Waar kun je het beste een kat of kitten kopen
Heb je een goede afweging hebt gemaakt wat het betekent om een kat in huis te nemen. Dan kom je gelijk bij het volgende punt uit. Waar kun je het beste je kat of kitten kopen? Je kunt katten kopen bij een fokker, particulieren (bijv. bekenden of marktplaats) en bij het asiel. Welke optie het beste past is voor iedereen anders. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf of je een kitten of een volwassen kat wil. Daarnaast scheelt het nog of je een raskat wil of dat ‘gewone’ huiskat ook prima is. Lees hier wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn zodat je goed voorbereid op pad gaat.
Je kat bij het asiel kopen
In Nederland zitten er ontzettend veel katten in de dierenasiels, wachtend op een thuis. Bij het asiel kun je zowel volwassen katten als kittens kopen. Wanneer je op zoek bent naar een (kitten van) een specifiek ras is de kans dat je deze hier vind echter kleiner.
Vaak wordt er gedacht dat er wel iets mis zal zijn met katten uit het asiel, maar dit hoeft juist helemaal niet. Ook besteden de meeste dierenasiels veel aandacht aan het welzijn en de opvoeding van hun katten en kittens. De medewerkers van een asiel weten vaak wat voor karakter een kat heeft en of er eventuele gedragsproblemen verwacht kunnen worden. De kittens zijn vaak ondergebracht bij vrijwilligers thuis tot ze oud genoeg zijn om geadopteerd te worden. Het is bij kittens belangrijk dat ze gesocialiseerd worden in een huiskameromgeving. Daarom kiezen veel asielen ervoor om de kittens bij iemand thuis te laten ‘wachten’ totdat er zich een nieuw baasje meldt.
Het voordeel van een asiel is dat ze goed zullen kijken welke kat bij jou en jouw omgeving past.
Zo bij kennismaking een medewerker vragen of je al een beetje in gedachten hebt wat voor kat je wilt. Wil je een jonge kat (een kitten) of is een wat oudere kater of poes ook gewenst?
Daarnaast informeert het asiel naar je thuissituatie. Heb je een tuin, zodat de kat naar buiten kan, of woon je in een appartement en wil je een zogenaamde binnenkat adopteren? Ook is het voor het asiel van belang om te weten of je al andere huisdieren hebt. Heb je al een kat of heb je misschien een hond?
Vaak bieden veel asielen extra voordelen om het zo aantrekkelijk te maken je kat bij het asiel te kopen. Zo worden katten in het asiel vrijwel altijd onderzocht door een dierenarts zodat je van tevoren weet of een kat gezond is of een aandoening heeft. Ook chippen en castreren/steriliseren asiels hun katten vaak. Vraag dus naar deze punten wanneer je bij het asiel gaat kijken voor een kat. De kosten voor het aanschaffen van een kat verschillen per asiel, maar de prijzen liggen vaak tussen de 50 en 150 euro.
Je kat bij de fokker kopen
Als je graag een kat van een bepaald ras wil kun je ervoor kiezen om naar een fokker te gaan die dat ras fokt. Er zijn veel verschillende fokkers (catteries) je hebt hele goede, maar ook minder goede catteries. Zorg dat je je van verdiept in de fokkers die je aanspreken. Er zijn verschillende kattenverenigingen zoals Mundikat, Felikat de NKFV waar catteries zich bij aan kunnen sluiten. Deze verenigingen hebben een fokregelement met eisen waar de fokker aan moet voldoen. Probeer ook te achterhalen wat de ervaringen zijn van andere mensen en hoe vaak de cattery een nestje heeft.
Verder kan een goede fokker altijd een stamboek leveren en zal ook geïnteresseerd zijn in waar de kitten terecht komt. Het moet geen probleem zijn om (een aantal keer) te kijken bij het kitten voor het met u mee mag (verenigineng hanteren meestal een leeftijd van 13 weken).
Lees hier waar je op moet letten wanneer je gaat kijken voor een kitten.
Je kat bij een particulier kopen
Ook particulieren bieden regelmatig katten aan, bijvoorbeeld via markplaats. De redenen dat mensen hun kat verkopen kunnen heel verschillend zijn. Het kan zijn dat de eigenaar geen tijd meer heeft voor de zorg aandacht die een kat nodig heeft. Het kan ook zijn dat de kat niet goed overweg kan met andere huisdieren, kleine kinderen of om een andere reden niet op zijn plek is.
Als je besluit een kat aan te schaffen via Marktplaats of via een andere advertentiemogelijkheid, ga dan zo goed mogelijk na wat de precieze reden is voor het ‘wegdoen’ van de kat door de huidige eigenaren. De reden kan het karakter van de kat hebben beïnvloed (door een gebrek aan aandacht of slechte verzorging kan de kat nu afstandelijk zijn naar mensen toe).
Waarschijnlijk zal de verkoper hooguit een kleine vergoeding vragen voor de kat en het belangrijker vinden dat de kat een liefdevol thuis krijgt. Een uitzondering hierop is als het om een raskat gaat. In dat geval zal de verkoper dit met een stamboom kunnen aantonen.
Ga je een kitten kopen? Lees dan hier waar je op moet letten wanneer je een kitten koopt.
Als het om een volwassen kat gaat probeer dan zo goed mogelijk in te schatten of gezond is en of de kat bij je past. Hier volgen een aantal vragen die hierbij kunnen helpen: Hoe oud is de kat? Wat voor karakter heeft de kat? Kan de kat met (kleine) kinderen en/of andere huisdieren overweg? Komt de kat vaak buiten of blijft hij binnen? Is de kat gechipt (vergeet dan niet het adres aan te passen)? Heeft de kat medische problemen (gehad) of speciale voeding? Heeft de kat jaarlijks zijn inentingen gehad (wordt geregistreerd bij dierenarts of in het dierenpaspoort)? Hoe is de huidige eigenaar destijds aan de kat gekomen?