​reputabele fokker te vinden die de standaardvereisten van het ras volgt en focust op een goede gezondheid en socialisatie. De prijs van Exotic Shorthairs met kampioensstambomen kunnen echt wel oplopen tot € 5000.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Exotic kat begint in de jaren 60 in de Verenigde Staten, toen de Perzenpopulatie erg klein was en er behoefte was aan een grotere populatie van dit prachtige ras. Om dit te bereiken, werd de Amerikaanse korthaar gekruist met de Perzische langhaar.

Deze kruising resulteerde in een nieuw ras genaamd Exotic, dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk en liefdevolle karakter. Exotics waren in de jaren 70 al snel populair bij fokkers en kattenliefhebbers in de Verenigde Staten en werden later ook in Europa geïntroduceerd.

In de beginjaren werd Exotic beschouwd als een kruising tussen een Pers en American Shorthair, maar later werd besloten het als een zelfstandig ras te beschouwen. De TICA erkende de Exotic Shorthair in 1987 als een eigen ras.

Exotics werden snel een populaire keuze voor kattenliefhebbers vanwege hun unieke uiterlijk en lieve karakter. Verder zijn er vele verschillende variëteiten ontstaan van Exotic, zoals een lange haar variëteit, die soms bekend staat als de Exotic Longhair.

Standaardvereisten

De Exotic is een kattenras dat lijkt op de Pers, maar met een kortere en dikkere vacht. De Exotic moet een indruk geven van een zwaar gebouwde, goed uitgebalanceerde kat met een lieve uitdrukking en zachte, ronde lijnen. De grote, ronde ogen die ver uit elkaar staan in een grote ronde kop dragen bij aan de algehele uitstraling en expressie. De dikke, pluche vacht verzacht de lijnen van de kat en accentueert de rondheid in uiterlijk.

De karakteristieken van de Exotic volgens Tica zijn als volgt:

 • Kop: rond en massief, met grote breedte van schedel. Rond gezicht met ronde onderliggende botstructuur. Goed geplaatst op een korte, dikke nek. Schedelstructuur glad en rond bij aanraking en niet overdreven uitstekend van waar het voorhoofd begint aan de bovenkant van de neusbrug tot de achterkant van het hoofd, evenals over de breedte tussen de oren. In profiel gezien is de prominentie van de ogen duidelijk en lijken het voorhoofd, de neus en de kin in verticale lijn te staan.
 • Neus: kort, stomp en breed, met “break” gecentreerd tussen de ogen.
 • Wangen: vol.
 • Snuit: niet overdreven uitgesproken, mooi overgaand in de wangen.
 • Kaken: breed en krachtig.
 • Kin: vol, goed ontwikkeld en stevig afgerond, wat wijst op een correcte beet.
 • Oren: klein, rond getipt, naar voren gekanteld en niet overdreven open aan de basis. Ver uit elkaar geplaatst en laag op het hoofd passend in (zonder te vervormen) de ronde contouren van het hoofd.
 • Ogen: briljant van kleur, groot, rond en vol. Niveau geplaatst en ver uit elkaar geplaatst waardoor het gezicht een lieve uitdrukking krijgt.
 • Lichaam: van cobby type (gedrongen), laag op poten staand, breed en diep door borstkas, even massief over schouders als romp, met een goed afgeronde middensectie (buik)  en horizontale rug. Goede spiertonus, zonder tekenen van obesitas. Groot of middelgroot. Kwaliteit bepalend eerder dan grootte.
 • Poten: kort, dik, sterk. Voorpoten recht. Achterpoten recht als ze van achteren worden bekeken.
 • Voeten: groot, rond, stevig. Tenen dicht bij elkaar gedragen, vijf vooraan  vier achteraan.
 • Staart: kort, maar in verhouding tot lichaamslengte. Zonder curve gedragen  op lagere hoek dan rug.
 • Vacht: dicht, pluche, zacht  vol leven. Uitstaand door rijke dikke ondervacht. Middellang. Aanvaardbare lengte afhankelijk  van juiste ondervacht.

Samenvatting

De Exotic is een kattenras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk en lieve karakter. Het ras is afgeleid van de Perzische langhaar en de Amerikaanse Korthaar en heeft een dikke pluche vacht en een grote kop met platte neus en ronde ogen. Exotics hebben een rustig en aanhankelijk karakter, zijn sociaal en houden van gezelschap, en zijn geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met katten of een rustige huisgenoot zoeken. Hun dikke, pluche vacht maakt hen tot een populaire keuze bij kattenliefhebbers over de hele wereld. De levensverwachting van exotische katten varieert afhankelijk van de gezondheid van de individuele kat en ligt tussen 8 en 15 jaar. Er zijn enkele gezondheidsrisico’s verbonden aan het ras, waaronder brachycefalie en polycystic kidney disease (PKD).

Deel of bewaar dit voor later via: