Home » Benodigdheden » Kattenbak

Kattenbak

Kattenbak: Waar je op moet letten als je een kattenbak koopt

Een kattenbak is één van de onmisbare kattenbenodigdheden als je katten als huisdier hebt. Er zijn veel verschillende kattenbakken op de markt en dat is niet voor niets. De ene kat kan totaal andere voorkeuren hebben dan een andere kat als het gaat om zijn behoefte doen. Als je kat vaak naast de kattenbak plast kan dat veel verschillende (ook medische) oorzaken hebben, waaronder een onjuiste kattenbak voor je kat. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het de aankoop van de kattenbak en vind je een aantal suggesties voor verschillende kattenbakken zodat je er makkelijker een kunt vinden die letterlijk past bij de “behoefte” van jouw kat.

Grootte van de kattenbak

Dit is denk ik wel het belangrijkste punt waar je op moet letten. En dan bedoel ik vooral dat de kattenbak niet te klein mag zijn. Dit kan echt een reden zijn voor je kat om de kattenbak niet te gebruiken. Voor de grootte van een kattenbak geldt in principe hoe grote hoe beter, maar de ruimte die een kat heeft moet in ieder geval 1.5 keer de grootte van je kat zijn.

De ideale hoogte is ook afhankelijk van de grootte van je kat. De kattenbak moet laag genoeg zijn zodat je kat zonder moeite erin kan komen. Aan de andere kant graaft je kat het kattengrind ook makkelijker uit de bak als deze lager is.

Aantal kattenbakken

Over het algemeen geldt de regel dat je voor elke kat die je hebt één kattenbak moet hebben plus één extra. Heb je één kan dat wordt 2 kattenbakken geadviseerd, bij twee katten drie, enzovoort. Wanneer je 6 of meer katten hebt gaat deze regel niet helemaal op, dan is het goed te kijken naar het aantal “sociale groepen”. Het betekent overigens niet dat dit ook altijd nodig is. Het kan goed mogelijk zijn dat twee bevriende katten samen zonder problemen één of twee kattenbakken delen. Het kan echter ook voorkomen dat er bij een tekort aan kattenbakken ruzie ontstaat tussen de katten waardoor een kat zich gedwongen voelt zijn plas op te houden. Dit kan in het ergste geval tot medische problemen leiden. De extra kattenbak is (ook bij één kat) omdat katten vaak de voorkeur hebben op verschillende plekken te poepen en te plassen.

Zoals eerder genoemd hoeven minder kattenbakken geen problemen te geven, maar het is echt belangrijk goed alert te zijn op signalen dat er iets niet klopt. Het is dan ook wel verstandig je wel aan deze regel te houden.

Open of gesloten kattenbak

Het kan bij katten erg verschillen of ze de voorkeur hebben voor een open of gesloten kattenbak. De ene kat zal een gesloten kattenbak fijne vinden vanwege de privacy, een andere kat vindt juist een open kattenbak fijner omdat de geurtjes hier minder in blijven hangen. Andere voordelen van een open kattenbak zijn dat de kat zich makkelijker kan draaien en in en uit de kattenbak kan stappen. Ook verklein je de kans dat je kat zich ingesloten voelt wanneer een andere kat precies op dat moment zijn dominantie laat blijken.

Naast de voorkeur van de kat zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is een open kattenbak makkelijker schoon te maken omdat je de kap er niet af hoeft te halen. Ook heb je bij een open kattenbak niet de kans dat je kat “ingesloten” wordt door een andere (dreigende) kat. Door zo’n ervaring kan je kat bang worden voor de kattenbak. Daar staat wel tegenover dat je kat bij het graven het grind makkelijker uit de kattenbak gooit en je een open kattenbak meer ruikt dan een gesloten.

Bij veel gesloten kattenbakken kun je overigens de kap er ook af halen. Weet je echt niet welk type het beste past dan kan je op deze manier beide uitproberen.

Gesloten kattenbak: Luikje en filters

Veel gesloten kattenbakken hebben een luikje en een koolstoffilter. Als je kiest voor een gesloten kattenbak vanwege de privacy van je kat dan maakt het niet zoveel uit. Een deurtje kan echter wel helpen het grind in de kattenbak te houden en voorkomt ook verspreiding van geurtjes. Ook van de koolstoffilter wordt geclaimd dat deze ervoor zorgt dat de kattenbak minder ruikt.

Reiniging

Het is belangrijk dat een kattenbak schoon is. Als de kattenbak vies is, is de kans groot dat je kat op zoek gaat naar een ander plekje om zijn behoefte te doen. Het is daarom verstandig elke dag de kattenbak de ontlasting uit de kattenbak te halen. Wanneer je geen klontvormend kattengrind gebruikt is moet je ook ongeveer om de vier dagen het kattengrind vervangen. Met klontvormend kattengrind hoeft dit veel minder vaak en hoeft je over het algemeen alleen maar bij te vullen.

Handmatig reinigen

Het verwijderen van de ontlasting doe je bij de meeste kattenbakken met een schepje wat hiervoor bedoeld is. Een open kattenbak is dan het eenvoudigst te reinigen, maar er zijn ook gesloten kattenbakken die dit wat eenvoudiger maken doordat je bijvoorbeeld de boden er onderuit kunt schuiven of de klep eenvoudig open kunt klappen.

Eenvoudig te reinigen kattenbakken

Er zijn ook kattenbakken waarbij je niet zelf met een schepje de drollen en klonten hoeft te verzamelen, maar die hier een handig mechanisme voor hebben. Dit scheelt je tijd en kan het klusje minder vervelend maken.

Zelfreinigende kattenbaken

Er zijn ook zelfreinigende kattenbakken waarbij je alleen maar eens in de paar dagen een lade hoeft te legen of de bodem te vervangen. Als je voor deze keuze gaat is het belangrijk om te weten dat je kat niet bang aangelegd is. Je kat kan namelijk schrikken als je kattenbak ineens uit zichzelf gaat bewegen. Als dit voor jouw kat geen probleem is, is het natuurlijk voor zowel de kat als het baasje wel heel fijn om altijd een schone kattenbak te hebben. Zeker als je het een heel vervelend klusje vindt of moeite hebt om er dagelijks aan te denken kan dit een oplossing zijn.

Prijs

Er zit een heel groot verschil tussen de prijzen van kattenbakken. Een kleine open kattenbak heb je al vanaf zo rond de 5 euro. Voor de wat meer standaard open of gesloten kattenbak betaal je van tussen de 15 en 50 euro, afhankelijk van de luxe en het uiterlijk wat je kiest. Kattenbakken met een mechanisme om snel te reinigen beginnen zijn te verkrijgen vanaf zo’n 40 euro. Een zelfreinigende kattenbak (waarbij je speciale kattenbakkorrels moet hebben) is te verkrijgen vanaf zo’n 100 euro. Wil je voor echte luxe gaan dan kun je het zo gek maken als je wilt. De prijzen van zelfreinigende kattenbakken variëren namelijk enorm met een plafond van zo’n 800 euro!

Conclusie

Er zijn enorm veel verschillende kattenbakken te verkrijgen en behoorlijk wat keuzen te maken. Waar je voor de kat rekening mee moet houden is vooral grootte en privacy. Voor jezelf zijn er verschillende modellen die rekening houden met het voorkomen van geurtjes en het eenvoudig schoon te houden. Dit laatste is ook niet onbelangrijk omdat katten behoorlijk gesteld zijn op een schone kattenbak.

Deel of bewaar dit voor later via: