Home » Voeding » Hoeveel voer heeft je kat of kitten per dag nodig

Hoeveel voer heeft je kat of kitten per dag nodig

Als je je afvraagt hoeveel voer je kat of kitten per dag mag eten ben je zeker niet de enige. Fabrikanten zijn verplicht een advies op hun voer te zetten. Maar hoeveel voer dit is, is natuurlijk niet voor elke kat hetzelfde. Het gewicht van je kat, de leeftijd van je kitten, hoe actief hij is en of je kat zwanger of gecastreerd is, heeft allemaal invloed op de hoeveelheid voer die je aan je kat kunt geven. Daarnaast is natuurlijk ook niet ieder voer hetzelfde, het ene voer bevat meer calorieën dan het andere voer. Om het makkelijker voor je te maken hebben we een calculator gemaakt waarmee je gemakkelijk kunt berekenen hoeveel calorieën je kat per dag nodig hebt. Als je daarnaast weet hoeveel calorieën je voer bevat kan de calculator berekenen hoeveel voer je per dag nodig hebt.

Calculator: Hoeveel calorieën en voer heeft je kat per dag nodig

Met deze calculator kun je berekenen hoeveel voer je calorieën je kat per dag nodig heeft op basis van de geadviseerde formules van het Fediaf. Later op deze pagina leggen we de formules uit. Wanneer je de gegevens van je kat opslaat, wordt bij de analyse van al het natvoer en droogvoer op onze site automatisch berekent hoeveel gram voer per dag je aan je kat moet geven om op hetzelfde gewicht te blijven. Is je kat te licht of te zwaar? Dan kun de calorieën aanpassen door het gewicht te verhogen of te verlagen. Let wel op dat te snel aankomen of afvallen niet gezond is voor katten.

[cat-calories]

Als je weet hoeveel calorieën je kattenvoer bevat kun je dat hieronder invullen. Er wordt dan berekend hoeveel voer je kat hiervan per dag nodig heeft (mits dit het enige voer is wat je geeft natuurlijk). Wil je ook weten hoe goed je voer is vergeleken met ander voer? Als je ook de voedingswaarden (en ingrediënten) invult kun je zicht hoe goed hij scoort vergeleken met ander natvoer of andere kattenbrokken. Je kunt ook je voer opzoeken in het overzicht ons droogvoer of natvoer, voor alle voeren in het overzicht worden de hoeveelheden automatisch berekend.

[cat-calories type=food]

Aanbevolen hoeveelheid kattenvoer: gram per dag

Uitleg voor het berekenen hoeveel voer per dag

Om uit te rekenen hoeveel voer je kat per dag nodig heeft, reken je eerst uit hoeveel calorieën je kat per dag nodig heeft. Vervolgens kun je op basis van deze energiebehoefte i.c.m. het aantal calorieën van je voer uitrekenen hoeveel voer je kat nodig heeft.

Energiebehoefte per dag berekenen

Zoals eerder genoemd is de calculator gebaseerd op de formules in de Nutritional Guidelines van het Fediaf. Paragraaf 7.2.4.2. omschrijft de “daily energie requirements” (hoeveelheid dagelijkse calorieën om hetzelfde gewicht te houden) bij katten. Voor actieve katten is dit 100 kcal/BW0.67, waarbij BW het gewicht van de kat in kg is. Oftewel 100 kilocalorieën per kg tot de 0.67 macht. Wanneer je kat gecastreerd en/of niet actief (waaronder binnenkat) is, neem je 75 kilocalorieën i.p.v. 100. Wanneer je kat zwanger is gebruik je 140 kilocalorieën. Wij noemen dit in de formule hieronder de BasisFactor. Daarnaast benoemen ze een factor op basis van de leeftijd van de kat wanneer die jonger dan een jaar is. Op basis daarvan zijn wij tot de volgende formule gekomen:

EnergieBehoefte = BasisFactor * Gewicht0,67 * LeeftijdsFactor
Waarbij BasisFactor 100 is voor actieve niet gecastreerde katten, 75 voor niet-actieve of gecastreerde katten en 140 voor zwangere katten. Gewicht is het gewicht in kilogram. De LeeftijdsFactor is 1 voor katten ouder dan een jaar. Voor katten jonger dan een jaar is dit 1.5, 1.88 en 2.25 respectievelijk voor katten jonger dan 12, 9 en 4 maanden.

Hoeveel voer per dag berekenen

Als je de energiebehoefte van je kat weet, hoef je alleen nog te weten hoeveel calorieën je voer per 100 gram bevat. Je kunt dit vinden op de verpakking van je kattenvoer of door het voer op te zoeken in onze lijst van droogvoer en natvoer.

Om daarna de hoeveelheid voer te berekenen gebruiken je de formule GramVoer = (EnergieBehoefte / CalorieënVoerPer100g) * 100.

Aangepaste energiebehoefte zogende kat

Wanneer je kat een nestje heeft en de kittens bij de moeder drinken moet je de energiebehoefte hierop aanpassen. De formule hiervoor bestaat uit twee delen. Het eerste deel is: 100 * Gewicht0,67, dit is eigenlijk de basisbehoefte voor een actieve volwassen kat. Daar komt nog een tweede deel bij wat de totale formule als volgt maakt:

EnergieBehoefte = (100 * Gewicht0,67) + (K*Gewicht*L)
Hierbij wordt K gebaseerd op het aantal kittens. Bij 1 of 2 kittens gebruik je 18, bij 3 of 4 kittens 60 en bij meer dan 4 kittens 70. L is gebaseerd op het weeknummer sinds de geboorte. Dit is voor 0.9 week 1 en 2, 1.2 voor week 3 en 4, 1.1 voor week 5, 1 voor week 6 en 0.8 vanaf week 7.

Kwaliteit kattenvoer

Naast de goede hoeveelheid voer is het natuurlijk ook van belang dat je een goede kwaliteit voer geeft. Dat wil zeggen dat het gezonde voedingswaarden en geen slechte ingrediënten heeft. Daarom hebben wij al honderden verschillende soorten droogvoer en natvoer met elkaar vergeleken en beoordeeld op voedingswaarden en ingrediënten. Als je de calorieën van de calculator hebt opgeslagen, hebben we voor deze voeren ook gelijk berekend hoeveel gram je kat hiervan per dag nodig heeft om op gewicht te blijven.

Mocht je interesse hebben in de code achter de calculator dan kun je hier meer informatie vinden. We hebben de code namelijk open source beschikbaar gesteld zodat iedereen deze mag bekijken, gebruiken en voor eigen projecten aanpassen.

Deel of bewaar dit voor later via: