Home » Kattengedrag » Huiskatten en de kerstdagen

Kattengedrag

Huiskatten en de kerstdagen

Katten zijn echte gewoontedieren en kunnen dus wat moeite hebben met de veranderingen die gepaard gaan met de feestdagen. Denk aan een papieren schoorsteen voor Sinterklaas maar ook aan de kerstboom en andere kerstversiering. Naast de veranderingen in het interieur zullen de geuren ook veranderen. Katten hebben een uitstekend reukvermogen zij zullen dus opmerken dat het anders gaat ruiken in huis door bijvoorbeeld een kerstboom.

Een echte kerstboom of een kunstkerstboom met kerst?

Een echte kerstboom brengt een andere (aanwezige) geur met zich mee. Daarnaast is het zo dat het water waarin de kerstboom staat giftig kan zijn voor katten. De naalden die de boom verliest kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen als de kat deze binnen zou krijgen. 

Een kunstkerstboom heeft van bovenstaande geen last. Verliest geen naalden, hoeft geen water te krijgen en de geur is minder aanwezig dan die van een echte boom. Daarnaast zal de kerstboom na aanschaf bij je in huis blijven en dus vertrouwd gaan ruiker. De veiligste optie zou in mijn ogen een kunstkerstboom zijn. Als je toch beslist om voor een echte boom te gaan. Hou dan goed in de gaten dat de kat het water niet drinkt en geen naalden binnen krijgt.

kerstboom kat

Hoe zorg ik er voor dat mijn kat uit de boom blijft?

Het korte antwoord: Niet… Nee grapje natuurlijk. Ik weet niet of het helemaal te voorkomen is dat je kat zo nu en dan een sprongetje waagt de kerstboom in. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen zodat de kerstboom minder interessant wordt voor je kat. 

  • Katten zijn van nature klimmers, zorg dus voor andere plekken waar zij aan deze behoefte kunnen voldoen. 
  • Zorg er voor dat de ballen niet te laag in de boom hangen en hang ze stevig op. Het is natuurlijk super interessant voor een kat om er tegenaan te tikken en te kijken wat er dan gebeurt. Meestal offeren wij één bal op speciaal voor de katten waar ze mee kunnen spelen. 
  • Zorg voor onbreekbare ballen in de boom. Dat als er toch een keer een kat geneigd is met de ballen te spelen of in de boom te klimmen dat de schade niet te groot is.
  • Je zou de kerstboom op een verhoging kunnen plaatsen en deze afzetten voor je kat.
  • Waarschuwen als de kat toch in de boom klimt zodat het hopelijk steeds minder interessant wordt.

Maar het belangrijkste is dat de kat ergens anders voldoende voldoening uit moet halen. Dus zorg voor genoeg speeltjes (zoals bijvoorbeeld deze leuke kerstspeeltjes) en speel momenten alsook een plek waar ze wel kunnen en mogen klimmen.

Pas op giftig

Naast het water van de kerstboom en de naalden van de boom zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden met katten tijdens de kerstperiode:

  • Kerststerren, ze zijn prachtig maar ontzettend giftig voor je kat. Deze kun je dus beter niet in huis halen.
  • Waarschijnlijk weet je dit al maar het is niet verkeerd het toch nog een keer te noemen: chocolade is ook giftig voor katten. Zorg dus dat je de kerstkransjes en andere chocolade lekkernijen niet voor het grijpen laat staan voor de kat. Dit kan een hoop narigheid voorkomen.
Deel of bewaar dit voor later via:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *