Home » Aanschaf » Kattenrassen » De Chartreux: De Rustige Vriendelijke Kat uit Frankrijk

De Chartreux: De Rustige Vriendelijke Kat uit Frankrijk

De Chartreux is een middelgroot tot groot kattenras dat bekend staat om zijn rustige en vriendelijke karakter, dikke en zachte vacht en blauwgrijze kleur. Hieronder bespreken we het uiterlijk, karakter, verzorging, gezondheid en prijs van deze mooie katten, zodat je een goed beeld krijgt of de Chartreux kat het juiste huisdier voor jou is. Of je nu al een kattenliefhebber bent of op zoek bent naar je eerste huisdier, dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt over de Chartreux kat.

Karakter

Het kattenras Chartreux staat bekend om zijn rustige en vriendelijke karakter. Deze middelgrote tot grote katten hebben een dikke, zachte vacht en zijn vaak grijsblauw van kleur. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk in de omgang en hebben een aanhankelijk en loyaal temperament.

Chartreux katten zijn intelligent en nieuwsgierig van aard. Ondanks dat ze de neiging hebben om aan één persoon van de familie te hechten, kunnen goed samen met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn over het algemeen niet zo vocaal als sommige andere kattenrassen en hebben de neiging om stil en gereserveerd te zijn.

Chartreux katten hebben wel de neiging om een sterke band met hun eigenaar te vormen en kunnen soms een beetje verlegen zijn met vreemden. Ze hebben ook een hoog energieniveau en zijn actief en speels, vooral als ze jong zijn.

Over het algemeen zijn Chartreux katten gemakkelijk in de omgang, aanhankelijk en loyaal aan hun eigenaren, wat hen een populaire keuze maakt als huisdier voor veel kattenliefhebbers.

Uiterlijk

De Chartreux is een middelgroot tot groot kattenras met een stevige en gespierde bouw. Ze hebben een ronde, brede kop met een vlak profiel en een korte, brede neus. Hun ogen zijn groot, rond en wijd uit elkaar geplaatst, en zijn vaak koperachtig oranje of goudkleurig. Hun oren zijn middelgroot en breed aan de basis, met afgeronde toppen.

De vacht van de Chartreux is een opvallend kenmerk van het ras. Het is kort, dicht en zacht, met een wollige ondervacht en een bovenvacht van stevige haren. De kleur van de vacht is meestal blauwachtig grijs, met soms wat lichtere of donkerdere tinten, maar er zijn ook Chartreux katten met andere kleuren, zoals wit en zwart.

Chartreux katten hebben een korte, brede staart die vaak taps toeloopt naar een donkere punt. Ze hebben ook ronde poten met stevige voetzolen en scherpe, intrekbare klauwen.

Over het algemeen hebben Chartreux katten een krachtige, atletische uitstraling, met een levendige, heldere blik in hun ogen en een zachte, dikke vacht. Hun uiterlijk is indrukwekkend en onderscheidend, waardoor ze een populaire keuze zijn als huisdier en showkat.

Verzorging

De Chartreux is een kattenras dat, ondanks zijn schoonheid, niet veel verzorging nodig heeft. Dit komt mede door de korte, dichte vacht die niet snel klitten vormt. Afhankelijk van de conditie van de vacht kan het goed zijn je kat regelmatig te borstelen. Met name wanneer je kat in de rui is help je hem hiermee de overtollige haren verwijderen.

Het geven van tandvlees stimulerende kauwspeeltjes en tandenpoetsen met speciale tandpasta voor katten kan helpen tandplak en tandsteen te voorkomen en het tandvlees gezond te houden.

Ten slotte is het belangrijk om een gezonde voeding te geven, met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om te voldoen aan hun voedingsbehoeften. Onze beoordelingen van droogvoer en natvoer kunnen hierbij helpen.

Levensverwachting

De Chartreux kat heeft over het algemeen een levensverwachting van ongeveer 8-14 jaar. Chartreux zijn over het algemeen over het algemeen een relatief gezond ras zonder specifieke gezondheidsproblemen. Het is echter altijd aan te raden om regelmatig een dierenarts te raadplegen en te zorgen voor een gezonde levensstijl door middel van een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging om de levensduur van uw Chartreux kat te bevorderen.

Aanschaf

Afhankelijk van het type kleur, de bloedlijn en de fokker kost een Chartreux tussen de € 1100 en € 1300. Zoek een fokker die bekend staat om het fokken van gezonde en goed gesocialiseerde kittens. Vraag bij de fokker ook of de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen. Een rasvereniging kan eisen stellen aan hun fokkers om het verantwoord fokken te bevorderen.

Gezondheidsrisico’s

De Chartreux is over het algemeen een gezond, sterk ras. De volgende erfelijke aandoeningen kunnen vaker voorkomen bij dit ras:

 • Polycystic kidney disease (PKD): Dit is een aandoening aan de nieren. PDK wordt veroorzaakt doordat er in blaasjes(cysten) in de nieren ontstaan. Door deze blaasjes gaan de nieren steeds slechter functioneren wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Een DNA-test kan aantonen of belangrijkste oorzaak (een mutatie in het PKD-1 gen) aanwezig is.
 • Patella Luxatie: Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf van de kat uit zijn normale positie glijdt, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken. Dit is een aandoening die bij sommige Chartreux katten voorkomt en kan soms operatief worden behandeld.
 • Blaasgruis: Blaasgruis is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij katten, maar komt vaker voor bij de Chartreux dan bij andere rassen. Blaasgruis bestaat uit kristallen of stenen die zich vormen in de blaas van de kat en die het urineren kunnen bemoeilijken of zelfs blokkeren. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor de kat en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals nierfalen. Blaasgruis kan door de dierenarts behandeld worden. Je kat voldoende laten eten en speciale dieetvoeding kan helpen blaasgruis te voorkomen.

Geschiedenis

De Chartreux wordt voor het eerst genoemd in 1558 door Joachim du Bellay in een gedicht getiteld Vers Français sur la mort d’un petit chat, of “De dood van een klein katje” in het Nederlands. Er is nog een afbeelding van een Chartreux uit 1747 in het schilderij Magdaleine Pinceloup de la Grange van Jean-Baptiste Perronneau, waarin de kat als huisdier is geschilderd, wat vrij zeldzaam was voor die tijd.

Er gaat een legende dat de Chartreux afstammen van katten die door kartuizer monniken naar Frankrijk zijn gebracht om te leven in het hoofdklooster van de orde, de Grande Chartreuse, gelegen in de Chartreuse bergen ten noorden van de stad Grenoble. Maar in 1972 ontkende de prior van de Grande Chartreuse dat de archieven van het klooster enige vermelding bevatten van het gebruik van een kattenras dat leek op de Chartreux door de monniken. De legende gaat ook dat de voorouders van de Chartreux wilde bergkatten waren uit het huidige Syrië, die door terugkerende kruisvaarders in de 13e eeuw naar Frankrijk werden gebracht, waarvan er velen toetraden tot de kartuizer kloosterorde.

De eerste gedocumenteerde vermelding van het ras was door de Franse natuuronderzoeker Buffon in de 18e eeuw. Het ras werd sterk verminderd tijdens de Eerste Wereldoorlog en wilde populaties werden niet meer gezien na de Tweede Wereldoorlog, behalve misschien op Belle-Île-en-Mer waar de zussen Léger begonnen met het fokken van de beste exemplaren. Een latere gezamenlijke inspanning van Europese kattenliefhebbers-fokkers behoedde de Chartreux voor uitsterven. De eerste Chartreux werden in 1971 naar de VS gebracht door Helen en John Gamon uit La Jolla, Californië. In 1987 verleende de Cat Fanciers’ Association (CFA) het ras Chartreux kampioenschapsstatus. Er zijn minder dan twee dozijn actieve Chartreux-fokkers in Noord-Amerika vanaf 2007.

Feiten over de Chartreux

 • De Chartreux communiceert bijna nooit door te miauwen. Als hij al zijn stembanden gebruikt klinkt dit eerder als een piep of een tjilp. In plaats daarvan gebruikt hij vaker zijn ogen om te communiceren.
 • Beroemde eigenaren van katten van de Franse ras zijn onder meer de Franse romanschrijfster Colette, Charles Baudelaire en de Franse president Charles de Gaulle.
 • Op de verpakkingen van Sheba staat een kat die erg lijkt op een Chartreux. Het is alleen net een ander ras, namelijk de Blauwe Rus. De Chartreux heeft namelijk altijd gele ogen.

Rasstandaard

De Chartreux is een stevig, robuust type dat soms primitief wordt genoemd, noch gedrongen noch klassiek. De Chartreux heeft een evenwicht van contrasten: met zijn forse, gespierde lichaam en fijngebouwde poten wordt de Chartreux wel eens omschreven als een “aardappel op tandenstokers”. Het is een van de weinige rassen die alleen in blauw voorkomt en zijn middellange vacht heeft een wollige textuur.

De karakteristieken van de Chartreux volgens TICA zijn als volgt:

 • De kop: rond en breed, maar niet bolvormig. Krachtige kaak; volle wangen, met bij volwassen katers grotere bakkebaarden. Hoog, zacht afgerond voorhoofd; neus recht en van gemiddelde lengte/breedte; met een lichte stop ter hoogte van de ogen. Snuit vrij klein, smal en spits met lichte kussentjes. Zoete, glimlachende uitdrukking. Nek kort en zwaar gebouwd.
 • De ogen: rond en open; alert en expressief. Kleurbereik is koper tot goud; een helder, diep, schitterend oranje wordt verkozen.
 • De oren: middelgroot in hoogte en breedte; hoog op de kop geplaatst; zeer rechtopstaande houding.
 • De vacht: middellang en licht wollig van textuur (moet breken als een schapenvacht bij nek en flanken). Veerkrachtige ondervacht; langere, beschermende bovenvacht. Opmerking: de mate van wolligheid hangt af van leeftijd, geslacht en leefomgeving, volwassen katers vertonen de zwaarste vachten. Zijdezachtere, dunnere vacht toegestaan bij poezen en katten onder de twee jaar.
 • De staart: middellang; zwaar aan de basis; toelopend naar een ovale punt. Levendig en soepel.
 • De poten: vrij kort en fijngebouwd; recht en stevig. Voeten zijn rond en middelgroot (kunnen bijna tenger lijken in vergelijking met de lichaamsmassa).
 • De bouw: robuust gestel: middellang met brede schouders en diepe borst. Sterke botten; spiermassa is vast en dicht. Poezen zijn middelgroot; katers zijn groot.
 • De kleuren: elke tint blauwgrijs van as tot leisteen; punten licht bestoven met zilver. Nadruk op kleurhelderheid en uniformiteit eerder dan tint. Verkozen toon is een helder, onberispelijk blauw met een algemene iriserende glans. Neusspiegel is leisteenkleurig; lippen blauw; voetzooltjes zijn roze-taupe.

Samenvatting

De Chartreux is een middelgroot tot groot kattenras met een zachte, dikke vacht die voornamelijk blauwgrijs van kleur is. Deze katten hebben een rustig en vriendelijk karakter, zijn aanhankelijk en loyaal aan hun eigenaren en hebben een hoog energieniveau. Ze hebben een ronde, brede kop, grote ronde ogen, middelgrote oren en een korte, brede neus. Hun uiterlijk is indrukwekkend en onderscheidend, met een atletische uitstraling en een levendige, heldere blik in hun ogen.

Chartreux katten hebben weinig verzorging nodig vanwege hun korte, dichte vacht, maar regelmatig borstelen tijdens de rui kan helpen om overtollige haren te verwijderen. Het geven van tandvlees stimulerende kauwspeeltjes en tandenpoetsen kan helpen tandplak en tandsteen te voorkomen.

Chartreux katten hebben over het algemeen een levensverwachting van 8-14 jaar en zijn over het algemeen gezond, hoewel het altijd aan te raden is om regelmatig een dierenarts te raadplegen. De prijs voor een Chartreux varieert tussen de € 1100 en € 1300, afhankelijk van kleur, bloedlijn en fokstatus. Het is belangrijk om een fokker te vinden die bekend staat om het fokken van gezonde en goed gesocialiseerde kittens, en om te informeren naar de gezondheidstests van de ouders.

Deel of bewaar dit voor later via: