Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Turkse Angora: Een Echte Schoonzwemmer

De Turkse Angora: Een Echte Schoonzwemmer

De Turkse Angora is een elegante en intelligente kat met een actieve en speelse persoonlijkheid. Naast hun charmante karakter, staan ze bekend om hun zijdeachtige witte vacht en opvallende amandelvormige ogen. Hieronder zullen we meer bespreken over het uiterlijk, de persoonlijkheid, de verzorging, levensverwachting en gezondheidsrisico’s van de Turkse Angora. Of je nu overweegt om een Turkse Angora te adopteren of gewoon geïnteresseerd bent in deze mooie katten, deze pagina zal je meer inzicht geven in dit fascinerende ras.

Karakter

Turkse Angora staat bekend om zijn elegantie en intelligentie. Ze zijn over het algemeen sociaal en nieuwsgierig van aard, en hebben een zeer actief en speels karakter.

Turkse Angora’s zijn ook bekend om hun aanhankelijkheid en genegenheid voor hun eigenaren. Ze hebben vaak een sterke band met hun menselijke metgezellen en willen graag dicht bij hen zijn. Deze katten zijn over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden en andere huisdieren, zolang ze goed gesocialiseerd zijn.

Turkse Angora’s hebben een energieke en levendige persoonlijkheid en houden ervan om te spelen en te jagen. Ze zijn vaak geïnteresseerd in water en kunnen genieten van zwemmen of spelen met waterfonteinen.

Omdat Turkse Angora’s zeer intelligent zijn, kunnen ze soms een beetje koppig zijn en een eigen wil hebben. Ze zijn echter over het algemeen gemakkelijk te trainen en reageren goed op positieve bekrachtigingstechnieken.

Over het algemeen hebben Turkse Angora’s een zachtaardige en charmante persoonlijkheid, en zijn ze uitstekende metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een actieve en aanhankelijke huisdier.

Uiterlijk


De Turkse Angora is een elegante en sierlijke kat met een slanke, lenige bouw. Ze hebben een lange, slanke nek en een wigvormige kop met grote, alerte oren. Hun amandelvormige ogen zijn vaak blauw, groen of een combinatie van beide en staan ​​ver uit elkaar. Het kan voorkomen dat de Turkse Angora twee verschillende kleuren ogen heeft.

Het meest opvallende kenmerk van de Turkse Angora is hun lange, zijdeachtige vacht. De vacht is over het algemeen wit, maar kan ook andere kleuren hebben zoals zwart, blauw, rood of crème. Ze hebben geen ondervacht, wat hun vacht een lichte en pluizige uitstraling geeft.

De vacht van de Turkse Angora is dicht en zijdeachtig en vereist regelmatig borstelen en kammen om klitten te voorkomen. Hun staart is lang en pluizig en ze hebben slanke poten met ovale voetzolen.

De Turkse Angora is een middelgrote tot grote kat en heeft een slanke, gespierde lichaamsbouw. Ze wegen meestal tussen de 3,5 en 5,5 kg. Hun lenige lichaamsbouw geeft hen een elegante uitstraling en ze hebben een trotse en waardige houding.

Verzorging

De Turkse Angora heeft geen ondervacht en heeft daardoor relatief weinig vachtverzorging nodig. Zeker als je het vergelijkt met andere rassen met (half) lange haren. Afhankelijk van de conditie van de vacht kun je het één a twee keer per week borstelen. Zo verwijder je vuil en losse haren en voorkom je klitten.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede voeding en regelmatig de tanden te poetsen om tandvleesproblemen te voorkomen.

Turkse Angora zijn heel speelse katten. Een belangrijk onderdeel van de verzorging is dan ook om regelmatig met ze te spelen. Zo hou je ze actief, zorg je lichaamsbeweging en voorkom je overgewicht.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van de Turkse Angora is 13 tot 20 jaar. Dit hangt af van de verzorging, genetica en gezondheid van de kat. Het is belangrijk om te weten dat dit slechts een gemiddelde is en dat sommige katten langer of korter kunnen leven dan dit bereik.

Aanschaf

De prijs van een Turkse Angora kat kan variëren afhankelijk van meerdere factoren, zoals afstamming, ras, leeftijd, geslacht, etc. In het algemeen kan het gemiddeld tussen de 600 en 800 euro kosten om een Turkse Angora kitten te kopen. Dit kan echter ook hoger zijn, afhankelijk van de specifieke fokker of aanbieder. Zoek naar een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging en het welzijn van zijn kitten voorop stelt.

Gezondheidsrisico’s

Over het algemeen zijn Turkse Angora-katten gezonde katten. Echter hebben Turkse Angora’s vaker gehoorproblemen dan andere rassen. Ook komt Hypertrophic cardiomyopathie (HCM)

 • Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Turkse Angora’s is gehoorproblemen, waaronder doofheid. Turkse Angora’s met een witte vacht en blauwe ogen hebben hier vaak last van. Er is namelijk een verband van het gen wat deze eigenschappen veroorzaakt en deze gehoorproblemen
 • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Dit is de meest voorkomende hartziekte bij katten.

Geschiedenis

De Turkse Angora is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Het ras is ontstaan door een natuurlijke mutatie die leidde tot een lange, zijdeachtige vacht. De oorsprong van de Turkse Angora ligt in de Kaukasus en het Anatolische hoogland, waar de kat zich aanpaste aan de koude winters en hete zomers.

De eerste Turkse Angora’s kwamen in de 15e eeuw naar Europa, toen sultans van het Ottomaanse Rijk ze als geschenk stuurden naar het hof in Engeland en Frankrijk. Daar werden ze al snel populair vanwege hun schoonheid en elegantie. Ze werden ook gebruikt om te kruisen met andere langharige katten, zoals de Perzische kat.

In de 20e eeuw raakte de Turkse Angora bijna uitgestorven, omdat de vraag naar witte katten afnam en de fokkers zich meer richtten op de Pers. Gelukkig waren er nog enkele exemplaren over in Turkije, waar ze beschermd werden in dierentuinen van Istanbul, Izmir en Ankara. Van daaruit werden ze opnieuw geëxporteerd naar Amerika en Europa, waar ze weer erkenning kregen als een apart ras.

Er zijn veel legendes over de Turkse Angora, die getuigen van zijn bijzondere status in de Turkse cultuur. Een daarvan is dat de kat een heilig dier is, dat geluk brengt aan zijn eigenaar. Een andere legende is dat de kat ooit een metgezel was van Mohammed, de profeet van de islam. Volgens deze legende zou Mohammed een Turkse Angora hebben gehad die Muezza heette, en die hij zo liefhad dat hij liever zijn mouw afsneed dan haar wakker te maken toen ze op zijn arm sliep.

De Turkse Angora is dus een ras met een rijke geschiedenis en een unieke persoonlijkheid. Het is een kat die zowel elegant als intelligent is, en die houdt van aandacht en gezelschap. Het is een kat die zijn oorsprong nooit verloochent, maar die zich ook aanpast aan elke situatie.

Unieke Kenmerken

 • Nationale Schat: In Turkije worden Turkse Angora’s al nationale schat beschouwd.
 • Zwemmen: Waar de meeste katten niet van water houden vinden Turkse Angora katten water juist interessant. Turkse Angora katten zijn uitstekende zwemmers maar dit kan natuurlijk per individu verschillen.
 • Witte vacht en blauwe ogen: Hoewel Turkse Angora’s in meerdere kleuren voor kunnen komen. Denken de meeste mensen aan een kat met witte vacht en blauwe ogen. Dit geeft hen een prachtige uitstraling en maakt ze zeer herkenbaar. Helaas hebben Angora-katten met dit uiterlijk ook vaak gehoorproblemen. Dit komt omdat het gen dat verantwoordelijk is voor de witte vachtkleur en blauwe ogen ook verband houdt met doofheid. Dit wordt het “W-gen” genoemd, en als een kat twee kopieën van dit gen erft, kan het leiden tot doofheid. Wanneer een kat één blauw oog heeft is de kans groter dat hij aan die kant doof is maar aan de andere kant wel hoort.
 • Heterochromie (Verschillende kleur ogen): Er zijn ook Turkse Angora’s met heterochromie, waarbij één oog een andere kleur heeft dan het andere. Dit kan resulteren in combinaties zoals één blauw en één groen oog, of zelfs één blauw en één bruin oog. Dit maakt de Turkse Angora een nog meer unieke en fascinerende kat om naar te kijken.

Rasstandaard

De Turkse Angora heeft de volgende standaardvereisten volgens TICA:

 • Kop: De kop is klein tot middelgroot, wigvormig en langer dan breed. De profiellijn is recht, zonder bult of dip. De kin is stevig en in lijn met de neus en het voorhoofd.
 • Ogen: De ogen zijn groot, amandelvormig en iets schuin geplaatst. Ze kunnen elke kleur hebben, inclusief oneven gekleurd of blauw.
 • Oren: De oren zijn groot, breed aan de basis en puntig aan de uiteinden. Ze staan hoog op de kop en zijn iets naar voren gericht. De binnenkant van de oren is goed behaard, maar niet pluizig.
 • Vacht: De vacht is halflang, zijdeachtig en fijn van structuur. De vacht heeft weinig ondervacht en klit niet gemakkelijk. De vacht is langer op de kraag, de broek en de staart. De vacht kan elke kleur of patroon hebben, behalve chocolade, lavendel, cinnamon, fawn of point.
 • Staart: De staart is lang, vol en pluizig. De staart moet minstens tot aan de schouders reiken als hij over de rug wordt gelegd.
 • Poten: De poten zijn lang, slank en fijngebouwd. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De voeten zijn klein, ovaal en netjes.
 • Bouw: De bouw is middelgroot, slank en gespierd. De kat mag niet mager of uitgemergeld lijken. De kat heeft een sierlijke en elegante uitstraling.

Samenvatting

De Turkse Angora is een middelgrote tot grote kat bekend om zijn elegantie, intelligentie en aanhankelijkheid. Ze hebben een zijdezachte witte vacht en een slanke, lenige bouw met een trotse en waardige houding. Ze zijn energiek en speels en houden van jagen en zwemmen. Turkse Angora’s zijn gemakkelijk te trainen en reageren goed op positieve bekrachtigingstechnieken. Hun levensverwachting is tussen de 13 en 20 jaar. De prijs van een Turkse Angora kitten varieert tussen de 600 en 800 euro en ze hebben een lage vachtverzorging nodig. Gehoorproblemen en Hypertrophic cardiomyopathie zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras.

Deel of bewaar dit voor later via: