Home » gezondheid » Kunnen katten hooikoorts hebben?

gezondheid

Kunnen katten hooikoorts hebben?

Dat mensen hooikoorts kunnen krijgen is bekend. Katten kunnen net als mensen een allergieën hebben, maar kan een kat ook daadwerkelijk hooikoorts hebben?

Voordat we die vraag beantwoorden, is het belangrijk om te weten wat hooikoorts precies is. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van grassen, bomen en planten. Mensen met hooikoorts hebben last van niezen, jeukende ogen, loopneus en benauwdheid.

Maar geldt dit ook voor katten? En zo ja, wat zijn dan de symptomen en hoe kun je jouw kat helpen bij hooikoorts? We gaan in dit artikel dieper in op deze vragen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen en andere allergenen in de lucht. Het immuunsysteem reageert op deze allergenen alsof het schadelijke indringers zijn. Dit resulteert in de productie van histamine en andere chemicaliën die ontsteking en andere symptomen veroorzaken. Ook bij katten kunnen dergelijke reacties optreden. Bij katten katten wordt er dan gesproken over een atopie in plaats van een allergie. Is deze atopie gebonden aan het hooikoortsseizoen dan zou je kunnen zeggen dat je kat hooikoorts heeft.

Kan een kat hooikoorts hebben?

Ja, een kat kan een allergische reactie hebben op pollen. Hoewel hier nog niet veel onderzoek naar gedaan is er wel literatuur te vinden die hooikoorts bij katten de de symptomen beschrijft.[1] Echter zijn pollen niet de enige of meest voorkomende oorzaak van allergische klachten bij katten. Lees verder voor de symptomen en (ook alternative) oorzaken voor deze klachten.

Symptomen van hooikoorts bij katten

Katten met seizoensgebonden atopie (hooikoorts) kunnen een verscheidenheid aan symptomen vertonen. De meest voorkomende symptomen bij katten zijn huiduitslag en astma achtige klachten zoals hoesten, hijgen en benauwdheid.[1] Een kat kan ook een loopneus hebben en meer tranen dan normaal.

Deze symptomen zijn vergelijkbaar met die bij mensen met hooikoorts, maar er zijn ook enkele specifieke symptomen die alleen bij katten voorkomen. Zo kunnen katten bijvoorbeeld overmatig likken of krabben, vooral op hun gezicht, oren en poten. Dit kan leiden tot huidirritatie, roodheid en haaruitval op die gebieden.

Het is belangrijk om op te merken dat de symptomen kunnen variëren van kat tot kat. Sommige katten kunnen milde symptomen hebben, terwijl andere ernstigere symptomen kunnen vertonen. Het is daarom belangrijk om een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw kat een allergie heeft, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en de behandeling kan worden gestart.

Oorzaken seizoensgebonden atopie

Hooikoorts bij katten wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op pollen en andere allergenen. Wanneer een kat met atopie wordt blootgesteld aan deze allergenen, zoals gras- of boompollen, reageert het immuunsysteem overdreven door antilichamen te produceren. Deze antilichamen stimuleren vervolgens de afgifte van histamine en andere chemicaliën, wat kan leiden tot de symptomen van hooikoorts, zoals niezen, jeukende ogen en neus, en huiduitslag.

Pollen zijn niet de enige oorzaak van een atopie bij katten. Er zijn nog talloze andere allergenen zoals huisstofmijt, schimmelsporen, parasieten of vlooien allergie of voedselallergie.

Een onderzoek naar huidallergie bij katten wees uit dat vooral vlooien allergie (29%), voedselallergie (12%) en andere ziektes die jeuk konden veroorzaken (24%) de oorzaak waren. Bij 15% was geen conclusie mogelijk (geen voedsel test uitgevoerd). Bij 20% waren bovenstaande oorzaken uitgesloten.[2] Een deel hiervan zal een reactie hebben op pollen. Pollen zullen waarschijnlijk dus niet de meest voorkomende oorzaak zijn.

Diagnose

Als je vermoedt dat je kat last heeft van een allergie zoals hooikoorts, is het belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal de kat onderzoeken en een aantal testen uitvoeren om andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten. Ook sluiten dierenartsen vaak erst een voedselallergie uit voor verder onderzoek. Vervolgens kan de dierenarts een huidtest uitvoeren om te zien op welke allergenen de kat reageert. Bij deze test worden kleine hoeveelheden allergenen in de huid van de kat geïnjecteerd, en als de kat allergisch is voor een bepaald allergeen, zal er een reactie optreden.

Om een voedingsallergie uit te sluiten zal je kat een hypoallergeen dieet moeten volgen. Er zijn verschillende definities van hypoallergeen voer. Het gaat hier vaak om een voer wat slechts één eiwit bevat óf eiwitten die niet vaak in voer voorkomen of waarvan bekend is dat katten hier niet vaak op reageren. Daarnaast zal het voer vaak graanvrij zijn. Onze overzichten van droogvoer en natvoer hebben filters waarmee je eenvoudig dit voer kan vinden.

Een andere test die kan worden uitgevoerd, is een bloedonderzoek om antilichamen tegen allergenen te detecteren. Hoewel deze test minder nauwkeurig is dan de huidtest, kan het nuttig zijn om te bepalen welke allergenen de symptomen van de kat veroorzaken.

Laat bij een allergie van je kat de diagnose stellen door een dierenarts. De symptomen van hooikoorts zijn vergelijkbaar met die van andere aandoeningen, zoals voedselallergieën of parasitaire infecties. Alleen een dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een passende behandeling voorschrijven.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor katten met hooikoorts. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en de individuele behoeften van de kat. Het is belangrijk om de behandeling altijd te bespreken met een dierenarts om de beste optie voor de kat te vinden.

Medicijnen zijn vaak de eerste stap bij de behandeling van hooikoorts bij katten. Antihistaminica kunnen worden voorgeschreven om de allergische reactie te verminderen en de symptomen te verlichten, zoals jeukende ogen en neus, niezen en huiduitslag. Corticosteroïden kunnen ook worden voorgeschreven om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. Het is belangrijk om op te merken dat langdurig gebruik van corticosteroïden bijwerkingen kan hebben, zoals gewichtstoename, verhoogde eetlust en verzwakte immuunfunctie.

Immunotherapie, ook wel allergie-shots genoemd, kan worden overwogen voor katten met ernstige en aanhoudende symptomen. Dit houdt in dat de kat geleidelijk wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden van het allergeen om hun immuunsysteem te laten wennen aan de stof en een tolerantie op te bouwen.

Aanpassingen aan de leefomgeving van de kat kunnen ook helpen bij het verminderen van blootstelling aan allergenen en het verlichten van de symptomen van hooikoorts. Regelmatig stofzuigen, het gebruik van luchtreinigers en het vermijden van stoffige en vochtige ruimtes kunnen allemaal helpen bij het verminderen van de blootstelling aan allergenen.

Het is belangrijk om op te merken dat behandeling van hooikoorts bij katten niet altijd effectief is en dat sommige katten nog steeds symptomen kunnen vertonen, zelfs na behandeling. Het verminderen van blootstelling aan allergenen kan de symptomen helpen verminderen, maar het vermijden van allergenen is niet altijd mogelijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de behandeling aan te passen of te heroverwegen om de symptomen te verminderen.

Preventie

Er zijn verschillende manieren waarop kattenbezitters de blootstelling van hun kat aan allergenen kunnen verminderen en zo de symptomen van hooikoorts kunnen verminderen. Hier zijn enkele tips:

  1. Houd het huis schoon: Stofzuig regelmatig en maak meubels en oppervlakken schoon met een vochtige doek om allergenen te verwijderen.
  2. Was kattenbeddengoed en -speelgoed: Was kattenbeddengoed en speelgoed regelmatig om allergenen te verwijderen.
  3. Gebruik luchtreinigers: Gebruik luchtreinigers met een HEPA-filter om allergenen uit de lucht te filteren.
  4. Beperk buitentijd: Beperk de tijd die de kat buiten doorbrengt, vooral tijdens de piekseizoenen voor allergieën.
  5. Verander de omgeving van de kat: Overweeg het gebruik van speciale kattenfilters in de airconditioning en het installeren van pollenwerende raam- en deurhorren om de blootstelling aan allergenen te verminderen.
  6. Wanneer je kat zijn huid open krabt na jeuk kun je overwegen om die nagels van je kat te knippen. Hiermee kan je kat nog wel de jeuk verlichten door te krabben, maar zal hij zijn huid minder snel open krabben.

Het is belangrijk op te merken dat het vermijden van allergenen niet altijd mogelijk is en dat sommige katten mogelijk medicijnen of immunotherapie nodig hebben om hun symptomen te beheersen. Bespreek eventuele behandelingsopties met een dierenarts om de beste aanpak voor de individuele kat te bepalen.

Conclusie

Katten kunnen ook last kunnen hebben van hooikoorts. Ze zullen dan vooral last hebben van een jeukende huid en/of astma-achtige klachten. Echter zijn er ook andere oorzaken die dergelijke allergische of jeuk klachten kunnen veroorzaken. Het is altijd slim wanneer je kat klachten heeft om een dierenarts te raadplegen voor de beste behandelingsopties voor uw individuele kat. Vergeet niet dat de gezondheid van uw kat ook afhangt van de voeding die ze krijgen en dat voeding ook invloed kan hebben op allergische klachten. Kijk dus ook op https://huiskatteninfo.nl/voeding/droogvoer/ en https://huiskatteninfo.nl/voeding/natvoer/ voor de beste kattenbrokken en natvoer. Ook wanneer je voedselallergie wilt uitsluiten (door op graanvrij voedsel met slechts één eiwitbron over te gaan) kunnen deze lijsten erg nuttig zijn.

Bronnen

  1. Jensen-Jarolim E, Einhorn L, Herrmann I, Thalhammer JG, Panakova L. Pollen Allergies in Humans and their Dogs, Cats and Horses: Differences and Similarities. Clin Transl Allergy. 2015;5:15. Published 2015 Apr 7. doi:10.1186/s13601-015-0059-6
  2. Hobi S, Linek M, Marignac G, et al. Clinical characteristics and causes of pruritus in cats: a multicentre study on feline hypersensitivity-associated dermatoses. Vet Dermatol. 2011;22(5):406-413. doi:10.1111/j.1365-3164.2011.00962.x
Deel of bewaar dit voor later via:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *