Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Siberische Kat: Een Krachtig en Majestueus Ras

De Siberische Kat: Een Krachtig en Majestueus Ras

De Siberische kat is een prachtig kattenras met een robuuste bouw en een zorgzame, aanhankelijke karakter. Deze katten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige en gezellige huisgenoot, die graag tijd doorbrengt met hun baasjes. In dit artikel zullen we alles bespreken over de Siberische kat, van hun uiterlijk en karakter tot veelvoorkomende aandoeningen, levensverwachting, aanschaf en geschiedenis.

Het is goed om te weten dat er verschillen zijn tussen een ras Siberische raskat en een wildtype of straatkat uit Rusland, vooral in termen van kenmerken zoals de grootte, de kleur en het karakter. Alleen de dieren die in staat zijn om de standaardvereisten van het ras te voldoen, mogen deelnemen aan shows en wedstrijden.

Karakter

De Siberische kat staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en speelse karakter. Ze zijn zeer sociaal en genieten van interactie met zowel hun menselijke familie als andere huisdieren. Deze katten zijn intelligent en nieuwsgierig en staan bekend om hun vermogen om problemen op te lossen en hun omgeving te verkennen. Het zijn slimme katten en houden ervan om nieuwe trucjes aan te leren.

Siberische katten zijn over het algemeen rustig en geduldig, maar kunnen soms zeer actief zijn en speels gedrag vertonen. Ze zijn ook bekend om hun liefde voor water en sommige katten van dit ras hebben zelfs de neiging om te zwemmen. Ze zijn zeer aanpasbaar en kunnen goed gedijen in zowel stedelijke als landelijke omgevingen.

Over het algemeen zijn Siberische katten geweldige metgezellen die graag tijd doorbrengen met hun menselijke familie. Ze zijn loyaal en zullen vaak achter hun eigenaar aanlopen. Dit ras staat ook bekend om zijn zachte karakter en kalme stem, wat hen tot een uitstekende keuze maakt voor gezinnen met kinderen.

Uiterlijk

De Siberische kat is een middelgroot tot groot ras van katten, met een stevige en gespierde bouw. Ze hebben een dikke vacht die bestaat uit lange, zachte haren die hen beschermen tegen de strenge Siberische kou.

Het hoofd van een Siberische kat is wigvormig en breed, met afgeronde contouren en goed ontwikkelde wangen. De ogen zijn groot en rond, met een expressieve blik en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals groen, blauw, geel of amber.

De oren van een Siberische kat zijn middelgroot tot groot, breed aan de basis en met afgeronde toppen. Ze zijn licht naar voren gekanteld en bedekt met pluizig haar.

De vacht van een Siberische kat kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, rood, blauw, zilver en goud, evenals tabby-patronen. De ondervacht van de vacht is zacht en dicht, terwijl de bovenste laag bestaat uit lange haren die waterafstotend zijn.

Een volwassen Siberische kat weegt gemiddeld tussen de 5-9 kg, afhankelijk van het geslacht.

Over het algemeen hebben Siberische katten een imposante en majestueuze uitstraling, met hun dichte vacht en stevige bouw.

Verzorging

Siberische katten hebben een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en klonten te voorkomen. Een wekelijkse borstelbeurt is over het algemeen voldoende om de vacht gezond te houden.

Daarnaast, zoals bij elk ras, is het belangrijk om de kat een gezonde voeding te geven en om regelmatige controles bij de dierenarts te houden om te monitoren de gezondheid van de kat. Ook is het aan te raden om de tanden van de kat regelmatig te laten controleren omdat ook tandproblemen vaak voorkomen bij katten.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Siberische kat is rond de 12-16 jaar, dit is vergelijkbaar met andere kattenrassen.

Aanschaf

Siberische kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catterie, de prijzen variëren meestal van € 800 tot € 1000. Het is belangrijk om uit te kijken voor fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en die gezonde en sociaal aangepaste kittens verkopen. Het is ook een goed idee om de kitten te ontmoeten en te spelen met de ouders van de kitten om een idee te krijgen van hun karakter en gedrag.

Veelvoorkomende aandoeningen

Er zijn geen aandoeningen bekend voor specifiek voor het ras Siberische kat. Dit komt aan de ene kant doordat er nog niet lang gefokt wordt met Siberische katten, waardoor er nog weinig onderzoek gedaan is. Aan de andere kant heeft de Siberische kat ook geen kenmerken waarvan bekend is dat ze vaak problemen kunnen geven. Net zoals de meeste rassen is hypertrophic cardiomyopathie (HCM) en veelvoorkomende aandoening:

  • Hypertrophic cardiomyopathie (HCM): Dit is een hartaandoening waarbij de wanden van het hart dikker worden. Hierdoor krijgt het hart moeite met pompen, doordat er minder ruimte is voor bloed. Dit is de meest voorkomende hartziekte bij katten.

Geschiedenis Siberische Kat

De Siberische kat is een eeuwenoud en natuurlijk kattenras, dat oorspronkelijk uit de dichtbeboste gebieden van de Russische regio Siberië komt. Het is ook het nationale kattenras van Rusland en wordt vaak magisch genoemd in de Russische literatuur en volksverhalen.

De Siberische kat is waarschijnlijk ontstaan uit natuurlijke paringen van wilde katten en lokale gedomesticeerde katten. De katten werden gehouden door de lokale bevolking voor hun jachtvaardigheden en werden geselecteerd op basis van hun vermogen om te overleven in de barre omstandigheden van Siberië.

Hoewel de Siberische kat altijd al populair was in Rusland, duurde het even voordat het ras bekend werd buiten het land. In de jaren 80 werden de eerste Siberische katten naar het Westen geëxporteerd en begon het ras aan populariteit te winnen in Europa en Amerika.

Het duurde echter nog enige tijd voordat de Siberische kat officieel werd erkend als een apart ras door internationale organisaties voor raskatten. Pas in de jaren 90 werd het ras opgenomen in de lijst van de Fédération Internationale Féline (FIFe) en in 2006 kreeg het ras erkenning van The International Cat Association (TICA).

Unieke eigenschappen

  • Siberische katten staan erom bekend dat ze water niet schuwen maar houden. Sommige katten van dit ras hebben zelfs de neiging om te zwemmen.

Standaardvereiste Siberische Kat

De Siberische kat is een natuurlijk kattenras dat afkomstig is uit Rusland. Volgens de standaardvereisten van The International Cat Association (TICA) moet de Siberische kat de volgende kenmerken hebben:

  • Kop: De kop is middelgroot, breed en rond, met een lichte welving in het voorhoofd. De snuit is kort en breed, met een stevige kin en volle wangen. De neus is middellang en recht, met een lichte inkeping bij de neusaanzet.
  • Ogen: De ogen zijn groot, rond en iets schuin geplaatst. Ze kunnen elke kleur hebben, onafhankelijk van de vachtkleur. De oogranden zijn donkerder dan de vachtkleur.
  • Oren: De oren zijn middelgroot, breed aan de basis en afgerond aan de punten. Ze staan ver uit elkaar en zijn iets naar voren gekanteld. De binnenkant van de oren is goed behaard, met pluimpjes aan de punten.
  • Vacht: De vacht is halflang tot lang, met een dikke ondervacht en een waterafstotende bovenvacht. De textuur is zacht en zijdeachtig. De vacht is langer op de kraag, de broek en de staart. De vacht kan elke kleur of patroon hebben, behalve chocolade, lila, cinnamon, fawn en point.
  • Poten: De poten zijn middellang tot lang, stevig en gespierd. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn groot en rond, met haarplukjes tussen de tenen.
  • Bouw: De bouw is middelgroot tot groot, robuust en krachtig. De borst is breed en diep. De rug is recht en horizontaal. De staart is lang en vol, in verhouding tot het lichaam.
  • Kleuren: De kleuren zijn divers en variëren van effen tot tabby, tortie, smoke of zilver.

Samenvatting

De Siberische kat is een middelgroot tot groot kattenras met een robuuste bouw en een zorgzaam, aanhankelijk karakter. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke, nieuwsgierige en speelse karakter en is ook zeer sociaal. Siberische katten zijn slimme katten die graag nieuwe trucjes leren en hun omgeving verkennen. Ze zijn ook bekend om hun liefde voor water en kunnen goed gedijen in zowel stedelijke als landelijke omgevingen. Siberische katten hebben een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. De levensverwachting van dit ras is 12-16 jaar. Siberische kittens zijn beschikbaar bij fokkers en catteries voor prijzen variërend van € 800 tot € 1000. Zoek naar fokkers die goede omstandigheden bieden voor hun dieren en gezonde en goed gesocialiseerde kittens verkopen.

De vacht van een Siberische kat kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, rood, blauw, zilver en goud. De ondervacht is zacht en dicht, terwijl de bovenste laag bestaat uit lange haren die waterafstotend zijn. Het ras heeft een imposante en majestueuze uitstraling en een middelgroot tot groot lichaam, met grote ronde ogen en middelgrote tot grote oren. Het is belangrijk om regelmatige controles bij de dierenarts te houden en te zorgen voor goed voeding. Laat ook de tanden van de kat regelmatig controleren omdat tandproblemen vaak voorkomen bij katten.

Deel of bewaar dit voor later via: