Home » Gezondheid » Haarballen bij katten: wat zijn haarballen en hoe voorkom je ze

Haarballen bij katten: wat zijn haarballen en hoe voorkom je ze

Haarballen, ook wel bekend als trichobezoaren, zijn bolvormige stolsels van haar die in de maag van een kat kunnen ontstaan. Ze ontstaan wanneer een kat zijn of haar eigen vacht likt en het haar inslikt. Hoewel het voor katten normaal is om hun vacht te likken, kan het leiden tot haarballen als er te veel haar wordt ingeslikt. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de kat.

Waarom vormen katten haarballen

Katten likken zichzelf om zichzelf te wassen en om losse haren te verwijderen. Dit is een normaal gedrag en helpt bij het behoud van een gezonde vacht. Sommige katten likken zichzelf echter zo veel dat ze te veel haar inslikken. Dit kan leiden tot het vormen van haarballen in de maag.

Symptomen van haarballen bij katten

Haarballen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen voor katten. Dit is afhankelijk van de grootte van de haarbal en of hij zich in de maag of darmen van de kat bevindt. Sommige van de meest voorkomende symptomen van haarballen bij katten zijn:

  • Braken: Als de haarbal blijft hangen in de maag van de kat, kan de kat braken om de haarbal te verwijderen. Dit kan leiden tot het uitscheiden van een bolvormige stolsel van haar. Dit is het meest voorkomende symptoom en is onschuldig.
  • Verminderde eetlust: Als de haarbal de maag van de kat blokkeert, kan de kat minder of helemaal niet eten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en uiteindelijk tot voedselvergiftiging.
  • Verstopping: Haarballen kunnen ook leiden tot verstopping van de darmen van de kat, wat leidt tot constipatie en moeite met poepen.
  • Verminderde energie: Als de kat lijdt aan haarballen, kan hij of zij minder energie hebben en kan het dier zich lethargisch voelen.

Hoe kun je haarballen voorkomen

Er zijn een aantal manieren om haarballen bij katten te voorkomen:

  1. Borstel de vacht van je kat regelmatig: Door de vacht van je kat regelmatig te borstelen, verwijder je losse haren voordat de kat ze kan inslikken. Dit kan helpen om het risico op het vormen van haarballen te verminderen.
  2. Geef je kat een speciaal dieet: Sommige dierenvoedingsmerken bieden voedsel aan dat speciaal is ontworpen om haarballen te voorkomen. Dit voedsel bevat stoffen die helpen om de vacht van de kat gezond te houden en om het haar te verminderen dat ingaat tijdens het likken.
  3. Geef je kat speelgoed om te knagen: Door het geven van speelgoed dat de kat kan knagen, heeft je kat vaak minder behoefte om te likken.
  4. Breng je kat naar de dierenarts voor een professionele vachtverzorging: Als je kat een lange vacht heeft of moeite heeft om zichzelf te reinigen, kan het nuttig zijn om je kat naar de dierenarts te brengen voor een professionele vachtverzorging. De dierenarts kan de vacht van je kat trimmen en eventueel medicatie voorschrijven om het vormen van haarballen te voorkomen.

Haarballen behandelen

In veruit de meeste gevallen hoeft je kat niet behandeld te worden voor haarballen. Je kat braakt de haarballen zelf uit wat misschien vervelend is, maar niet ernstig. Je kunt je kat helpen bij het uitbraken van haarballen door kattengras in huis te nemen. Dit gras irriteert de maag van je kat waardoor hij makkelijker zal braken.

In sommige gevallen kan de haarbal zelf opgelost worden door middel van het geven van een speciale olie of gel aan de kat. Deze olie of gel helpt om de haarbal op te lossen en om te voorkomen dat er nieuwe haarballen vormen.

Wanneer je merkt dat je kat minder eet of een verstopping heeft van een haarbal, is het slim om professioneel advies te vragen aan je dierenarts. De dierenarts kan medicatie voorschrijven om de haarbal te laten oplossen of in extreme gevallen besluiten om de haarbal chirurgisch te verwijderen.

Preventie is echter de beste manier om haarballen bij katten te behandelen. Door de vacht van je kat regelmatig te borstelen en een geschikt dieet te geven, kun je het risico op het vormen van haarballen sterk verminderen. In onze lijsten van kattenvoer staat ook voeren die helpen haarballen kunnen voorkomen. Deze kun je vinden door te zoeken op “Hairball” of door deze link te gebruiken.

Conclusie

Haarballen zijn een veelvoorkomend probleem bij katten en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen als ze niet behandeld worden. Door de vacht van je kat regelmatig te borstelen en een geschikt dieet te geven, kun je het risico op het vormen van haarballen sterk verminderen. Als je kat minder eet of verstopt is geraakt door haarballen, is het belangrijk om professioneel advies te vragen aan je dierenarts. De dierenarts kan medicatie voorschrijven om de haarbal te laten oplossen of kan (in ernstige gevallen) besluiten om de haarbal chirurgisch te verwijderen. Het is belangrijk om actie te ondernemen wanneer je vermoedt dat je kat lijdt aan haarballen, om ervoor te zorgen dat je kat gezond blijft.

Deel of bewaar dit voor later via: