Je kat doneren aan de wetenschap
Als je kat is overleden kun je kiezen om deze te cremeren of te begraven. Je kunt ook nog een andere optie overwegen (mits je kat voldoet aan de donor voorwaarden) en dat is je kat afstaan aan de wetenschap.
Wat gebeurt er als ik mijn kat doneer aan de wetenschap?
Wanneer je kat komt te overlijden is dat natuurlijk een verdrietige gebeurtenis. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van het dierdonorcodicil teken je bij de aangesloten dierenarts een toestemmingsverklaring. Als je kat voldoet aan de voorwaarden zal deze vervolgens opgehaald worden door de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Je kat zal uiteindelijk gebruikt gaan worden voor onderwijsdoeleinden.
Mijn dierenarts is niet aangesloten bij het dierdonorcodicil
Als jouw eigen dierenarts niet aangesloten is bij het dierdonorcodicil kun je er nog steeds voor kiezen om je kat te doneren aan de wetenschap. Echter zul je dan in veel gevallen je kat zelf moeten brengen naar Utrecht. Sinds 2019 is er een samenwerking gestart met Stichting Dierenlot. De bedoeling is dat zij met hun ambulances dieren uit heel Nederland gaan ophalen en vervoeren naar de Universiteit Utrecht.
Samenwerking van faculteit Diergeneeskunde en Proefdiervrij
Het dierdonorcodicil is een samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Proefdiervrij. Als je kiest voor het doneren van je kat gaat deze gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden. Momenteel worden er dieren gefokt en vervolgens geëuthanaseerd voor, onder andere, onderwijsdoeleinden. Mocht je er voor kiezen je dier te doneren aan de wetenschap hoeven er dus minder dieren gefokt te worden voor dit doeleinde.
Voorwaarden van donatie:
- Je huisdier mag niet zwaarder zijn dan 30 kg.
- Je huisdier moet intact zijn
- Je huisdier mag geen grote tumoren in buik -of borstholte hebben
- Er moet een toestemmingsverklaring worden getekend door jou en eventueel ook de dierenarts.
Meer informatie over het doneren van je kat aan de wetenschap?
Kijk dan op de website van de faculteit Diergeneeskunde of op de website van Proefdiervrij.